You are here
Home > QB Subjectwise > Part 069 – SSC Reasoning Previous Year Questions

Part 069 – SSC Reasoning Previous Year Questions

Part 069 – SSC Reasoning Previous Year Questions

Q1. Arrange the following words as per order in the dictionary.
(A) Acarpous (B) Across
(C) Accede (D) Academic
(E) Accentuate

(a) (D), (A), (C), (E), (B)
(b) (B), (C), (A) (D), (E)
(c) (C), (D), (A), (B), (E)
(d) (A), (B), (D), (C), (E)
Ans: (a)

Q2. Demographer : People :: Philatelist : ?
(a) Fossils (b) Stamps
(c) Photography (d) Music
Ans: (b)

Q3. 25 : 175 :: 32 : ?
(a) 150 (b) 170
(c) 162 (d) 160
Ans: (d)

Q4. DHLPTX : BFJNRV : : CGKOSW : ?
(a) IJKLMN (b) UMQEIA
(c) AEIMQU (d) AIOMUQ
Ans: (c)

Q5. Which interchange of signs or numbers will make the following equation correct ?
(7 + 2) × 3 × 4 – 1 = 20

(a) 2 and 3 (b) × and –
(c) 7 and 3 (d) + and ×
Ans: (d)

Q6. (a) Paris (b) Athens
(c) London (d) New York

Ans: (d)

Q7. (a) 101 (b) 212
(c) 326 (d) 111

Ans: (a)

Q8. (a) HGFE (b) VUTS
(c) HNOP (d) RQPO

Ans: (c)

Q9. OTE, PUF, QVG, RWH, ?
(a) SXI (b) SYJ
(c) TXI (d) SXJ
Ans: (a)

Q10. OCCUPATIONAL
(a) NATURAL (b) PORTION
(c) RATIONAL (d) OPTIONAL
Ans: (d)

Q11. 1.Necessary 2. Navigate
3. Nautical 4. Naval

(a) 4, 3, 2, 1 (b) 3, 4, 2, 1
(c) 3, 2, 4, 1 (d) 2, 4, 3, 1
Ans: (b)

Q12. Psychology:Mind :: Ornithology : ?
(a) Sanskrit (b) Coin
(c) Mammal (d) Bird
Ans: (d)

Q13. Dominance : Hegemony : : Independence : ?
(a) Sympathy (b)Melancholy
(c) Autonomy (d) Recompense
Ans: (c)

Q14. 6 : 10 : : 9 : ?
(a) 10 (b) 12
(c) 15 (d) 18
Ans: (c)

Q15. MAD : JXA : : RUN : ?
(a) PRJ (b) UXQ
(c) ORK (d) OSQ
Ans: (c)

Q16. (a) Abundance (b) Plentiful
(c) Copious (d) Ample

Ans: (d)

Q17. (a) Jostle (b) Nudge
(c) Push (d) Trash

Ans: (d)

Q18. 32, 13, 51, 24, 46, 20, 72, 45
(a) 13 (b) 46
(c) 20 (d) 72
Ans: (a)

Q19. Find the odd letters from the given alternatives :
(a) AEFJ (b) KOPT
(c) UYZD (d) EHIL
Ans: (d)

Q20. A series is given, with one term missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series.
ABC, BEH, CHM, ?, ENW

(a) DKS (b) DJP
(c) DLS (d) DKR
Ans: (d)

Q21. Unscramble the following letters to frame a meaningful word.
Then find out the correct numerical position of the letters :
B C U S M in English L R N A 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

(a) 2 1 3 4 6 8 9 7 5 10
(b) 6 1 4 3 2 5 8 7 9 10
(c) 3 1 5 7 10 4 2 6 9 8
(d) 3 9 4 2 8 10 5 1 7 6
Ans: (d)

Q22. Arrange the following words as per order in the dictionary and then choose the one which comes last.
(a) Qualify (b) Quarter
(c) Quarrel (d) Quaver
Ans: (d)

Q23. Laugh : Joke : : ? : Cracker
(a) Fear (b) Anger
(c) Fireball (d) Explode
Ans: (d)

Q24. Female : Feminine : : Male : ?
(a) Manager (b) Man
(c) Masculine (d) Macho
Ans: (c)

Q25. 4 : 19 : : 7 : ?
(a) 28 (b) 52
(c) 68 (d) 49
Ans: (b)

Top
error: Content is protected !!