You are here
Home > QB Subjectwise > Part 070 – Sentence Improvement Previous Year Questions

Part 070 – Sentence Improvement Previous Year Questions

Q1. The flag will be risen on the 15th of August.
(a) The flag will be raised on the 15th of August.
(b) The flag will be roused on the 15th of August.
(c) The flag will be rising on the 15th of August.
(d) No improvement
Ans: (a) rise (Verb): to reach a higher level or position The river has risen several metres raise (Verb): to lift or move something to a higher level The flag will be raised on the 15th of August is the right sentence.

Q2. If I had the money I would have bought the house.
(a) If I have had the money I would have bought the house.
(b) If I had had the money I would have bought the house,
(c) If I have the money I would have bought the house.
(d) No improvement
Ans: (b) have (Present Simple) →had (Simple Past) →had (Past Participle) If I had the money, I would have bought the house is the right sentence.

Q3. Don’t sit in the grass. It’s wet.
(a) beside
(b) by the side of
(c) on
(d) No improvement
Ans: (c) on (Prep.): in/into a position covering, touching or forming part of a surface She climbed on to the bed. in (Prep.): used for describing physical surroundings We went out in the rain. beside (Prep.): next to ; by the side of She was sitting beside me. Here, on (Prep.) is the right usage.

Q4. The game is more important than the winning of the prize.
(a) Gaming is more important than winning of the prize.
(b) The gaming is more important than the winning of the prize.
(c) The game is more important than winning of the prize.
(d) No improvement
Ans: (d) No improvement

Q5. The actor is out of jail, and not exactly a free man, since he will be under house arrest for an additional 90 days.
(a) if not exactly a free man
(b) but not exactly a free man
(c) though exactly a free man
(d) No improvement
Ans: (b) As a contrast →out of jail →free man is evident, but (Conj.) will be used. Hence, but not exactly a free man is the right usage.

Q6. Some players on the team suffer from chronic knee problems and will not play in the next playoff.
(a) Some players on the team suffers
(b) Some player on the team suffered
(c) Some player on the team suffer
(d) No improvement
Ans: (d) No improvement

Q7. Sushma has wisdom, charm and she has a good sense of humour.
(a) has a good sense of humour
(b) Sushma had a good sense of humour
(c) a good sense of humour
(d) No improvement
Ans: (c) Use of double Subjects (Sushma, she) is superfluous. Hence, a good sense of humour is the right usage.

Q8. They knocked down ten houses when they built the new road.
(a) pulled down
(b) ruptured
(c) removed
(d) No improvement
Ans:
(a) pulled down (Phr.V.): to destroy a building completely ; demolish knock down (something) (Phr.V.): to destroy a building by breaking its walls ; demolish Here, pulled down is the right usage.

Q9. The gentry of the town was invited.
(a) is invited
(b) has been invited
(c) were invited
(d) No improvement.
Ans: (c) gentry (Noun): people belonging to a high social class →used with a Plural Verb (were invited) is the right usage.

Q10. After the written exam, you will also have an oral exam.
(a) practical (b) viva voce
(c) vocal (d) No improvement
Ans: (d) No improvement

Q11. The regular use of alcohol, only in small quantities, tends to cause mischief in many ways to various organs of the body.
(a) though in small quantities
(b) even in a little quantity
(c) even in small quantities
(d) No improvement
Ans: (b) Here, even in a little quantity is the right usage.

Q12. If you were the Prime Minister of India what steps would you have taken to end unemployment ?
(a) will you take
(b) will you be taking
(c) would you take
(d) No improvement
Ans: (c) The sentence structure will be as follows: If you were (Simple Past) ….., would you + take (Simple Past) …. Hence, would you take is the right usage.

Q13. A high school student is not even understanding the basics of Chemistry and Physics.
(a) does not understand even
(b) was not even understanding
(c) has even not understood
(d) No improvement
Ans:
(a) It is a general statement. Hence, Simple Present Tensedoes not understand even is the right usage.

Q14. One of my neighbours will sell his house who is going abroad.
(a) One of my neighbours will who is going abroad sell his house.
(b) One who is going abroad of my neighbours will sell his house.
(c) One of my neighbours who is going abroad will sell his house.
(d) No improvement
Ans: (c) One of my neighbours, who is going abroad will sell his house is the right sentence Position of who (Relative Pro.) is changed

Q15. There are many species of parakeets in India, the recognizable being the Roseringed parakeet.
(a) more recognizable
(b) more recognized
(c) most recognizable
(d) No improvement
Ans: (c) Superlative Degree (Most recognizable) is the right usage with Def. Art. (the)

Q16. You cannot pass as long as you study.
(a) provided(b) unless
(c) less (d) No improvement
Ans: (b) unless (Conj.): used for saying that something can only happen or be true in a particular situation You cannot pass unless you study. as long as (Idioms): only if You cannot pass as long as you do not study. provided (Conj.): used for saying that must happen or be done to make it possible for something else to happen ; if You can pass provided you study. Here, unless is the right usage.

Q17. They sat by the river bank with their legs remaining in the water.
(a) swimming
(b) dangling
(c) washing
(d) No improvement
Ans: (b) dangling (Verb): to hang or swing freely Here, dangling is the right usage.

Q18. A buffalo cannot defend a buffalo against lion.
(a) A buffalo cannot defend another buffalo against a lion.
(b) Buffalo cannot defend buffalo against lions.
(c) Buffalo cannot defend a buffalo against lion.
(d) No improvement
Ans: (a) A buffalo cannot defend another buffalo against a lion is the right sentence

Q19. I sat down on the bench to look at the trophy I won as a prize.
(a) I sat down on the bench to look at the trophy I had won as a prize.
(b) I sat down on the bench to look at the trophy I have won as a prize.
(c) I sat down on the bench to look at the trophy I had to win as a prize.
(d) No improvement
Ans: (a) I sat down on the bench to look at the trophy I had won as a prize is the right sentence

Q20. If the room had been brighter, Shweta would have been able to read for a while before bedtime.
(a) If the room was brighter, Shweta would have been able to read for a while before bedtime.
(b) If the room been brighter, Shweta would have been able to read for a while before bedtime.
(c) Had the room been brighter, Shweta would have been able to read for a while before bedtime.
(d) No improvement
Ans: (c) Had the room been brighter, Shweta would have been able to read for a while before bedtime is the right sentence.

Q21. I like tea and I like coffee.
(a) tea to coffee
(b) tea after coffee
(c) both tea and coffee
(d) No improvement
Ans: (c) Both …. and →emphasize the link between two things (tea and coffee) making a stronger connection. Hence, both tea and coffee is the right usage.

Q22. They are bringing down the old bridge to build a new one.
(a) destroying
(b) damaging
(c) demolishing
(d) No improvement
Ans: (c) demolishing (Verb): to pull or knock down a building bringing down (Phr. V.): to reduce something We aim to bring down prices on all our computers. destroying (Verb): to damage something so badly that it no longer exists, works, etc. The building was completely destroyed by fire. damaging (Verb): to harm or spoil something The fire badly damaged the town hall. Here, demolishing is the right usage.

Q23. Maggie took a hot bath because she was working in the garden all afternoon.
(a) is
(b) has
(c) had been
(d) No improvement
Ans: (c) had been (Past Perfect Continuous Tense) is the right usage.

Q24. The country faced a rainfall deficit of eight per cent after the four month long southwest monsoon.
(a) during the
(b) at the end of the
(c) for the
(d) No improvement
Ans: (a) during (Pre.): all through a period of time. after the (Prep.): following something in time at the end of: the final part of a period of time, an event, etc. Here, during the is the right usage.

Q25. Children with disabilities and special needs also have the right to education just like normal children.
(a) just as normal children do
(b) even as normal children are doing
(c) along with normal children
(d) No improvement
Ans: (a) just as normal children do is the right usage.

Top
error: Content is protected !!