You are here
Home > QB Subjectwise > Part 067 – Sentence Improvement Previous Year Questions

Part 067 – Sentence Improvement Previous Year Questions

Q1. He, I, She and They cooked the food.
(a) I, He, She and They cooked the food.
(b) They, I, He and She cooked the food.
(c) He, She, They and I cooked the food.
(d) No improvement.
Ans: (c) Order 231 (Second Person, Third Person, First Person) will be used. Hence, He, she they and I cooked the food is the right sentence.

Q2. The newspaper report of the killing verified with the police findings.
(a) authenticated
(b) corroborated
(c) confirmed
(d) No improvement
Ans: (b) corroborated (Verb): confirmed The evidence was corroborated by two independent witnesses. verified (Verb): to check that something is true/accurate We have no way of verifying his story. authenticated (Verb): to prove that something is genuine, real or true The letter has been authenticated by the handwriting experts. confirmed (Verb): to state or show that something true or correct, especially by providing evidence Here, corroborated is the right usage.

Q3. The saint said that men are mortal.
(a) said that men is mortal.
(b) advised men are mortal.
(c) said that men were mortal.
(d) No improvement.
Ans: (d) No improvement.

Q4. There is no alternate offered to us.
(a) way (b) solution
(c) choice (d) No improvement
Ans: (c) choice (Noun): an act of choosing between two or more possibilities alternate (Adj.): (of two things) happening or following one after the other regularly Alternate layers of fruit and cream fruit →cream →fruit →cream … Here, choice is the right usage.

Q5. The voluntary organization appealed to the people to come forward to help the victims and said that each may contribute what they can.
(a) each may contribute what he can
(b) each may contribute what one can
(c) each may contribute what each one can
(d) No improvement
Ans: (a) each may contribute what he can is the right usage. each (Pro.): each one ; everyone individually when each (Pro.) comes immediately before the Verb (contribute), it always takes a Singular Verb and a Singular Pronoun he/she

Q6. There is no escape in the container for the water to flow.
(a) outlet (b) inlet
(c) drainage (d) No improvement
Ans: (a) outlet (Noun): a pipe or hole through which liquid or gas can flow out escape (Noun): the act of escaping from a place/ situation Here, outlet is the right usage.

Q7. The problem was so complicated to be solved in a day.
(a) too (b) very
(c) much (d) No improvement
Ans:
(a) too (Adv.): used before Adjectives and Adverbs so (Adv.): to a great degree She spoke so quietly that I could hardly hear her. Here, too is the right usage.

Q8. They left the hotel by car where they had been staying.
(a) They left the hotel where they had been staying, by car.
(b) They left where they were staying in a hotel by car.
(c) In a car they left where they were staying in a hotel
(d) No improvement
Ans: (a) They left the hotel where they had been staying, by car is the right sentence

Q9. Will you lend me few rupees in this hour of need ?
(a) lend me a little rupees
(b) borrow me a few rupees
(c) lend me a few rupees
(d) No improvement
Ans: (c) a few (Det.): a small number ; some used with plural Countable Nouns few (Det.): not many Here, lend me a few rupees is the right usage.

Q10. Five years ago today, I am sitting in a small Japanese car, driving across Poland towards Berlin.
(a) was sitting
(b) sat
(c) have been sitting
(d) No improvement
Ans: (a) Past Continuous Tensewas sitting is the right usage.

Q11. He could not look anything in the dark room.
(a) look at
(b) see
(c) see through
(d) No improvement
Ans: (b) see through (Phr.V.): to realise the truth about somebody/something We saw through him from the start. look (Verb): see ; to turn your eyes in a particular direction look at (Phr.V.): to examine something closely Here, see is the right usage.

Q12. No one could explain how a calm and balanced person like him could penetrate such a mindless act on his friends.
(a) perpetuate
(b) perpetrate
(c) precipitate
(d) No improvement
Ans: (b) perpetrate (Verb): to commit a crime or do something wrong or evil penetrate (Verb): to go into/through something perpetuate (Verb): to make something such as a bad situation, a belief, etc. continue for a long time This system perpetuated itself for several centuries. precipitate (Verb): to make something, especially something bad, happen suddenly or sooner than it should His resignation precipitated a leadership crisis Here, perpetrate is the right usage.

Q13. Anyone who would speak with authority on the poets of the Renaissance must have a broad acquaintance with the writers of classical antiquity.
(a) Anyone who will speak
(b) If one would speak
(c) Anyone desirous for speaking
(d) No improvement
Ans: (d) No improvement

Q14. He found a wooden broken chair in the room,
(a) wooden and broken chair
(b) broken wooden chair
(c) broken and wooden chair
(d) No improvement
Ans: (b) The general order of Adjectives is as follows: Opinion Appearance Age Colour Origin Material broken wooden Hence, broken wooden chair is the right usage.

Q15. The starving and crawling people in the television programme looked more like beasts than tiring creatures.
(a) posed (b) resembled
(c) seemed (d) No improvement
Ans: (b) looked (Verb): to seem ; to appear That looks like an interesting book. posed (Verb): to dress/behave in a way that is intended to impress other people seemed (Verb) (linking Verb): to give the impression of being or doing something Here, resembled is the right usage.

Q16. I took the cycle which he bought yesterday.
(a) that he bought yesterday.
(b) which he had bought yesterday.
(c) that he has bought yesterday.
(d) No improvement
Ans: (b) Earlier past events (bought yesterday) will be indicated by had bought yesterday (Past Perfect Tense) Hence, which he had bought yesterday is the right usage.

Q17. Having only a few hours left, she wondered as she would finish the assignment.
(a) that if (b) whether
(c) that (d) No improvement
Ans:
(b) whether (Conj.): used in indirect questions for introducing one alternative ; used for introducing clauses after Verbs of doubting (wonder) as (Prep.) that (Conj.): used after some Verbs, Adjectives and Nouns for introducing a new part of the sentence Hence, whether is the right usage.

Q18. It became clear that the strangers were heading into a serious disaster.
(a) along (b) towards
(c) on (d) No improvement
Ans: (b) towards (Prep.): getting closer to achieving something This is the first step towards political union into (Prep.): used for showing the result of an action She was shocked into a confusion of guilt. along (Adv.): towards a better state or position The book is coming along nicely. head foward (Idiom): to point at and move towards something/someone/some place Here, towards is the right usage.

Q19. Twenty kms are not a great distance in these days of fast moving vehicles.
(a) is not a great distance
(b) are not too great a distance
(c) aren’t proving a great distance
(d) No improvement
Ans: (a) Singular Verbis will be used with distance Twenty kms (measure of distance) Hence, is not a great distance is the right usage.

Q20. I adapted a new method to solve the problem.
(a) I have been adopted
(b) I adopted
(c) I was adapted
(d) No improvement
Ans: (b) adopted (Verb): to start using a particular method adapted (Verb): modified ; adjusted The animals were forced to adapt in order to survive. Here, I adopted is the right usage.

Q21. Hoping not to be disturbed, I sat down in my easy chair to read the book, I won as a prize.
(a) I had won as a prize
(b) I have won as prize
(c) I had to win as a prize
(d) No improvement
Ans: (a) Earlier past eventwon as a prize will be indicated by had won as a prize (Past Perfect Tense) Hence, I had won as a prize is the right usage.

Q22. If you are living near a market place you should be ready to bear the disturbances caused by traffic.
(a) to bear upon
(b) to bear with
(c) to bear away
(d) No improvement
Ans: (d) No improvement bear (Verb): to be able to accept and deal with something unpleasant bear with (Phr.V): to be patient with bear upon (Phr.V): have an effect upon bear away (Phr.V): remove from a certain place

Q23. The more they earn, more they spend on luxury items.
(a) more they should spend
(b) the more they spend
(c) the more they ought to spend
(d) No improvement
Ans: (b) The structure of the sentence is as follows: The + more… + the + more … Def. Art. Adv. Def. Art. Adv. Hence, the more they spend is the right usage.

Q24. You have come here with a view to insult me.
(a) to insulting me
(b) of insulting me
(c) for insulting me
(d) No improvement
Ans: (a) with a view to (doing something): with the intention of (doing something) Gerundinsulting will be used. It is the object of Prep.-to. Hence, to insulting me is the right usage.

Q25. A little railroad engine was employed by a station yard for doing small pieces of work.
(a) was made by a station yard
(b) was used at the station yard
(c) was employed at the station yard
(d) No improvement
Ans: (c) Here, was employed at the station yard is the right usage. by (Prep.): near somebody/something at (Prep.): used for saying where something/somebody is or where something happens

Top
error: Content is protected !!