You are here
Home > QB Subjectwise > Part 066 – SSC Reasoning Previous Year Questions

Part 066 – SSC Reasoning Previous Year Questions

Part 066 – SSC Reasoning Previous Year Questions

Q1. (a) Talking (b) Walking
(c) Sleeping (d) Running

Ans: (c)

Q2. Find the odd word from the given alternatives :
(a) Cow (b) Buffalo
(c) Horse (d) Goat
Ans: (c)

Q3. In the following question, one term in the number series is wrong. Find out the wrong term:
5, 10, 40, 80, 320, 550, 2560

(a) 80 (b) 320
(c) 550 (d) 2560
Ans: (c)

Q4. If three days before yesterday was Wednesday, what will be two days after tomorrow?
(a) Wednesday(b) Monday
(c) Friday (d) Tuesday
Ans: (a)

Q5. SKYSCRAPER
(a) RAKE (b) RARE
(c) PERK (d) RISK
Ans: (d)

Q6. a. Stomach b. Feet
c. Knee d. Neck
e. Waist f. Chest

(a) c, e, f, a, d, b
(b) b, c, e, a, f, d
(c) d, c, f, a, e, b
(d) f, b, c, d, a, e
Ans: (b)

Q7. Part : Whole :: Arc : ?
(a) Triangle (b) Square
(c) Circle (d) Trapezium
Ans: (c)

Q8. Select the related word from the given alternatives :
Goal : Football : : Basket : ?

(a) Polo (b) Cricket
(c) Volleyball (d) Basketball
Ans: (d)

Q9. SKIP : RIFL : : KYKZ : ?
(a) WJHV (b) WJVH
(c) JWVH (d) JWHV
Ans: (d)

Q10. If + means ÷, ÷ means –, – means ×, × means +, then 12 – 8 × 6 – 4 ÷ 6 + 3 = ?
(a) –112 (b) +118
(c) –33 (d) +92
Ans: (b)

Q11. (a) Hate (b) Love
(c) Anger (d)Cry

Ans: (d)

Q12. Find out the odd word from the given alternatives :
(a) Quadrilateral (b) Cube
(c) Square (d) Triangle
Ans: (b)

Q13. (a) XZUS (b) OQLJ
(c) HJFE (d) FHCA

Ans: (c)

Q14. The Chairman of the Selection Committee arrived at the Interview room for conducting an interview at 10 minutes to 12 :
30 hrs. He was earlier by twenty minutes than the other members of the board, who arrived late by 30 minutes. At what time were the interview scheduled?

(a) 12 : 10 (b) 12 : 20
(c) 12 : 30 (d) 12 : 40
Ans: (a)

Q15. INTERNATIONAL
(a) NATIONAL (b) TERMINAL
(c) TENANT (d) TENOR
Ans: (b)

Q16. a. Line b. Angle
c. Square d. Triangle

(a) b, a, d, c (b) c, d, a, b
(c) d, b, a, c (d) a, b, d, c
Ans: (d)

Q17. Car : Garage : : Aeroplane : ?
(a) Airhostess (b) Flying
(c) Hangar (d) Landing
Ans: (c)

Q18. Select the pair which resembles the given set of numbers: 16, 36, 64
(a) 4, 9, 144
(b) 16, 100, 256
(c) 25, 49, 121
(d) 9, 81, 169
Ans: (b)

Q19. BIRD : WIRY :: RAIN : ?
(a) YRIW (b) NIAR
(c)MRZI (d) QAIM
Ans: (c)

Q20. If ‘ + ’ means minus , ‘–’ means multiplication, ‘÷’ means plus, and ‘ב means division, then 15 – 3 + 10 × 5 ÷ 5 = ?
(a) 52 (b) 48
(c) 22 (d) 5
Ans: (b)

Q21. (a) Neptune (b) Uranus
(c) Plato (d) Mercury

Ans: (c)

Q22. (a) 43 (b) 53
(c) 63 (d) 73

Ans: (c)

Q23. (a)BFJN (b) DHLP
(c) GIMQ (d) HLPT

Ans: (c)

Q24. CGK, EJP, GMU, ?
(a) IRT (b) IPZ
(c) FNV (d) JLN
Ans: (b)

Q25. KOLMOGROV- SMIRNOV
(a) MOORINGS
(b) ROOMKING
(c) GOVINDA
(d) SLIMGROOM
Ans: (c)

Top
error: Content is protected !!