You are here
Home > QB Subjectwise > Part 063 – World Geography Previous Year Questions

Part 063 – World Geography Previous Year Questions

Q1. Which of the following countries are connected by the Palk Strait?
(a) India and Sri Lanka
(b) North Korea and South Korea
(c) Pakistan and China
(d) Britain and France
Ans: (a) Palk Strait is a strait between the Tamil Nadu state of India and the Mannar district of the Northern Province of the island nation of Sri Lanka. It connects the Bay of Bengal in the northeast with the Palk Bay and thence with the Gulf of Mannar in the southwest. It is studded at its southern end with a chain of low islands and reef shoals that are collectively called Adam’s Bridge.

Q2. Which countries are separated by the 49th parallel ?

(a) USA and Canada
(b) USA and Mexico
(c) France and Germany
(d) Russia and China
Ans: (a) The 49th Parallel separates United States of America and Canada.

Q3. Which one of the following is not a line of demarcation between two countries?

(a) International Date Line
(b) MacMahon Line
(c) Radcliffe Line
(d) Durand Line
Ans: (a) The International Date Line (IDL) is an imaginary line on the surface of the Earth from the north to the south pole and demarcates one calendar day from the next. It passes through the middle of the Pacific Ocean, roughly following the 180° longitude but it deviates to pass around some territories and island groups.

Q4. What is the new name of the old colony of Northern Rhodesia?

(a) Zambia (b) Zimbabwe
(c) Uganda (d) Tanzania
Ans: (a) Northern Rhodesia was a territory in south central Africa, formed in 1911. It became independent in 1964 as Zambia. It was initially administered under charter by the British South Africa Company and formed by it in 1911 by amalgamating North-Western Rhodesia and North-Eastern Rhodesia. Although it had features of a charter colony the territory’s treaties and charter gave it protectorate status. From 1924 it was administered by the British government as an official British protectorate. The geographical, as opposed to political, term “Rhodesia” referred to a region generally comprising the areas that are today Zambia and Zimbabwe. From 1964 it only referred to the former Southern Rhodesia.

Q5. Which country is known as the “Cockpit of Europe” ?

(a) Belgium (b) Switzerland
(c) Netherlands(d) Luxembourg
Ans: (a) Belgium is usually called as the cockpit of Europe. Belgium, officially the Kingdom of Belgium, is a state in Western Europe. Belgium is so called because it has been the site of more European battles than any other country; for example, Oudenarde, Ramillies, Fontenoy, Fleurus, Jemmapes, Ligny, Quatre Bras, Waterloo.

Q6. The capital of the USA is situated on the bank of the river

(a) Ohio (b) Tennessee
(c) Yukron (d) Potomac
Ans: (d) Washington, D.C., formally the District of Columbia and commonly referred to as Washington, “the District”, or simply D.C., is the capital of the United States. The Potomac River forms the District’s border with Virginia and has two major tributaries: the Anacostia River and Rock Creek. The highest natural elevation in the District is 409 feet (125 m) above sea level at Fort Reno Park in upper northwest Washington. The lowest point is sea level at the Potomac River.

Q7. Which of the following is also known as ‘Eternal City’ ?

(a) London (b) Rome
(c) Athens (d) Berlin
Ans: (b) Some of the nicknames of Rome are: The Eternal City, Caput Mundi, the City of seven hills, etc. Rome was known as the Eternal City even among the ancient Romans themselves. It was so called because the Roman people thought that no matter what happened to the world, no matter how many other empires might rise and fall, Rome would go on forever. Tibullus (54-18 B.C.), Roman elegiac poet, and Ovid (43 B.C), one of the greatest of the Latin poets, as well as other Roman writers, refer to the city as eternal, and the thought is expressed in many official documents of the Empire in later days. In Vergil’s Aeneid Jupiter tells Venus that he will give the Romans imperium sine fine, “an empire without end.” The phrase was popularized by The Eternal City (1901), a novel by Hall Caine that deals with a Utopian state in Rome.

Q8. What is called as the ‘Roof’ of the World ?

(a) Indira Point (b)Kanchenjunga
(c) Pamir Knot (d) Indira Col
Ans: (c) The Pamir Mountains are a mountain range in Central Asia formed by the junction or knot of the Himalayas, Tian Shan, Karakoram, Kunlun, and Hindu Kush ranges. They are among the world’s highest mountains and since Victorian times they have been known as the “Roof of the World” a probable translation from the Persian.

Q9. The “Dark Continent” is

(a) Africa
(b) South America
(c) Australia
(d) Asia
Ans: (a) Dark Continent is a former name for Africa. It is so used because its hinterland was largely unknown and therefore mysterious to Europeans until the 19th century. Henry M. Stanley was probably the first to use the term in his 1878 account Through the Dark Continent.

Q10. The capital of Tanzania is

(a) Nairobi (b) Lusaka
(c) Kampala
(d) Dar-es-Salaam
Ans: (d) Dar es Salaam, formerly Mzizima, is the largest city in Tanzania. It is also the country’s richest city and a regionally important economic centre. Though Dar es Salaam lost its official status as capital city to Dodoma in 1974 (a move which was not complete until 1996), it remains the centre of the permanent central government bureaucracy and continues to serve as the capital for the surrounding Dar es Salaam Region. Being situated so close to the equator and the warm Indian Ocean, the city experiences generally tropical climatic conditions, typified by hot and humid weather throughout much of the year. Dar es Salaam features a tropical wet and dry climate, with two different rainy seasons.

Q11. The Trans-Siberian Railway
(8960 km) connects _______ in the West to ______ in the East.

(a) Moscow, Tashkent
(b) St. Petersburg, Omsk
(c) Moscow, Irkutsk
(d) St. Petersburg, Vladivostok
Ans: (c) Trans-Siberian Railway is a network of railways connecting Moscow with the Russian Far East and the Sea of Japan. It is the longest railway in the world. There are branch lines to China through Mongolia and Manchuria, with service continuing to North Korea. It was built between 1891 and 1916 to connect Moscow with the Far-East city of Vladivostok. En route it passes through the cities of Perm, Yekaterinburg, Omsk, Novosibirsk, Krasnoyarsk, Irkutsk, Chita and Khabarovsk. The main route of the Trans-Siberian originates in Moscow at Yaroslavsky Vokzal, runs through Yaroslavl, Chelyabinsk, Omsk, Novosibirsk, Irkutsk, Ulan-Ude, Chita and Khabarovsk to Vladivostok via southern Siberia and was built from 1891 to 1916 under the supervision of government ministers of Russia who were personally appointed by the Tsar Alexander III and by his son, Tsar Nicholas II.

Q12. Excluding the East European countries and Russia, the country with the largest area under forest, is

(a) USA (b) Canada
(c) Australia (d) Brazil
Ans: (d) The forested area (in square kilometres) and countries are: 1. Russia: 7,762,602; 2. Brazil: 4,776,980; 3. Canada: 3,101,340; 4. United States: 3,030,890; and 5. China: 1,821,000. However, when it comes to forested area as per cent of total land area, the list is: Brazil (56.10%); Russia: 45.40%; Canada: 31.06%; United States (30.84%), etc.

Q13. Which country is known as the ‘Land of Thousand Lakes’ ?

(a) Norway (b) Finland
(c) Canada (d) Ireland
Ans: (b) Finland is called ‘’the land of a thousand lakes,’’ but at last count there were 187,888 of them – more lakes in relation to a country’s size than any other. Indeed, with a population of about five million, Finland has one lake for every 26 people. Most of the lakes are in a region that stretches from above Kuopio in the north to Lahti in the south, and from Tampere in the west to Punkaharju and the Russian border in the east. Its largest lake, Saimaa, is the fourth largest in Europe. The area with most lakes is called Finnish Lakeland.

Q14. Which one of the following countries is known as the “Land of Thunderbolt?

(a) Belgium (b) Nepal
(c) Bhutan (d) Bolivia
Ans: (c) Bhutan is a country located up in the mountain ranges and thus, experiences thunderbolts on a regular basis. Thunder and lightning are frequent there in the mountains.

Q15. The Capital of East Timor is

(a) Madura (b) Bandung
(c) Surabaya (d) Dili
Ans: (d) Dili is the capital, largest city, chief port and commercial centre of East Timor. It lies on the northern coast of Timor island, the easternmost of the Lesser Sunda Islands.

Q16. ‘Nippon’ is the name given to Japan which means

(a) land of the rising Sun
(b) land of Pagodas
(c) land of northern lights
(d) land of volcanoes and earthquakes.
Ans: (a) Japan is also known as Nippon. The characters that make up Japan’s name mean “sun-origin”, which is why Japan is sometimes referred to as the “Land of the Rising Sun”. Nippon emans “sun-origin” and are often translated as Land of the Rising Sun. This nomenclature comes from Japanese missions to Imperial China and refers to Japan’s eastward position relative to China. Before Nihon came into official use, Japan was known as Wa.

Q17. Which one of the following countries is smaller than India?

(a) China (b) Brazil
(c) Canada (d) Agrentina
Ans: (d) Land Area of China: 9,569,901 km2; Brazil: 8,459,417 km2; Canada: 9,093,507 km2; India: 2,973,193 km2; and Argentina: 2,736,690 km2.

Q18. Which of the following is not an Arab country?

(a) Israel (b) Syria
(c) Jordan (d) Lebanon
Ans: (a) The Arab world consists of the Arabic-speaking states and populations in North Africa, Western Asia and elsewhere which comprises the 22 states and territories of the Arab League stretching from the Atlantic Ocean in the west to the Arabian Sea in the east, and from the Mediterranean Sea in the north to the Horn of Africa and the Indian Ocean in the southeast. Israel is a non-Arab country which has been embroiled in conflicts with these nations since the 1950s.

Q19. The city of Rome is situated on the bank of river

(a) Danube (b) Tiber
(c) Rhine (d) Elbe
Ans: (b) Rome is the capital of Italy, located in the centralwestern portion of the Italian Peninsula, on the Tiber River within the Lazio region of Italy. Tiber is the thirdlongest river in Italy. It rises at Mount Fumaiolo in central Italy and flows in a generally southerly direction past Perugia and Rome to meet the sea at Ostia.

Q20. Male is the capital of

(a) Mongolia (b) Monaco
(c) Maldives (d) Mauritius
Ans: (c) Male s the capital and most populous city in the Republic of Maldives. Traditionally it was the King’s Island, from where the ancient Maldive Royal dynasties ruled and where the palace was located. The city was also called Mahal.

Q21. The world’s wettest continent is :

(a) Asia
(b) Europe
(c) North America
(d) South America
Ans: (d) The wettest continent, with plenty of rain forests is South America. The driest continent is clearly Australia, with a Bowen ratio of about 2, followed by Africa, which contains the Sahara and Kalahari deserts. The wettest continents are South America and Europe with a Bowen Ratio of about 0.6. North America is also a relatively wet continent with a Bowen ratio significantly less than 1.0.

Q22. Which one of the following pairs is wrongly matched?
Place — Location

(a) Trafalgar Square — London
(b) Red Square — Moscow
(c) Tiananmen Square — Beijing
(d) Tahrir Square — Abu Dhabi
Ans: (d) Tahrir Square, also known as “Martyr Square”, is a major public town square in Downtown Cairo. Tahrir Square was the focal point of the 2011 Egyptian Revolution against former president Hosni Mubarak.

Q23. Match the two lists given below:
List-I
a. London
b. Vatican City
c. Moscow
d. New York List-II
(i) St. Peter’s Square
(ii) Times Square
(iii) Trafalgar Square
(iv) Red Square

(a) a-(ii), b-(iv), c-(iii), d-(i)
(b) a-(iii), b-(i), c-(iv), d-(ii)
(c) a-(iv), b-(ii), c-(i), d-(iii)
(d) a-(i), b-(iii), c-(ii), d-(iv)
Ans: (b) St. Peter’s Square: Vatican City, Times Square: Manhattan, New York City, Trafalgar Square: central London and Red Square: a city square in Moscow.

Q24. What is called as the ‘Roof’ of the World ?

(a) Indira Point (b) Kanchenjunga
(c) Pamir Knot (d) Indira Col
Ans: (c) The Pamir Mountains are a mountain range in Central Asia formed by the junction or knot of the Himalayas, Tian Shan, Karakoram, Kunlun, and Hindu Kush ranges. They are among the world’s highest mountains and since Victorian times they have been known as the “Roof of the World” a probable translation from the Persian.

Q25. Which one of the following countries is known as the “Land of Thunderbolt?

(a) Belgium (b) Nepal
(c) Bhutan (d) Bolivia
Ans: (c) Bhutan is a country located up in the mountain ranges and thus, experiences thunderbolts on a regular basis. Thunder and lightning are frequent there in the mountains.

Top
error: Content is protected !!