You are here
Home > QB Subjectwise > Part 070 – SSC Reasoning Previous Year Questions

Part 070 – SSC Reasoning Previous Year Questions

Part 070 – SSC Reasoning Previous Year Questions

Q1. Select the related letters from the given alternatives :
BDCE : FHGI : : RTSU : ?

(a) VYWX (b) XYVW
(c) VWXY (d) VXWY
Ans: (d)

Q2. (a) Pond – Lake
(b) Pistol – Gun
(c) Car – Bus
(d) Charch – Monument

Ans: (d)

Q3. (a) RIM (b) NOKIA
(c) MTS (d) BSNL

Ans: (b)

Q4. (a) 21 (b) 81
(c) 51 (d) 71

Ans: (d)

Q5. Find the odd letters from the given alternatives :
(a) AE (b) CG
(c) JN (d) MO
Ans: (d)

Q6. DISSEMINATION
(a) INDIA (b) MENTION
(c) NATIONS (d) ACTION
Ans: (d)

Q7. (a) Conference
(b) Registration
(c) Participate
(d) Invitation
(e) Representatives

(a) a, b, d, e, c (b) a, d, e, b, c
(c) d, a, e, b, c (d) d, e, a, c, b
Ans: (a)

Q8. Which word comes first in the dictionary ?
(a) Carrom (b) Cramming
(c) Carrier (d) Cartoon
Ans: (c)

Q9. Stethoscope : Heartbeat : : ? :
Temperature

(a) Heat (b) Mercury
(c) Scale (d) Thermometer
Ans: (d)

Q10. Select the related word from the given alternatives:
Magazine : Editor :: Drama : ?

(a) Director (b) Hero
(c) Heroine (d) Painter
Ans: (a)

Q11. Select the related number from the given alternatives.
5 : 100 : : 7 : ?

(a) 49 (b) 196
(c) 91 (d) 135
Ans: (b)

Q12. If ‘–’ stands for division, ‘+’ for multiplication, ‘÷’ for subtraction and ‘×’ for addition, which one of the following equations is correct?
(a) 6 ÷ 20 × 12 + 7 – 1 = 70
(b) 6 + 20 – 12 ÷ 7 × 1= 62
(c) 6 – 20 ÷ 12 × 7 + 1 = 57
(d) 6 + 20 – 12 ÷ 7 – 1 = 38
Ans: (a)

Q13. (a) Diligent (b) Dignified
(c) Dissident (d) Devoted

Ans: (c)

Q14. Select the odd word from the given alternatives :
(a) Consumer (b) Purchaser
(c) Retailer (d) Buyer
Ans: (c)

Q15. Find the odd number pair from the given alternatives.
(a) 140 → 45 (b) 110 → 35
(c) 100 → 30 (d) 80 → 25
Ans: (c)

Q16. Find out the false date of birth given in the series.
1. 15–02–1969 2. 16–03–1969
3. 18–04–1969 4. 30–01–1969
5. 31–02–1970 6. 31–12–1969

(a) 4 (b) 6
(c) 3 (d) 5
Ans: (d)

Q17. MISFORTUNE
(a) FORT (b) TURN
(c) SOFT (d) ROAM
Ans: (d)

Q18. (a) Gold (b) Iron
(c) Sand (d) Diamond

(a) d, c, b, a (b) a, b, c, d
(c) c, b, a, d (d) a, b, d, c
Ans: (c)

Q19. Mathematics : Logic : : Science : ?
(a) Experiment(b) Laboratory
(c) Scientist (d) Facts
Ans: (a)

Q20. Select the related word from the given alternatives :
Foot : Man :: Hoof : ?

(a) Leg (b) Dog
(c) Horse (d) Shoe
Ans: (c)

Q21. Select the related number from the given alternatives :
8 : 32 : : 6 : ?

(a) 12 (b) 18
(c) 22 (d) 26
Ans: (b)

Q22. If ‘–’ means addition, ‘+’ means subtraction, ‘×’ means division and ‘÷’ means multiplication, then 7 – 10 × 5 ÷ 6 + 4 = ?
(a) 3 (b) 12
(c) 15 (d) 9
Ans: (c)

Q23. (a) Gallon (b) Ton
(c) Quintal (d) Kilogram

Ans: (a)

Q24. Find the odd word from the given alternatives.
(a) Moon (b) Mars
(c) Venus (d) Jupiter
Ans: (a)

Q25. Find the odd number pair from the given alternatives :
(a) 16–28 (b) 20–30
(c) 30–40 (d) 40–50
Ans: (a)

Top
error: Content is protected !!