You are here
Home > QB Subjectwise > Part 064 – SSC Reasoning Previous Year Questions

Part 064 – SSC Reasoning Previous Year Questions

Part 064 – SSC Reasoning Previous Year Questions

Q1. (a) KM (b) DF
(c) XZ (d) RU

Ans: (d)

Q2. BEAG, DGCI, FIEK, ? .
(a) HGKJ (b) HKLJ
(c) HMIE (d) HKGM
Ans: (d)

Q3. A word is given capital letters. It is followed by four words. Out of these four words, three cannot be formed from the letters of the word in capital letters.
Point out the word which can be formed from the letters of the given word in capital letter.
NEWSPAPER
(a) SWEET (b) REPEAT
(c) SOUR (d) WASP
Ans: (d)

Q4. Arrange the following words as per order in the dictionary:
(i) Ambitious
(ii) Ambiguous
(iii) Ambiguity
(iv) Animation
(v) Animals

(a) (iii), (ii), (i), (v), (iv)
(b) (iii), (ii), (iv), (v), (i)
(c) (iii),(ii), (iv), (i), (v)
(d) (iii), (ii), (v), (iv), (i)
Ans: (a)

Q5. Macabre : Lovely : : Baneful : ?
(a) Unharmful (b) Churlish
(c) Filter (d) Ugly
Ans: (a)

Q6. 25 : 625 :: 35 : ?
(a) 875 (b) 635
(c) 1575 (d) 1205
Ans: (a)

Q7. hive % bee % % eyrie % ?
(a) Parrot (b) Pigeon
(c) Eagle (d) Sparrow
Ans: (c)

Q8. Which of the following interchanges of signs would make the given equation correct ?
5 + 6 ÷ 3 – 12 × 2 = 17

(a) ÷ and × (b) + and ×
(c) + and ÷ (d) + and –
Ans: (a)

Q9. (a) Screw driver
(b) Spanner
(c) Plier
(d) Knife

Ans: (d)

Q10. (a) Year 2012 (b) Year 1998
(c) Year 2005 (d) Year 1997

Ans: (a)

Q11. (a) OP (b) Q37Q
(c) D ST (d) KZM

Ans: (b)

Q12. BCD, DBC, EFG, ?, HIJ
(a) IJH (b) GEF
(c) EGF (d) FEG
Ans: (b)

Q13. DISCOVERY
(a) STORY (b) RECOVER
(c) ROARED (d) DECOY
Ans: (d)

Q14. Arrange the following words as per their order in Dictionary.
1. Cinnabar 2. Cinder
3. Cinema 4. Cinnamon
5. Cinchona

(a) 5, 2, 1, 4, 3 (b) 2, 3, 5, 4, 1
(c) 4, 1, 5, 2, 3 (d) 5, 2, 3, 1, 4
Ans: (d)

Q15. Flow : River : : Stagnant : ?
(a) Pool (b) Rain
(c) Stream (d) Canal
Ans: (a)

Q16. Whale : Mammal : : Turtle : ?
(a) Amphibian (b) Reptile
(c) Fish (d)Mollusc
Ans: (b)

Q17. 23 : 29 : : 41 : ?
(a) 43 (b) 45
(c) 47 (d) 49
Ans: (a)

Q18. CAFD : IGLJ : : OMRP : ?
(a) ZYXW (b) USXV
(c) UTSR (d) PONM
Ans: (b)

Q19. (a) Herring (b) Shark
(c) Barracuda (d) Whale

Ans: (d)

Q20. (a) Red (b) Blue
(c) Black (d) Green

Ans: (c)

Q21. (a) (69, 23) (b) (56, 19)
(c) (108, 36) (d) (42, 14)

Ans: (b)

Q22. Find the odd letters from the given alternatives.
(a) CPA (b) REB
(c) QUD (d) AOT
Ans: (d)

Q23. A series is given, with one term missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series.
deb, ijg, nol, ?, xyv

(a) stq (b) rsp
(c) rsq (d) stp
Ans: (a)

Q24. How many meaningful English words can be made with the letters ‘OEHM’ using each letter only once in each word ?
(a) Four (b) Three
(c) Two (d) One
Ans: (a)

Q25. Arrange the following words as per order in the dictionary
1. Organ 2. Origin
3. Orient 4. Organic
5. Organise

(a) 1, 5, 3, 4, 2 (b) 1, 5, 4, 2, 3
(c) 1, 4, 5, 3, 2 (d) 1, 4, 5, 2, 3
Ans: (c)

Top
error: Content is protected !!