You are here
Home > QB Subjectwise > Part 072 – SSC Reasoning Previous Year Questions

Part 072 – SSC Reasoning Previous Year Questions

Part 072 – SSC Reasoning Previous Year Questions

Q1. ABCD : WXYZ : : EFGH : ?
(a) STUV (b) ZYXW
(c) VUTS (d) WXYZ
Ans: (a)

Q2. If a denotes ×, b denotes ÷, c denotes + and d denotes –, then 8 a 3 c 24 b 12 d 19 = ?
(a) 17 (b) 7
(c) 14 (d) 8
Ans: (b)

Q3. (a) Copper (b) Bronze
(c) Gold (d) Silver

Ans: (b)

Q4. (a) 1 (b) 65
(c) 8 (d) 64

Ans: (b)

Q5. (a)BCE (b)KLN
(c)OPQ (d)WXZ

Ans: (c)

Q6. ZTW, YSV, XRU, ?
(a) WTQ (b) QTW
(c) WQT (d) WQS
Ans: (c)

Q7. From the given alternatives select the word which cannot be formed using the letters of the given word.
“TERRORISM”
(a) MIRROR (b) ERROR
(c) MORE (d) ROAR
Ans: (d)

Q8. Which one of the given responses would be a meaningful order of the following ?
(A) substance (B) atom
(C) molecule (D) proton

(a) (D), (B), (C), (A)
(b) (A), (B), (C), (D)
(c) (B), (C), (D), (A)
(d) (D), (C), (B), (A)
Ans: (a)

Q9. Stammering : Speech : :
Deafness : ?

(a) Ear (b) Hearing
(c)Noise (d) Commotion
Ans: (b)

Q10. 20 : 30 : : ? : 72
(a) 56 (b) 59
(c) 68 (d) 61
Ans: (a)

Q11. NOPQ : MLKJ : : HIJK 😕
(a) GFED (b) EFGH
(c) DEFG (d) FEDC
Ans: (a)

Q12. Some equations are solved on the basis of a certain system. Find the correct answer for the unsolved equation on that basis.
5 × 8 = 28, 3 × 7 = 12, 8 × 6 = 35, 13 × 13 = ?

(a) 169 (b) 130
(c) 140 (d) 144
Ans: (d)

Q13. (a) Rain (b) Cloud
(c) Mist (d) Fog

Ans: (a)

Q14. (a) 11–127 (b) 9–85
(c) 7–53 (d) 5–29

Ans: (a)

Q15. (a) C X D W (b) G T H S
(c) J Q K P (d) H R I S

Ans: (d)

Q16. B, F, J, N, R, V, Z, D, H, L, ?
(a) M (b) O
(c) P (d) T
Ans: (c)

Q17. From the given alternative words, select the word which cannot be formed using the letters of the given word :
CUMBERSOME
(a) MERCY (b) MOUSE
(c) SOBER (d) ROME
Ans: (a)

Q18. 1. Crop 2. Root 3. Stem
4. Seed 5. Flower

(a) 2 3 5 1 4 (b) 2 4 5 1 3
(c) 2 3 4 1 5 (d) 4 2 3 5 1
Ans: (d)

Q19. Confirmed : Inveterate : : Financial : _?_
(a) Callow (b) Incredible
(c) Bankrupt (d) Knot
Ans: (c)

Q20. 10 : 099 :: 09 : ?
(a) 49 (b) 80
(c) 69 (d) 79
Ans: (b)

Q21. CHAIR : RIAHC : : TABLE : ?
(a)BATLE (b) EBATL
(c) ELBAT (d) ELTAB
Ans: (c)

Q22. If 879 = 8, 625 = 1, 586 = 9, then 785 = ?
(a) 6 (b) 7
(c) 8 (d) 9
Ans: (a)

Q23. (a) May (b) June
(c) July (d) August

Ans: (b)

Q24. (a) 32–42 (b) 48–58
(c) 96–106 (d) 86–78

Ans: (d)

Q25. (a) M (b) N
(c) O (d) P

Ans: (c)

Top
error: Content is protected !!