You are here
Home > QB Subjectwise > Part 071 – SSC Reasoning Previous Year Questions

Part 071 – SSC Reasoning Previous Year Questions

Part 071 – SSC Reasoning Previous Year Questions

Q1. If Friday is the first day of a non-leap year, what day would the last day of the year be?
(a) Friday (b) Sunday
(c) Monday (d) Tuesday
Ans: (a)

Q2. METAMORPHOSIS
(a) HORSE (b) ROAM
(c) MOURN (d) METEOR
Ans: (c)

Q3. a. Frog
b. Eagle
c. Grasshopper
d. Snake
e. Grass

(a) c, d, b, e, a (b) a, c, e, b, d
(c) e, c, a, d, b (d) e, c, d, b, a
Ans: (c)

Q4. Immigration : Arrival : : Emigration : ?
(a) Leaving (b) Alien
(c)Native (d) Emigrant
Ans: (a)

Q5. Cricket : Pitch :: ? : ?
(a) Boat : Harbour
(b) Wrestling : Track
(c) Boxing : Ring
(d) Ship : Dock
Ans: (c)

Q6. HKNQ : GDAX : : SVYB : ?
(a) TQMK (b) ROLI
(c) ZVTQ (d) ADGJ
Ans: (b)

Q7. If + means ÷, ÷ means ×, and × means +, then following will be:
64 + 8 × 32 ÷ 4

(a) 128 (b) 160
(c) 136 (d) 144
Ans: (c)

Q8. (a) Socks (b)Bangles
(c) Gloves (d)Wrist-watch

Ans: (a)

Q9. Find out the odd word from the given alternatives :
(a) Mustard gas (b) Gasoline
(c) Diesel (d) Natural gas
Ans: (a)

Q10. (a) KNPS (b) RUWZ
(c) MPRU (d) PRSU

Ans: (d)

Q11. By looking in a mirror it appears that it is 6 : 30 in the clock. What is the real time ?
(a) 6 : 30 (b) 5 : 30
(c) 6 : 00 (d) 5 : 00
Ans: (b)

Q12. SPECTRUM
(a) SEPTUM (b) RECTUM
(c) CUSTOM (d) SPECT
Ans: (c)

Q13. a. Childhood b. Adulthood
c. Infancy d. Adolescence
e. Bobyhood

(a) d,a,c,b,e (b) c,e,a,d,b
(c) b,e,a,d,c (d) e,d,b,c,a
Ans: (b)

Q14. Cruel : Kind : : Humility : ?
(a) Arrogance (b) Self – effacing
(c) Simple (d) Weakness
Ans: (a)

Q15. Given set : (64, 216, 125)
(a) 26, 144, 163
(b) 55, 126, 80
(c) 8, 27, 64
(d) 45, 134, 154
Ans: (c)

Q16. AYBZ : CWDX : : EUFV : ?
(a) GSHT (b) GHST
(c) SHGT (d) MVGT
Ans: (a)

Q17. If ‘+’ means ‘×’, ‘–’ means ‘+’, ‘×’ means ‘÷’ and ‘÷’ means ‘–’, then 12 × 2 + 6 – 7 ÷ 5 = ?
(a) 38 (b) 39
(c) 40 (d) 37
i)
Ans: (a)

Q18. (a) Post (b) Telegram
(c) Telephone (d) Electricity

Ans: (d)

Q19. (a) 21, 42 (b) 24, 48
(c) 37, 74 (d) 35, 28

Ans: (d)

Q20. (a) X (b) Y
(c) H (d) D

Ans: (b)

Q21. NOABOPBCPQCD ? ? ? ?
(a) QRDE (b) RTEF
(c) QSDE (d) QRGI
Ans: (a)

Q22. QUICKWITTED
(a) QUID (b) QUICK
(c) QUIET (d) QUILT
Ans: (d)

Q23. a. Mother b. Infant
c. Milk d. Crying
e. Smiling

(a) a, e, b, d, c (b) b, d, a, c, e
(c) b, e, a, c, d (d) c, b, a, e, d
Ans: (b)

Q24. Human % Child % %
(a) Lion : Cub (b) Cow : Bull
(c) Duck : Drake (d) Fish : Prawn
Ans: (a)

Q25. 7 : 50 :: 11 : ?
(a) 100 (b) 120
(c) 128 (d) 122
Ans: (d)

Top
error: Content is protected !!