You are here
Home > QB Subjectwise > Part 073 – Sentence Improvement Previous Year Questions

Part 073 – Sentence Improvement Previous Year Questions

Q1. We did not see this movie yet.
(a) never seen
(b) have not seen
(c) never have seen
(d) No improvement
Ans: (b) Here, have not seen is the right usage.

Q2. The sight of the lizard is hateful to me.
(a) repulsion
(b) repulsive
(c) repulse
(d) No improvement
Ans: (b) repulsive (Adj.): causing a feeling of string dislike; disgusting hateful (Adj.): very unkind/ unpleasant repulsion (N.): a feeling of very strong dislike of something that you find extremely unpleasant repulse (V.): to make somebody feel disgust/ strong dislike Here, repulsive is the right usage.

Q3. During his long discourse, he did not touch the central idea of the topic.
(a) touch
(b) touch up
(c) touch upon/on
(d) No improvement
Ans:
(c) Here, touch upon/on is the right usage.

Q4. He will revise it when he is comes back.
(a) when he come back
(b) on coming back
(c) when he came back
(d) No improvement
Ans: (b) Here, on coming back is the right usage.

Q5. The members of the student’s union did not give the examination in protest.
(a) did not write
(b) did not sit for
(c) did not show up for
(d) No improvement
Ans: (b) give an exam is something a teacher does to her students take an exam is something a student does to prove their knowledge sit for an exam is the same as take an exam write an exam is the same as give an exam. Here, did not sit for is the right usage.

Q6. She was kept from her assignment because of her loquacious roommate.
(a) noisy
(b) irritating
(c) talkative
(d) No improvement
Ans: (c) talkative (Adj.): liking to talk a lot loquacious (Adj.): very talkative, especially of persons given to excess conversation loquacious is a synonym of talkative Here, talkative is the right usage.

Q7. James epitomizes everything that a leader should be.
(a) worships
(b) loves
(c) adores
(d) No improvement
Ans: (d) No improvement epitomizes (V.): to be a perfect example of something worships (V.): to love and respect somebody/something; adore adores (V.): to love somebody very much Here, epitomizes is the right usage.

Q8. The businessman is respectively connected.
(a) respectfully
(b) respectably
(c) receptively
(d) No improvement
Ans:
(a) respectfully (Adv.): in a way that shows respect Here, respectfully is the right usage. respectably (Adv.): in a way that is considered by society to be acceptable, good/correct

Q9. The old man is addicted to singing.
(a) is fond of singing
(b) is used to singing
(c) likes singing
(d) No improvement
Ans: (a) fond of (doing something) (Adj.): finding something pleasant/enjoyable, especially something you have liked/enjoyed for a long time Here, is fond of singing is the right usage. addicted (to something) (Adj.): spending all your free time doing something because you are so interested in it.

Q10. We were not used to get up early.
(a) used to getting up
(b) getting up
(c) used to be up
(d) No improvement
Ans: (a) Structure of be used to is as follows: Sub. + Main V. + not + used to + Ob. (be) We were not used to getting up early. If the Ob. involves a V., we use – ing form (Gerund) Hence, used to getting up is the right usage.

Q11. The most important aspect for life is to be humble.
(a) asset of
(b) aspect of
(c) extract of
(d) No improvement
Ans: (b) Here, aspect of is the right usage.

Q12. A group of fish is swimming in the pond.
(a) swarm (b) collection
(c) school (d) No improvement
Ans: (c) School (N.): a large group of fish; shoal swarm (N.): a large group of insects/peoplebees/ locusts/ flies Here, school is the right usage.

Q13. Your dress is the same like mine.
(a) the same as
(b) as same as
(c) similar like
(d) No improvement
Ans:
(a) same (Adj.): not different ; exactly like the one or ones referred to or mentioned like (Prep.): similar to somebody/something She’s wearing a dress like mine. She’s wearing the same dress as mine. After the same, as is used and not like Here, the same as is the right usage.

Q14. The speaker got confused, and started to contradict himself.
(a) oppose himself
(b) argue against
(c) reject
(d) No improvement
Ans: (d) No improvement contradict somebody/yourself: say the opposite of what somebody/you have said before

Q15. The number of people going abroad for vacations is ever increasing every year.
(a) ever increasing
(b) increasing
(c) shooting
(d) No improvement
Ans: (b) Here, only increasing will be used. Hence, ever increasing will be replaced by increasing

Q16. Looking at the pictures of his old home made himnostalgic.
(a) romantic
(b) historical
(c) philosophic
(d) No improvement
Ans: (d) No improvement nostalgic (Adj.): having/bringing a feeling of sadness mixed with pleasure and affection when you think of happy times in the past Here, nostalgic is the right usage.

Q17. I met him in the way.
(a) on the way
(b) at the way
(c) during the way
(d) No improvement
Ans: (a) in the way (Id.): in a position to obstruct, hinder, or interfere on the way (Id.): on the route of a journey Here, on the way is the right usage.

Q18. I shall appreciate if you kindly accept my proposal.
(a) I would appreciate if
(b) I shall appreciate it if
(c) I would have appreciate if
(d) No improvement
Ans: (b) It is a Conditional Sentence, hence, the Main Clause should have an Ob. So, I shall appreciate it if is the right usage it is the ob. here.

Q19. Rajesh is not verywell these days.
(a) in poverty
(b) unwell
(c) indifferent
(d) No improvement
Ans: (b) Here, unwell is the right usage as it generally refers to somebody who is not well.

Q20. Nothing about the accident has come to her knowledge.
(a) was learnt by her
(b) has been known by her
(c) is known to her
(d) No improvement
Ans: (c) When we refer to somebody who does not know anything about a certain thing, we use not known. Here, is known to her is the right usage.

Q21. Will you let me borrow some money in this hour of need ?
(a) lend me some rupees
(b) let me borrow a few rupees
(c) lend me some money
(d) No improvement
Ans: (c) Here, lend me some money is the right usage as the sentence implies that the person needs money. In such cases, lend (V.) is used.

Q22. The autumn season of Parliament will begin on Monday.
(a) session (b) cession
(c) mission (d) No improvement
Ans: (a) session (N.) is the right usage. It is used for meetings held in Assembly, Parliament, Court, etc.

Q23. The boy said that he has read the book.
(a) he has already read
(b) he had read
(c) he has finished to read
(d) No improvement
Ans:
(b) Here, he had read is the right usage.

Q24. Loose tea leaves are kept in a tea box.
(a) tin (b) cosy
(c) caddy (d) No improvement
Ans: (c) tea is usually kept in a container made of tin/ aluminium, with a lid and that is caddy. Hence, caddy is the right usage.

Q25. Shakespeare is greater than any other poet.
(a) greater than many poets
(b) greater as any other poet
(c) greater than all poets
(d) No improvement
Ans: (d) No improvement

Top
error: Content is protected !!