You are here
Home > QB Subjectwise > Part 069 – Sentence Improvement Previous Year Questions

Part 069 – Sentence Improvement Previous Year Questions

Q1. He had hardly gone when his friend came.
(a) Hardly he had gone
(b) He had gone hardly
(c) Hardly had he gone
(d) No improvement
Ans: (c) hardly (Adv.): used for saying that something has just begun, happened, etc. The sentence structure will be as follows: Hardly (Adv.) + had he gone (Past Perfect Tense) + when his friend came. Hence, Hardly had he gone is the right usage.

Q2. Neither Ted nor Johan are going.
(a) have been going
(b) were going
(c) is going
(d) No improvement
Ans: (c) Johan (Subject closest to the Verb.) is Singular. Hence, is going (Singular Verb) is the right usage.

Q3. You have played instead of worked
(a) working
(b) having worked
(c) being worked
(d) No improvement
Ans:
(a) instead of (Prep.): in the place of somebody/ something instead of is followed by an – ing form working (Gerund) Here, working is the right usage.

Q4. New hires in this laboratory should anticipate excellent research opportunities and getting valuable clinical, experience.
(a) as well as
(b) and also getting
(c) and obtaining
(d) No improvement
Ans: (a) as well as is the right usage. as well as (Idiom): in addition to

Q5. It is more better to take this route than the other one.
(a) good
(b) better
(c) more good
(d) No improvement
Ans: (b) Use of Double comparatives (more and better) is incorrect. Hence, better will replace more better.

Q6. She is absent; she must be sick again.
(a) She is absent; she has been sick again
(b) She is absent: she is sick again
(c) She is absent; she must have been sick again
(d) No improvement
Ans: (d) No improvement

Q7. Jackie has already gone to the airport she will meet us at the checkincounter.
(a) gone to the airport and Jackie will meet us
(b) gone to the airport and she will meet us
(c) gone to the airport she ought to meet us
(d) No improvement
Ans: (b) and (Conj.) is used for linking Clauses. Clause 1 →Jackie has already gone to the airport Clause 2 →she will meet us ….. Hence, gone to the airport and she will meet us is the right usage.

Q8. The place at which the two roads meet, you will find a small log cabin.
(a) where the two roads meet
(b) at the place where the two roads meet
(c) the place where the two roads meet
(d) No improvement
Ans: (a) where (Rel.Pro.) →used with place Here, where the two roads meet is the right usage.

Q9. The vivid photos of majestic animals and colourful birds from the wildlife park is a graphic depiction of what is beautiful in the continent of Africa.
(a) is a graphic depiction of what was beautiful in
(b) are graphic depictions of what is beautiful in
(c) is a beautiful and graphic depiction of
(d) No improvement
Ans: (b) are graphic depictions of what is beautiful in is the right usage. The vivid photos (Plural Subject). Hence, Plural Verb are will be used.

Q10. Although I was initially apprehensive, I found the eating of snails to be a rather pleasant experience.
(a) I ate the pleasant snail’s experience
(b) I found the snails experienced
(c) I found it to be a more pleasant experience
(d) No improvement
Ans: (d) No improvement

Q11. The man ate an apple, an orange, and washed his hands.
(a) an apple and an orange, and washed his hands
(b) an apple, an orange, washed his hands
(c) an apple, an orange and his washed hands
(d) No improvement
Ans: (a) an apple and an orange, and washed his hands is the right usage.

Q12. After we ate a spectacular ninecourse dinner, three television shows were watched by us.
(a) we were watching three television shows
(b) we engaged in the watching of three shows
(c) we watched three television shows
(d) No improvement
Ans: (c) we watched three television shows (Active Voice) is the right usage.

Q13. The Blue Whale, weighing more than 150 tons, the largest known animal on Earth.
(a) weighing more than 150 tons, it is
(b) weighing more than 150 tons, is the
(c) which weighs more than 150 tons, being the
(d) No improvement
Ans:
(b) Singular Verbis will be used. weighing more than 150 tonnes is the is the right usage.

Q14. He reached the village just when the sun was setting.
(a) When just the sun was setting, he reached the village.
(b) When the sun was setting he just reached the village.
(c) He just reached the village when the sun was setting.
(d) No improvement.
Ans: (d) No improvement.

Q15. He evaded to pay income tax.
(a) from paying
(b) against paying
(c) paying
(d) No improvement
Ans: (c) paying (Gerund) will be used. It is the object of the sentence. evaded (Verb): to find a way of not doing something, especially something that legally or morally you should do Hence, paying will replace to pay

Q16. The gypsies had left the village a few days ago.
(a) have left
(b) would have left
(c) left
(d) No improvement
Ans: (c) Simple Past Tenseleft is the right usage.

Q17. When we bought the house, we could tell that it was a large, new, compact, tinted house.
(a) it was a new, large and compact house
(b) It was as new, large and as tinted
(c) it was a new, large, compact and tinted house
(d) No improvement
Ans: (c) The general order of Adjectives is as follows: Opinion Appearance Age new large, compact Colour Origin Material tinted Hence, it was a new, large, compact and tinted house is the right usage.

Q18. Migrant workers can be seen working on many of the building places in New Delhi.
(a) sites
(b) premises
(c) locations
(d) No improvement
Ans: (a) sites (Noun): a place where a building will be located places (Noun): a particular position, point or area premises (Noun): the building and land near to it that a business owns or uses locations (Noun): the position of something Here, sites is the right usage.

Q19. “Indian English” has come of age and has been accepted as a legitimate category the world over.
(a) literate (b) local
(c) illegal (d) No improvement
Ans: (d) No improvement legitimate (Adj.): allowed and accepted according to the law; valid literate (Adj.): able to read and write local (Adj.): relating to or occuring in a particular area, city, or town illegal (Adj): not allowed by law

Q20. If they were knowing about the crabs, they would not have decided to picnic there.
(a) had known
(b) knew
(c) did know
(d) No improvement
Ans: (a) The sentence structure will be as follows: If they + had + known (Past Participle) →Past Perfect Hence, had known is the right usage.

Q21. A shrewd man could only see through the trick.
(a) Only a shrewd man could see the trick through.
(b) Only a shrewd man could see through the trick.
(c) Through the trick a shrewd man could only see.
(d) No improvement.
Ans: (b) Only a shrewd man could see through the trick is the right sentence.

Q22. As soon as I reached my house, I opened my cupboard.
(a) I reached my house as soon as I opened my cupboard.
(b) As soon as I opened my cupboard I reached my house.
(c) No sooner had I reached my house that I opened my cupboard.
(d) No improvement.
Ans: (d) No improvement

Q23. Your success for hard work depends on your ability.
(a) Your success depends on your ability for hard working.
(b) Your success depends on your ability of hard work.
(c) Your success depends on your ability for hard work.
(d) No improvement.
Ans: (b) Your success depends on your ability of hard work is the right sentence

Q24. I wish I knew what is wrong with my car.
(a) I wish I knew what was wrong with my car.
(b) I wish I had known what is wrong with my car.
(c) I wish I know what is wrong with my car.
(d) No improvement
Ans: (a) I wish I knew what was wrong with my car is the right sentence ‘wish’ is followed by Simple Past Tense ‘was’

Q25. Just before he died, Amar, who is a poet, wrote this poem.
(a) Amar wrote this poem who is a poet, just before he died.
(b) Just before he died, Amar, who was a poet, wrote this poem.
(c) Amar, who is a poet, wrote this poem just before he died.
(d) No improvement
Ans: (c) Amar, who is a poet, wrote this poem just before he died is the right sentence

Top
error: Content is protected !!