You are here
Home > QB Subjectwise > Part 065 – Sentence Improvement Previous Year Questions

Part 065 – Sentence Improvement Previous Year Questions

Q1. He has been growing weaker and his life now hangs with a thread.
(a) on (b) to
(c) by (d) No improvement
Ans: (c) hang by a thread (Idiom) ; to be in great danger Hence, by (Prep.) is the right usage.

Q2. The passengers were afraid, but the captain consoled them that there was no danger.
(a) guaranteed
(b) assured
(c) confided
(d) No improvement
Ans: (b) assured (Verb): to tell somebody that something is definitely true or is definitely going to happen, especially when he has doubts about it consoled (Verb): to give comfort/sympathy to somebody who is unhappy or disappointed ; comfort guaranteed (Verb): to promise to do something confided (Verb): to tell somebody secrets and personal information that you do not want other people to know Here, assured is the right usage.

Q3. Would you like some water ?
(a) Can (b) Do
(c) Shall (d) No improvement
Ans: (d) No improvement would (Mod.V.): used in polite offers or invitations.

Q4. The injured man had been shot from his back.
(a) in the back
(b) to the back
(c) by his back
(d) No improvement
Ans: (a) in the back is the right usage.

Q5. Luckily we’ve got the few minutes to spare.
(a) quite few
(b) a little
(c) a few
(d) No improvement
Ans:
(c) few (Det ; Adj.): not many a few (Det ; Adj.): a small number ; some Hence, a few is the right usage.

Q6. We hurried to the door, but nobody is there.
(a) nobody was there
(b) nobody are there
(c) nobody were there
(d) No improvement
Ans: (a) Here, nobody was there (Simple Past Tense) is the right usage.

Q7. I cannot say it to you right now. We will discuss it tomorrow.
(a) demand (b) expect
(c) explain (d) No improvement
Ans: (c) Here, explain (Verb) is the right usage.

Q8. Let’s buy a new sari with the annual bonus, can we ?
(a) shall we (b) could we
(c) isn’t it (d) No improvement
Ans: (a) After let’s, the tag begins with shall. Hence, shall we is the right usage.

Q9. He is not only a good teacher but a good man.
(a) instead also
(b) but seldom
(c) but also
(d) No improvement
Ans: (c) not only …. but also →Correlative Conjunctions. Hence, not only ______ but also is the right usage.

Q10. The position gives an excellent remuneration.
(a) offers (b) carries
(c) holds (d) No improvement
Ans:
(a) offer (Verb): to make available ; to provide Here, offers is the right usage.

Q11. The trek is difficult but it is worth well the endeavour.
(a) well worth the endeavour
(b) worth the endeavour well
(c) the endeavour well worth
(d) No improvement
Ans: (a) worth (Prep.): good or important enough to justify (what is specified – the trek) a place worth visiting Here, well worth the endeavour is the right usage. It is followed by aNoun/Pronoun/-ing form of a Verb

Q12. The manager was given a holiday and so he decided to go to the hitchhiking.
(a) for the hitchhiking
(b) for hitchhiking
(c) hitchhiking
(d) No improvement
Ans: (c) hitch hike (Verb): to travel by asking for free rides in other people’s cars, by standing at the side of the road and trying to get passing cars to stop They hitch hiked around Europe. Here, hitchhiking is the right usage.

Q13. Goaded to frenzy, the bull charged its tormentors.
(a) the tormentors were charged by the bull
(b) the tormentors were being charged by the bull
(c) the bull charged on its tormentors
(d) No improvement
Ans: (c) goaded (Verb): to keep irritating or annoying somebody/ something until he/it react frenzy (Noun): a state of violent mental agitation or wild excitement ; temporary madness charged (Verb): to rush forward and attack somebody/ something tormentors (Noun): person who causes somebody to suffer Hence, the bull charged on its tormentors is the right usage.

Q14. The war was a time of tribulations for all of us.
(a) intimacy
(b) placidity
(c) stupidity
(d) No improvement
Ans: (d) No improvement tribulations (Noun): great trouble or suffering placidity (Noun): the state of being calm and peaceful

Q15. The temptations that bestow young people today are ruining them.
(a) appeal (b) beset
(c) confront (d) No improvement
Ans: (b) beset (Verb): to affect somebody/something in a harmful way It’s one of the most difficult problems besetting our modern way of life. bestow (Verb): to give something to somebody, especially to show how much he is respected It was a title bestowed upon him by the King. appeal (Verb): to attract/interest somebody The design appealed to all ages. Here, beset is the right usage.

Q16. We kept all the old paintings in a place where they would remain safe from harm or danger.
(a) will remain safe
(b) are safe
(c) may remain safe
(d) No improvement
Ans: (d) No improvement We kept all the old paintings (Principal Clause – Simple Past Tense) Hence, would remain safe is the right usage.

Q17. The tragedy is reflection of an episode that took place a decade ago.
(a) rendition
(b) reincarnation
(c) reminiscent
(d) No improvement
Ans:
(c) reminiscent (Adj.): reminding you of somebody/ something reflection (Noun): careful thought about something, sometimes over a long period of time A week off would give him time for reflection. rendition (Noun): the particular way in which something is performed The band gave a live rendition of their latest songs. reincarnation (Noun): the belief that after somebody’s death their soul lives again in a new body Do you believe in reincarnation ? Here, reminiscent is the right usage.

Q18. He makes excellent portraits.
(a) paints
(b) portrays
(c) illustrates
(d) No improvement
Ans: (a) portrait (Noun): a painting, drawing or photograph of a person Here, paints is the right usage.

Q19. The dog bite him.
(a) beat him
(b) bit him
(c) bitten him
(d) No improvement
Ans: (b) Here, bit him (Simple Past Tense) is the right usage.

Q20. Students will have to take the test again tomorrow.
(a) apply the test
(b) avoid the test
(c) retain the test
(d) No improvement
Ans: (d) No improvement take a test/do a test is the right usage.

Q21. The innocence of the child was obliterated due to hard labour.
(a) maintained
(b) increased
(c) destroyed
(d) No improvement
Ans: (d) No improvement obliterated (Verb): to remove all signs of something, either by destroying or covering it completely The snow had obliterated their footprints.

Q22. He was given a lot of pressure to sign the deed.
(a) told (b) forced
(c) asked (d) No improvement
Ans:
(b) forced (Verb): compelled pressure (Noun): the act of trying to persuade or to force somebody to do something Here, forced is the right usage.

Q23. Presently, she is busy composing the music for her next play.
(a) At the present
(b) In the present
(c) At present
(d) No improvement
Ans: (c) at present (Idiom): now ; at this point of time At present there is energy shortage the world over presently (Adv.): now ; currently ; soon She will be back presently (soon) Here, At present is the right usage.

Q24. Modern medicine promotes good health.
(a) means
(b) preaches about
(c) praises
(d) No improvement
Ans: (d) No improvement promotes (Verb): to help something to happen or develop means (Verb): to have something as a meaning What does this sentence mean ? preaches (about) (Verb): to tell people about a particular religion, way of life, system, etc. in order to persuade them to accept it She preached about the benefits of a healthy lifestyle. praises (Verb): to express your approval or admiration for somebody/something She praised his cooking.

Q25. Despite having many other opportunities, he went for Police Service.
(a) liked (b) opted
(c) selected (d) No improvement
Ans: (b) opted (Verb): to choose to take or not to take a particular course of action went (Verb): Past Tense of ‘go’ selected (Verb): to choose somebody/something from a group of people or things, usually according to a system He hasn’t been selected for the team Here, opted is the right usage.

Top
error: Content is protected !!