You are here
Home > QB Subjectwise > Part 066 – Sentence Improvement Previous Year Questions

Part 066 – Sentence Improvement Previous Year Questions

Q1. I love him because he is a good man by heart.
(a) at heart (b) of heart
(c) in heart (d) No improvement
Ans: (a) at heart is an idiomatic expression which is the correct expresssion. Hence, at heart is the right usage.

Q2. The editor gave me a time line to finish the article.
(a) guideline
(b) deadline
(c) decline
(d) No improvement
Ans:
(b) deadline (Noun): a point of time by which something must be done. time line (Noun): a time table guideline (Noun): a rule about how something should be done Here, deadline is the right usage.

Q3. Since she directing the play for quite some time, she knows the actors really well.
(a) Since she has directed
(b) Since she has been directing
(c) Since she was directing
(d) No improvement
Ans: (b) The structure of the sentence (Present Perfect Continuous) is as follows: Since she has been directing …. has been Present Participle Hence, Since she has been directing is the right usage.

Q4. She is scrutinising hard for the final examination.
(a) recollecting
(b) recapitulating
(c) revising
(d) No improvement
Ans: (c) revising (Verb): to prepare for an exam by looking again at work that you have done scrutinising (Verb): to look or examine somebody/ something carefully recollecting (Verb): to remember something ; recall recapitulating (Verb): to repeat or give a summary of what has already been said, decided, etc. Here, revising is the right usage.

Q5. This is the late edition of the Shakespearean play which was originally published in 1603.
(a) later (b) latest
(c) latter (d) No improvement
Ans: (b) latest (Adj.): the most recent ; the newest Have you heard the latest news ? late (Adj.): happening after the usual time Here is a late news flash. later (Adj.): coming after something else or at a time in the future. This is discussed in more detail in a later chapter. Here, latest is the right usage.

Q6. You can borrow my laptop as long as you promise not to misuse it.
(a) only long as
(b) too long as
(c) so long as
(d) No improvement
Ans: (c) so long as (Idiom): only if Promoting a product before it is available is a good idea, so long as you are certain it will be available soon. as long as (Idiom): only if We’ll go as long as the weather is good. Here, so long as is the right usage.

Q7. On receiving his appointment letter, Ravi treated us with a sumptuous meal.
(a) treated us to
(b) treated us for
(c) treated us by
(d) No improvement
Ans:
(a) treat somebody (to something): to pay for something that somebody/ you will enjoy and that you do not usually have or do. Here, treated us to is the right usage.

Q8. He proved himself unique for he refused to go with the tide.
(a) go in the tide
(b) go against the tide
(c) go by the tide
(d) No improvement
Ans: (d) No improvement go with the tide (Idiom): to agree to the attitudes or opinions that most other people have go against the tide (Idiom): to oppose the attitudes or opinions that most other people have

Q9. The building you are talking about is not existing.
(a) have not been existing
(b) does not exist
(c) has not been existing
(d) No improvement
Ans: (b) Here, does not exist (Simple Present) is the right usage.

Q10. His lecture was banned because of the bandh.
(a) called off
(b) disturbed
(c) interrupted
(d) No improvement
Ans: (a) called off (Phr.V.): to cancel something banned (Verb): to decide or say officially that something is not allowed ; prohibited disturbed (Verb): to interrupt somebody when he is trying to work. interrupted (Verb): to say or do something that makes somebody stop what he is saying or doing. Here, called off is the right usage.

Q11. Some people garner new experiences after retirement.
(a) episodes
(b) events
(c) happenings
(d) No improvement
Ans: (d) No improvement garner (Verb): acquire ; gather experiences (Noun): the knowledge or skill got/ gained/gathered episodes (Noun): incidents

Q12. The deaf man asked me to speak up.
(a) speak in
(b) speak into
(c) speak down
(d) No improvement
Ans:
(d) No improvement speak up (Phr.V): usually used in order to tell somebody to speak more loudly

Q13. The difficulty level of this problem is extremely great.
(a) perplexity
(b) hindrance
(c) intricacy
(d) No improvement
Ans: (d) No improvement difficulty (Noun): how hard (difficult) something is perplexity (Noun): confusion hindrance (Noun): a person or thing that makes it more difficult for somebody to do something or for something to happen. intricacy (Noun): the complicated part or detail of something

Q14. The cooking soup on the stove got burnt.
(a) The soup cooking on the stove got burnt.
(b) The soup which has been cooking on the stove gets burnt.
(c) The soup which have been cooking on the stove got burnt
(d) No improvement
Ans: (d) No improvement The cooking soup on the stove got burnt is the right usage.

Q15. Diamonds are eternal.
(a) enduring
(b) forever
(c) imperishable
(d) No improvement
Ans: (c) eternal (Adj.): without an end ; existing or continuing forever enduring (Adj): lasting for a long time imperishable (Adj.): that will last for a long time or forever forever (Adj.): used for saying that a particular situation or state will always exist Here, imperishable is the right usage.

Q16. I have studied such characters at close hand.
(a) close to hand
(b) at close quarters
(c) close off hand
(d) No improvement
Ans: (b) at/from close quarters (Idiom): crowded ; in a confined space ; very near close at hand (Idiom): near close off (Phr.V.): to separate something from other parts so that people may not use it close to (Phr.V.): nearly; almost Here at/from close quarters is the right usage.

Q17. I must quit the job now if I prefer a better one.
(a) It’s time I quit the job if I prefer a better one
(b) It’s time I quit the better job if I prefer
(c) It’s time the job quits me before I get the better job
(d) No improvement
Ans:
(a) It’s time/It’s high time/It’s about time (Idiom): used for saying that you think somebody should do something soon It’s time I quit the job if I prefer a better one is the right sentence.

Q18. The workers were bent at getting their dues.
(a) bent for getting
(b) bent upon getting
(c) bent in getting
(d) No improvement
Ans: (b) bent upon (getting) (Adj.): determined to get Here, bent upon getting is the right usage.

Q19. Jatin’s case against Jagat was trivial.
(a) insignificant
(b) harmful
(c) tolerable
(d) No improvement
Ans: (a) insignificant (Adj.): not big/valuable enough to be considered important trivial (Adj.): not important/ serious Here, insignificant is the right usage.

Q20. How can one adjust among a passive lot?
(a) people who are cold and without feeling
(b) A lot of crowd
(c) Indolent people
(d) No improvement
Ans: (d) No improvement passive (Adj.): not taking active part a passive lot: people who are cold and without feeling

Q21. Her activities are limited only to cooking and washing clothes.
(a) limited by
(b) limited to
(c) not limited to
(d) No improvement
Ans: (b) limited (to something): restricted to a particular limit of time, numbers, etc. Here, limited to is the right usage.

Q22. My sister doesn’t have as much jewellery as my mother.
(a) My mother has jewellery but not more than my sister.
(b) My sister has too much jewellery.
(c) My mother has more jewellery than my sister.
(d) No improvement
Ans:
(c) My mother has more jewellery than my sister is the right usage.

Q23. She prefers tea than coffee.
(a) tea to
(b) tea over
(c) tea more than
(d) No improvement
Ans: (a) Inf. (to) will be used with prefer (Verb) and not than (Prep., Conj.) Here, tea to is the right usage.

Q24. Mutual shakes of hands was exchanged.
(a) Both shakes of hands was carried.
(b) The hand shakes were exchanged.
(c) They shook hands with each other.
(d) No improvement.
Ans: (c) They shook hands with each other is the right sentence.

Q25. The incident made a deep impression on me.
(a) rounded (b) profound
(c) slight (d) No improvement
Ans: (b) profound (Adj.): very great ; felt or experienced very strongly deep (Adj.): strongly felt a deep sense of loss Here, profound is the right usage.

Top
error: Content is protected !!