You are here
Home > QB Subjectwise > Part 068 – Sentence Improvement Previous Year Questions

Part 068 – Sentence Improvement Previous Year Questions

Q1. From an aesthetic point of view, the painting did not appeal to me.
(a) From the viewpoint of aesthetics, the painting did not appeal to me
(b) The painting had no aesthetic appeal to me
(c) From an aesthetic point of view, the painting had a little appeal to me
(d) No improvement
Ans: (d) No improvement

Q2. The child tossed in bed burning with fever.
(a) The child in bed, burning with fever tossed
(b) The child burning with fever, tossed in bed
(c) The child burning in bed tossed with fever
(d) No improvement
Ans:
(b) The child burning with fever, tossed in bed is the right sentence

Q3. He may have grown taller when I last saw him.
(a) from when I last saw him
(b) since I last saw him
(c) before I last saw him
(d) No improvement
Ans: (b) since (Conj.): from an event in the past until now; used with Present Perfecthave grown Hence, Since I last saw him is the right usage.

Q4. While crossing the highway, a five year old child was knocked out by a passing car.
(a) away (b) up
(c) down (d) No improvement
Ans: (c) knock down (Phr.V.): to hit somebody and make him fall to the ground knock out (Phr.V.): to make somebody very tired; wear out ; to make somebody fall asleep knock up (Phr.V.): to wake somebody by knocking at his door Here, down is the right usage.

Q5. We are looking forward to see you tomorrow.
(a) looking forward towards seeing
(b) looking forward for seeing
(c) looking forward to seeing
(d) No improvement
Ans: (c) look forward to (Phr.V.): to be thinking with pleasure about something that is going to happen (because you expect to enjoy it) see (Verb) is the Object of Prep.-to So, seeing (Gerund) will be used. Hence, looking forward to seeing is the right usage.

Q6. The clients are waiting outside since morning and will continue to wait until you meet them.
(a) have waited
(b) have been waiting
(c) were waiting
(d) No improvement
Ans: (b) Present Perfect Continuous Tensehave been waiting is the right usage. Hence, have been waiting is the right usage.

Q7. The workers are hell bent at getting what is due to them.
(a) hell bent on getting
(b) hell bent for getting
(c) hell bent upon getting
(d) No improvement
Ans: (a) be hell bent on doing something (Idiom): to be determined to do something Here, hell bent on getting is the right usage.

Q8. During his long discourse, he did not touch that point.
(a) touch upon
(b) touch in
(c) touch of
(d) No improvement
Ans: (a) touch upon (Phr.V.): to deal with (a topic) in a few words, not going in detail discourse (Noun): a long and serious discussion of a subject in speech touch (Verb): to deal with Here, touch upon is the right usage.

Q9. They could not tell me why did he not eat his lunch.
(a) why not had he eaten
(b) why he did not eat
(c) why had he not eaten
(d) No improvement
Ans: (b) The Reported Clause will be in statement formwhy he (Subject) + did not eat (Verb) Hence, why he did not eat is the right usage.

Q10. He who will bid the highest will get the product.
(a) who bids the highest
(b) who the highest bids
(c) who would bid the highest
(d) No improvement
Ans: (a) The sentence structure will be as follows: he who (Conditional) + bids (Simple Present) …., will get (Simple Future) Hence, who bids the highest is the right usage.

Q11. If he had time he will call you.
(a) would have
(b) would have had
(c) has
(d) No improvement
Ans: (c) Simple Present Tensehas is the right usage.

Q12. John had told me that he hasn’t done it yet.
(a) told
(b) tells
(c) was telling
(d) No improvement
Ans:
(b) In Indirect Speech →if Reporting Speech →Present Tense Then, Reporting Verb (tell) will also in Present Tense (tells) Hence, tells is the right usage.

Q13. The disparity of the GDP between the rich and the poor has broadened in the last some decades.
(a) have widened in the last some decades
(b) has widened in the last few decades
(c) have broadened in the last few decades
(d) No improvement
Ans: (b) disparity (Noun): a difference, especially one connected with unfair treatment the wide disparity between the rich and the poor broadened (Verb): to increase/become wider widened (Verb): to become large in degree or range some (Det.) →used with Uncountable Nouns →some milk few (Det.) →used with Countable Nouns →few people Hence, has widened in the last few decades is the right usage.

Q14. How, is beyond my understanding, the boy could fall into the ditch.
(a) How the boy could fall into the ditch is beyond my understanding
(b) Beyond my understanding is how the boy could fall into the ditch
(c) How could the boy fall into the ditch is beyond my understanding
(d) No improvement
Ans: (a) How the boy could fall into the ditch is beyond my understanding is the right sentence

Q15. The pioneer spacecraft went beyond Pluto.
(a) made its way past
(b) went across
(c) went after
(d) No improvement
Ans: (a) go beyond (something): to be more than something ; exceed make (one’s) way (Idiom): to go forward ; advance go across (something) (Idiom): to cross something (water, bridge, etc.) go after (Idiom): to chase someone/something Here, made its way past is the right usage.

Q16. The firm buys frozen seafood in bulk, packs it into smaller pouches and then they sell them to the local grocery stores.
(a) it sells them
(b) sell them
(c) they sell the pouches
(d) No improvement
Ans: (a) The firm (Subject) is Singular. Hence, it (Pro.) will be used Hence, it sells them is the right uasge.

Q17. The learners are intended to read the sources at home.
(a) are meant
(b) are suggested
(c) are expected
(d) No improvement
Ans: (c) expected (Verb): required (to do something) intended (Verb): to have a plan, result or purpose in your mind when you do something meant (Verb): intend suggested (Verb): to put forward an idea or a plan for other people to think about Here, expected to is the right usage.

Q18. Fuji’s invention of super computer will be enable to make Japan supercede America in computer technology.
(a) will make Japan
(b) will enable Japan
(c) can make Japan
(d) No improvement
Ans: (b) will enable Japan is the right usage enable (Verb): to make it possible for somebody to do something; allow

Q19. I could never repay the debt I owe to my place of study.
(a) Alma Mater
(b) Motherland
(c) Place of worship
(d) No improvement
Ans: (a) Alma Mater (Noun): the school, college or university that somebody went to Motherland (Noun): the country that you were born in and that you feel a strong emotional connection with Here, Alma Mater is the right usage.

Q20. She cries all the time.
(a) mostly everytime
(b) day in and day out
(c) pretty frequently
(d) No improvement
Ans: (d) No improvement all the time (Idiom): repeatedly ; the whole time day in, and day out (Idiom): on every day ; for each day They eat nothing but vegetables, day in, and day out.

Q21. For a week last month, the team’s 20 players were stranded because the Governmentissued passport is not up to international standards,
(a) Governmentissued passports were not up to international standards
(b) Governmentissued passports are not up to international standards
(c) the passports issued by the government were not up to international standards
(d) No improvement
Ans: (a) the team’s 20 players →Plural Subject Hence, Passports will be used. Simple Past Tense and Plural Verbwere will be used. Hence, Governmentissued passports were not up to international standards is the right usage.

Q22. Since July 2008, our customers will be able to use the ATM network of BBY Bank, the bank that was acquired by us during that year.
(a) have been able to use
(b) were using
(c) will have been able to use
(d) No improvement
Ans:
(a) since (Adv.): continuously from Present Perfect Tensehave been able to use is the right usage.

Q23. It has been raining since morning.
(a) from (b) for
(c) during (d) No improvement
Ans: (d) No improvement

Q24. I am neither a poet nor philosopher.
(a) not philosopher
(b) nor the philosopher
(c) nor a philosopher
(d) No improvement
Ans: (c) neither – nor →Correlatives So, nor a philosopher is the right usage.

Q25. He was hung for murder.
(a) hang (b) hanged
(c) hanging (d) No improvement
Ans:
(b) hang (Simple Present) (Verb): to attach something, at the top →hung (Simple Past) hang (Simple present) (Verb): to kill somebody , by tying a rope around his neck and allowing him to drop →hanged (Simple Past) here, hanged is the right usage.

Top
error: Content is protected !!