You are here
Home > QB Subjectwise > Part 065 – SSC Reasoning Previous Year Questions

Part 065 – SSC Reasoning Previous Year Questions

Part 065 – SSC Reasoning Previous Year Questions

Q1. Paddy : Field :: Steel : ?
(a) Iron (b) Factory
(c)Ore (d) Mine
Ans: (b)

Q2. Patient : Fowler Bed : : ?
(a) Certificate : Merit
(b) Necklace : Adornment
(c) Baby : Cradle
(d) Trophy : Achievement
Ans: (c)

Q3. 6 : 42 :: 5: ?
(a) 35 (b) 40
(c) 45 (d) 30
Ans: (a)

Q4. Select the related letters from the given alternatives :
ABDG : CDFI :: EFHK : ?

(a) GHJM (b) HILN
(c) HIMN (d) HIKM
Ans: (a)

Q5. (a) MIZORAM (b) SIKKIM
(c) KOHIMA (d) MANIPUR

Ans: (c)

Q6. (a) Rocket (b) Helicopter
(c) Aeroplane (d) Sub-marine

Ans: (d)

Q7. (a) 343 (b) 125
(c) 216 (d) 100

Ans: (d)

Q8. Find the odd letter from the given alternatives :
(a) A (b) U
(c) T (d) O
Ans: (c)

Q9. AGRICULTURE
(a) IRATE (b) GREAT
(c) LATE (d) CLIMATE
Ans: (d)

Q10. a. Seed b. Flower
c. Soil d. Plant
e. Fruit

(a) d,b,e,a,c (b) b,e,d,a,c
(c) c,b,a,e,d (d) c,a,d,b,e
Ans: (d)

Q11. Arrange the following words as per order in the dictionary :
1. Situation 2. Silver
3. Sitter 4. Simple
5. Signal

(a) 5, 1, 3, 2, 4
(b) 1, 4, 2, 5, 3
(c) 5, 2, 4, 3, 1
(d) 4, 2, 1, 5, 3
Ans: (c)

Q12. Scissors : Cloth : : ?
(a) Pen : Ink
(b) Razor : Beard
(c) Furnace : Smoke
(d) Nail : Hammer
Ans: (b)

Q13. Select the related word from the given alternatives:
Pig : Sty : : Dog : ?

(a) Burrow (b) Hives
(c) Shed (d) Kennel
Ans: (d)

Q14. Select the related numbers from the given alternatives :
6 : 42 : : 12 : ?

(a) 48 (b) 72
(c) 60 (d) 84
Ans: (d)

Q15. In an imaginary mathe-matical operation ‘+’ means multiplication, ‘×’ means subtraction, ‘÷’ means addition and ‘–’ means division.
All other rules in mathematical operation are the same as in the existing system.
Which one of the following gives the result of 175 – 25 ÷ 5 + 20 × 3 + 10 ?

(a) 160 (b) 2370
(c) 77 (d) 240
Ans: (c)

Q16. (a) Intimacy (b) Attachment
(c) Friendship (d) Enmity

Ans: (d)

Q17. Select the odd words from the given alternatives.
(a) Espresso (b) Tea
(c) Cappuccino(d) Latte
Ans: (b)

Q18. Find the odd number pair from the given alternatives.
(a) 14, 12 (b) 24, 7
(c) 42, 4 (d) 37, 4
Ans: (d)

Q19. Which one number is wrong in the series ?
A B C D in English 225 256 121 289 324

(a) 225 (b) 256
(c) 121 (d) 324
Ans: (c)

Q20. COMPREHENSION
(a) COMPRISE (b) PENSION
(c) ONION (d) PREACH
Ans: (d)

Q21. a. Study b. Job
c. Examination d. Earn
e. Appointment

(a) a, c, e, b, d (b) a, b, c, d, e
(c) a, c, b, e, d (d) a, c, e, d, b
Ans: (a)

Q22. Air : Breach : : Blood : ?
(a)Circulation (b) Red
(c) Thick (d) Shed
Ans: (a)

Q23. Select the related word from the given alternatives :
Electric Current : Ampere : :
Weight : ?

(a) Scale (b) Kilogram
(c) Commodity
(d) Measurement
Ans: (b)

Q24. Select the related number from the given alternatives :
72 : 90 :: 156 : ?

(a) 184 (b) 168
(c) 182 (d) 176
Ans: (c)

Q25. In the following question, you have to identify the correct response from the given premises stated according to following symbols.
If + denotes –, – denotes = , = denotes + , ÷ denotes >, × denotes <, how do you solve the following problem?
8 + 4 – ?

(a) 4 (b) 32
(c) 12 (d) 2
Ans: (a)

Top
error: Content is protected !!