You are here
Home > QB Subjectwise > Part 064 – Sentence Improvement Previous Year Questions

Part 064 – Sentence Improvement Previous Year Questions

Q1. You are getting a beautiful salary.
(a) a smart
(b) a handsome
(c) a heavy
(d) No improvement
Ans: (b) handsome (Adj.): large in amount or quantity a handsome profit/cheque Hence, a handsome is the right usage.

Q2. I watched him fell.
(a) him fall
(b) him to fell
(c) him to falling
(d) No improvement
Ans: (a) The sentence structure will be as follows: watched + him + fall Special Verb Direct Object Inf. (– to) Inf. is the base form of the Verb.

Q3. Mr. Sharma was stubborn that his son will attend coaching classes.
(a) amazed (b) determined
(c) doubtful (d) pleased
Ans: (b) determined (Adj.): to make a firm decision to do something and not to let anyone prevent you stubborn (Adj.): determined not to change your opinion or attitude Here, determined is the right usage.

Q4. We want the leader to be he who works for the people.
(a) to be the leader
(b) to be he
(c) to be a person
(d) No improvement
Ans: (c) Here, to be a person is the right usage.

Q5. As a wise old man, the Chief of the Apaches imagined a time when the white men and his fellow Indians would no longer fight for the land.
(a) think (b) forecast
(c) expect (d) envisaged
Ans: (d) envisaged (Verb): to imagine what will happen in the future. imagined (Verb): to form a picture in your mind of what something might be like think (Verb): to have a particular idea or opinion about something/somebody forecast (Verb): to say what you think will happen in the future based on information that you have now ; predict Here, envisaged is the right usage.

Q6. 1 do not think it would not rain.
(a) will rain
(b) should not rain
(c) should rain
(d) will not rain
Ans:
(a) I do not think (Principal Clause, Simple Present Tense) Hence, will rain is the right usage.

Q7. I prefer tea rather than coffee.
(a) and (b) over
(c) to (d) No improvement
Ans: (c) Inf. (to) will be used with prefer (Verb) and not rather than. rather than (Idiom): instead of somebody/something I’ll have a cold drink rather than coffee. Hence, to (Prep.) is the right usage.

Q8. The carpenter did not keep his promise that the work will be finished before the end of the week.
(a) can (b) could
(c) would (d) No improvement
Ans: (c) In Indirect Speechwill changes to would when the Reporting Verb is in Past Tense. Hence, would will replace will be.

Q9. Try to understand the confidence of your opponents before you take any step against them.
(a) motivation
(b) inspiration
(c) motive
(d) No improvement
Ans: (c) motive (Noun): intention ; a reason for doing something Here, motive is the right usage.

Q10. A lot depends on your early brought up in the family.
(a) bringing
(b) bring up
(c) upbringing
(d) No improvement
Ans: (c) upbringing (Noun): the way a child is brought up bring up (Phr.V.): to care for a child, teaching him/ her how to behave, etc. ; raise ; upbringing Here, upbringing is the right usage.

Q11. The dictator declared an emergency in the country.
(a) proposed
(b) decreed
(c) ordered
(d) No improvement
Ans: (d) No improvement declared (Verb): Stated in an open way so that people may know about it ; to say something officially/publicly proposed (V.): declare a plan for the future decreed (V.): decide with authority by order/command order (V.): impose regulations on

Q12. She is loving chocolate ice cream
(a) has loving
(b) has been loved
(c) loves
(d) No improvement
Ans: (c) Stative Verbs →describe a state rather than an actionlike, understand, seem, love, hate, have, own, etc. They are not used in Progressive Tenses. Hence, loves is the right usage.

Q13. James had been teaching at the university since June.
(a) has been teaching
(b) have been teaching
(c) is teaching
(d) No improvement
Ans:
(a) Present Perfect Continuous Tensehas been teaching is the right usage.

Q14. The manager’s role is to define and resolve problems.
(a) identify and resolved
(b) defined and resolved
(c) spot and resolved
(d) No improvement
Ans: (d) No improvement define (Verb): to describe or show something accurately resolve (Verb): to find an acceptable solution to a problem or difficulty ; settle

Q15. The little boy kick the ball.
(a) have been kicked by the ball
(b) has been kicked the ball
(c) was kicked the ball
(d) kicked the ball
Ans: (d) Simple Past Tensekicked the ball is the right usage.

Q16. Playing cricket and football are his best hobbies.
(a) favourite (b) closest
(c) friendliest (d) worst
Ans: (a) favourite(Adj.): liked more than others of the same kind Here, favourite is the right usage.

Q17. Laura forgot her friend’s birthday, so she make her a card when she finally remembered.
(a) bought her a card
(b) send her a card
(c) dispatch her a card
(d) email her a card
Ans: (a) bought her a card (Simple Past Tense) is the right usage.

Q18. Rajan has got many friends because he has got much money.
(a) a lot of money
(b) enough money
(c) bags of money
(d) very much money
Ans: (a) a lot of (Det.): a large number or amount of somebody/ something much is used with Uncountable Nouns. a lot of is used with Pl. Count. N.

Q19. One of my friend is an engineer.
(a) One of my friends
(b) One among my friends
(c) One of friend of mine
(d) No improvement
Ans: (a) one of is followed by a Plural Noun/Pronoun Hence, One of my friends is the right usage.

Q20. The constitution of India guaranteed each citizen equal rights and privileges.
(a) Indian guaranties
(b) India guarantees
(c) India guarantys
(d) No improvement
Ans:
(b) It is a Universal Truth. Hence, Simple Present Tenseguarantees will be used. Hence, India guarantees is the right usage.

Q21. I give key to my wrist watch everyday.
(a) wind down
(b) wound up
(c) wind
(d) No improvement
Ans: (c) wind (Verb): to make a clock or other piece of machinery work by turning a knob, handle, etc. several times Here, wind (V.) is the right usage.

Q22. We did a test when the lights went out.
(a) have been doing
(b) were doing
(c) had done
(d) No improvement
Ans: (b) were doing (Past Progressive or Continuous Tense) is the right usage.

Q23. The frightened convict wept for mercy.
(a) mumbled
(b) pleaded
(c) shouted
(d) No improvement
Ans: (b) pleaded (Verb): to ask somebody for something in a very strong and serious way wept (Verb): Past Tense of weep →to cry, usually because you are sad mumbled (Verb): to speak or say something in a quiet voice in a way that is not clear Here, pleaded is the right usage.

Q24. He put up a lot of work on that article.
(a) put in (b) put down
(c) put over (d) No improvement
Ans: (a) put in (Phr.V.): to spend a lot of time or make a lot of effort doing something put up (Phr.V.): to show a particular level of skill, determination, etc. in a fight or contest The team put up a great performance. put down (Phr.V.): to land (of an aircraft or its pilot) put over (Phr.V.): to communicate your ideas, feelings, etc. successfully to somebody Here, put in is the right usage.

Q25. The beggar was satisfied with his lowly meal.
(a) miserly (b) mean
(c) meagre (d) No improvement
Ans:
(c) meagre (Adj.): small in quantity and poor in quality lowly (Adj.): low in status/importance miserly (Adj.): too small (of a quantity/amount) Here, meagre is the right usage.

Top
error: Content is protected !!