You are here
Home > QB Subjectwise > Part 072 – Sentence Improvement Previous Year Questions

Part 072 – Sentence Improvement Previous Year Questions

Q1. The Indian team should fare well, shouldn’t they ?
(a) oughtn’t they ?
(b) shouldn’t it ?
(c) should it ?
(d) No improvement
Ans: (b) Hence, shouldn’t it is the right usage. The Indian team (Sub.) is Singular, so it (Pro.) (Sing.) will be used.

Q2. The performance of the maestro left the audience entranced.
(a) attentive
(b) enamoured
(c) attracted
(d) No improvement
Ans: (d) No improvement enamoured is often used in Negative Sentences entranced (V.): to make somebody feel great pleasure and admiration so that they given somebody/ something all their attention enamoured (V.): liking something a lot

Q3. An increase in crimes against women have been reported in the newspapers recently.
(a) are being reported
(b) has been reported
(c) has been written
(d) No improvement
Ans:
(b) An increase in crimes is (Sing. Sub.) Hence, Singular V. – has been reported is the right usage.

Q4. The carpenter has been given a routine to finish his job.
(a) framework
(b) deadline
(c) limitation
(d) No improvement
Ans: (b) deadline: a point in time by which something must be done. Here, deadline is the right usage.

Q5. The labourers are bent at getting what is due to them.
(a) bent for (b) bent upon
(c) bent in (d) No improvement
Ans: (b) bent on/ upon something: determined to do something. Here, bent on is the right usage.

Q6. Although the goalkeeper was responsible for the defeat in the important football match, nobody blamed him.
(a) still nobody blamed him
(b) nevertheless nobody blamed him
(c) yet nobody blamed him
(d) No improvement
Ans: (d) No improvement

Q7. The children found the story funny.
(a) humorous
(b) bad
(c) ridiculous
(d) No improvement
Ans: (d) No improvement funny: making you laugh.

Q8. The cattle are fed on barley and grass.
(a) cattles are fed
(b) cattles are feeding
(c) cattle is fed
(d) No improvement
Ans:
(d) No improvement

Q9. Then with all his loot he sailed inwards Scotland’s shore.
(a) onwards
(b) towards
(c) forward
(d) No improvement
Ans: (b) towards (Prep.): in the direction of somebody/ something Here, towards is the right usage.

Q10. Can you please give me some leave?
(a) grant for me
(b) grant me
(c) grant from me
(d) No improvement
Ans: (b) grant: agree to give. Here, grant me is the right usage.

Q11. The office is soon to be closed.
(a) just to (b) about to
(c) where to(d) No improvement
Ans: (b) be about to do something: to be going to do something very soon. Here, about to is the right usage.

Q12. The teacher was very proficient in his subject.
(a) expert
(b) wellversed
(c) proficient
(d) No improvement
Ans: (b) wellversed (Adj.): having a lot of knowledge about something ; skilled at something Hence, wellversed is the right usage.

Q13. He found a wooden chair that has broken in the room.
(a) wooden and broken chair
(b) broken wooden chair
(c) broken and wooden chair
(d) No improvement
Ans: (b) Adjectives usually come in this order: General Opinion — Specific Opinion broken — Size—Shape—Age—Colour—Nationality—Material wooden Hence, broken wooden chair is the right usage.

Q14. The robbers fled before the police came.
(a) arrived
(b) were coming
(c) had come
(d) No improvement
Ans: (a) Here, arrived is the right usage.

Q15. The hosts were taken aback when many guests who had been invited did not turn up for the party.
(a) had been invited
(b) had invited
(c) was invited
(d) No improvement
Ans: (d) No improvement

Q16. The master aimed a blow to Oliver’s head with the ladle.
(a) a throw at
(b) a punch in
(c) a blow at
(d) No improvement
Ans: (c) Here, a blow at is the right usage.

Q17. The athletes who have won prizes are being honoured.
(a) The prize winning athletes
(b) The athletes who are given prizes
(c) The athletes who are winning prizes
(d) No improvement
Ans: (d) No improvement

Q18. Motor cars carry people from one place to another.
(a) from place to place
(b) about the place
(c) for travel
(d) No improvement
Ans:
(a) Here, from place to place is the right usage.

Q19. The student’s interest raised by an article he had read.
(a) quickened
(b) multiplied
(c) increased
(d) No improvement
Ans: (b) Here, multiplied is the right usage.

Q20. This telephone number is not existing.
(a) has not existed
(b) has not been existing
(c) does not exist
(d) No improvement
Ans: (c) Here, does not exist is the right usage.

Q21. Would it be impertinent to ask why you are leaving ?
(a) if asking why you are leave
(b) for asking why you are leave
(c) to asking why you are leave
(d) No improvement
Ans: (d) No improvement

Q22. We have to know that we can achieve things slowly and gradually, not overnight.
(a) would know that
(b) had to know that
(c) must know that
(d) No improvement
Ans: (c) Here, must know that is the right usage.

Q23. Rajesh’s ability to use the local language surprised me.
(a) knowing of
(b) confidence with
(c) familiarity with
(d) No improvement
Ans: (c) Here, familiarity with is is the right usage.

Q24. I usually did not take sugar in my tea.
(a) do not take
(b) do not takes
(c) have not taken
(d) No improvement
Ans: (a) Here, do not take is the right usage.

Q25. Unless they modify the system, our future generations will suffer.
(a) Unless the system is modified
(b) Unless the system will be modified
(c) If the system will not be modified
(d) No improvement
Ans: (a) Here, Unless the system is modified is the right usage.

Top
error: Content is protected !!