You are here
Home > QB Subjectwise > Part 068 – SSC Reasoning Previous Year Questions

Part 068 – SSC Reasoning Previous Year Questions

Part 068 – SSC Reasoning Previous Year Questions

Q1. (a) Krishna (b) Cauvery
(c) Narmada (d) Mahanadi

Ans: (c)

Q2. (a) 4 (b) 25
(c) 146 (d) 625

Ans: (c)

Q3. (a) in English (b) I
(c) O (d) V

Ans: (d)

Q4. AEI, BFJ, CGK, ?
(a) DHL (c)DLH
(b) EIM (d) LPT
Ans: (a)

Q5. Find which word cannot be made from the letters used in the word : INCREASINGLY
(a) SINGLE (b) ARISE
(c) UGLY (d) CRANE
Ans: (c)

Q6. (a) Gastritis (b) Gatecrash
(c) Gauntlet (d) Garrison

Ans: (b)

Q7. Up : Down : : Back : ?
(a) Deep (b) Front
(c) Right (d) Left
Ans: (b)

Q8. 212 : 436 :: 560 : ?
(a) 786 (b) 682
(c) 784 (d) 688
Ans: (c)

Q9. AD : NQ : : EH : ?
(a) RT (b) RU
(c) RS (d) RV
Ans: (b)

Q10. Substitute the arithmetical signs in the place of * in the following equation :
7 * 7 * 2 * 1 = 12

(a) × – ÷ (b) + – ×
(c) × – + (d) + × –
Ans: (b)

Q11. (a) Sow (b) Peacock
(c) Peahen (d) Mare

Ans: (b)

Q12. (a) 100 (b) 121
(c) 125 (d) 144

Ans: (c)

Q13. (a) ZX (b) TR
(c) IF (d) OM

Ans: (c)

Q14. ACDFGIJLMOP _?_
(a) Q (b) R
(c) S (d) T
Ans: (b)

Q15. From the given alternative words, select the word which cannot be formed using the letters of the given word :
INTELLIGENCE

(a) GENTLE (b) TEEN
(c) GREEN (d) ENGINE
Ans: (c)

Q16. Arrange the following according to Dictionary :
a. Tune b. Tone
c. Taste d. Truth
e. Task

(a) e, c, b, a, d (b) c, e, b, d, a
(c) e, c, b, d, a (d) e, c, d, b, a
Ans: (c)

Q17. Victory : Joy :: ? : Sorrow
(a) Defeat (b) Depression
(c) Melancholy (d) Cry
Ans: (a)

Q18. 49 : 216 : : 36 : ?
(a) 25 (b) 125
(c) 625 (d) 3125
Ans: (b)

Q19. AG : IO : : EK : ?
(a) LR (b) MS
(c) PV (d) SY
Ans: (b)

Q20. Some equations are solved on the basis of a certain system. Find the correct answer for the unsolved equation on that basis.
5 * 6 = 35, 8 * 4 = 28, 6 * 8 = ?

(a) 46 (b) 34
(c) 23 (d) 38
Ans: (a)

Q21. (a) Sitar (b) Violin
(c) Tanpura (d) Veena

Ans: (b)

Q22. (a) 46-10 (b) 42-33
(c) 20-38 (d) 91-12

Ans: (d)

Q23. (a) DHF (b) KOM
(c) RVT (d) WYX

Ans: (d)

Q24. N, P, R, __?__
(a) T (b) U
(c) O (d) V
Ans: (a)

Q25.
N In the above figure, three words have the first five letters in common.
Fill the gap with suitable letters from the alternatives.

(a) PRINT (b) SOLUT
(c) ELECT (d) POSIT
Ans: (c)

Top
error: Content is protected !!