You are here
Home > QB Subjectwise > Part 067 – SSC Reasoning Previous Year Questions

Part 067 – SSC Reasoning Previous Year Questions

Part 067 – SSC Reasoning Previous Year Questions

Q1. (a) Leaf (b) Fruit
(c) Stem (d) Roots
(e) Flower

(a) (d), (c), (a), (e), (b)
(b) (d), (a), (c), (e), (b)
(c) (d), (c), (a), (b), (e)
(d) (c), (d), (e), (a), (b)
Ans: (a)

Q2. Saw : Carpenter : : Scissors : ?
(a) Farmer (b) Tailor
(c) Painter (d) Artist
Ans: (b)

Q3. 19 : 37 : : 26 : ?
(a) 52 (b) 51
(c) 46 (d) 43
Ans: (b)

Q4. BCDF : GHIK : : LMNP : ?
(a)QRST (b) QRTS
(c)QRSU (d) QRSV
Ans: (c)

Q5. If ‘A’ stands for ‘+’, ‘B’ stands for ‘–’, ‘C’ stands for ‘×’, what is the value of (10C4) A (4C4) B6 = ?
(a) 46 (b) 50
(c) 56 (d) 60
Ans: (b)

Q6. (a) Sqaure (b) Sphere
(c) Rectangle (d) Circle

Ans: (b)

Q7. (a) 156 (b) 201
(c) 273 (d) 345

Ans: (a)

Q8. (a) ACEG (b)RTVX
(c) JLNP (d) BDFG

Ans: (d)

Q9. b, c, f, g, j, k, ?
(a) p (b) o
(c) n (d) m
Ans: (c)

Q10. Encouragement
(a) game (b) tear
(c) neck (d) meat
Ans: (c)

Q11. Which one of the given responses would be a meaningful order of the following?
1. Weaving 2. Cotton
3. Cloth 4. Thread

(a) 2, 4, 1, 3 (b) 2, 4, 3, 1
(c) 4, 2, 1, 3 (d) 3, 1, 4, 2
Ans: (a)

Q12. Fodder : Cattle : : ?
(a) Pen : Ink
(b) Ball : Stick
(c) Fruit : Juice
(d)Grass : Horses
Ans: (d)

Q13. 47 : 65 : : 59 : ?
(a) 95 (b) 110
(c) 106 (d) 118
Ans: (a)

Q14. QPON : MLKJ : : XWVU : ?
(a) PQRS (b) TSRQ
(c) SRQP (d) GFED
Ans: (b)

Q15. Some equations are solved on the basis of a certain system. Find the correct answer for the unsolved equation on that basis.
58 × 12 = 4, 37 × 96 = 5, 11 × 20 = 2, 42 × 12 = ?

(a) 2 (b) 3
(c) 4 (d) 5
Ans: (b)

Q16. (a) Wood (b) Cork
(c) Stone (d) Paper

Ans: (c)

Q17. (a) 1, 16, 255 (b) 4, 13, 165
(c) 6, 15, 219 (d) 3, 14, 196

Ans: (d)

Q18. (a) in English D H G (b) L K O N
(c) U V W X (d) Q P T S

Ans: (c)

Q19. A C B in English C G D ? ?
(a) H in English (b) in English I
(c) I in English (d) F E
Ans: (c)

Q20. SATISFACTORY
(a) FACTORS (b) FASCIST
(c) SCARIFY (d) SCATTER
Ans: (d)

Q21. Which one of the given responses would be a meaningful order of the following?
1. Elephant 2. Cat
3. Mosquito 4. Tiger
5. Whale

(a) 2, 5, 1, 4, 3 (b) 5, 3, 1, 2, 4
(c) 1, 3, 5, 4, 2 (d) 3, 2, 4, 1, 5
Ans: (d)

Q22. Bees : Hum : : Owls : _?_
(a) Roar (b) Talk
(c) Hiss (d) Hoot
Ans: (d)

Q23. 3 : 18 : : 13 : ?
(a) 48 (b) 78
(c) 24 (d) 26
Ans: (b)

Q24. NJMP : PLOR :: RTVX : ?
(a) VTXZ (b) TVXZ
(c) TVZX (d) SVZX
Ans: (b)

Q25. Some equations are solved on the basis of certain system. Find out the correct answer for unsolved equation on that basis :
4 × 5 × 8 = 584 7 × 3 × 9 = 397 9 × 7 × 3 = ?

(a) 397 (b) 793
(c) 973 (d) 739
Ans: (d)

Top
error: Content is protected !!