You are here
Home > QB Subjectwise > Part 063 – SSC Reasoning Previous Year Questions

Part 063 – SSC Reasoning Previous Year Questions

Part 063 – SSC Reasoning Previous Year Questions

Q1. 11 : 38 : : 13 : ?
(a) 47 (b) 44
(c) 43 (d) 46
Ans: (*)

Q2. AEHN : BGKR :: DFGN : ?
(a)EHJR (b) EIJR
(c)EHKQ (d) DHKQ
Ans: (a)

Q3. If 56 × 11 = 9, 37 × 13 = 6, 42 × 12 = 3, then find the value of 87 × 77.
(a) 1 (b) 2
(c) 3 (d) 4
Ans: (a)

Q4. (a) Botany (b) English
(c) Physics (d) Chemistry

Ans: (b)

Q5. (a) 35 (b) 64
(c) 28 (d) 84

Ans: (b)

Q6. (a) N M L (b) O P Q
(c) X W V (d) H G E

Ans: (d)

Q7. D, F, I, M, ?
(a) P (b)Q
(c) R (d) T
Ans: (c)

Q8. From the given alternative words, select the word which cannot be formed using the letters of the given words.
SENTIMENT

(a) SENT (b) MENT
(c) TIME (d) NOTS
Ans: (d)

Q9. Which one of the following words will come third in the Dictionary?
(a) Rest (b) Reserve
(c) Real (d) Repeat
Ans: (b)

Q10. Wheat : Cereal : : Water : ?
(a) Petrol (b) Liquid
(c) Diesel (d) Kerosene
Ans: (b)

Q11. 365 : 90 :: 623 : ?
(a) 36 (b) 45
(c) 123 (d) 63
Ans: (a)

Q12. ACEG : ZXVT : : HJLM : ?
(a)QOMK (b) SRPO
(c) RPNL (d) SQON
Ans: (d)

Q13. Substitute the correct mathematical symbols in place of * in the following equation:
16 * 4 * 5 * 14 * 6

(a) ÷ – = × (b) – × + =
(c) ÷ × = + (d) ÷ + = –
Ans: (c)

Q14. (a) Flatter (b) Compliment
(c) Praise (d) Appraise

Ans: (d)

Q15. (a) 100 (b) 64
(c) 125 (d) 216

Ans: (a)

Q16. (a) BD (b) GI
(c) PN (d) WY

Ans: (c)

Q17. In the given series one term is missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series.
GON, JRQ, MUT, ?

(a) NOG (b) PXW
(c) JQR (d) TUM
Ans: (b)

Q18. From the given alternative words, select the word which cannot be formed using the letters of the given word :
ORGANISATION

(a) GRANT (b) NATION
(c) GIANTS (d) ORANGE
Ans: (d)

Q19. Arrange the given words in the sequence in which they occur in the Dictionary and locate the last word.
(a) Frankenstein
(b) Frankincense
(c) Frankalmoign
(d) Frauendienst
Ans: (d)

Q20. Tanning : Leather : : Pyrotechnics : ?
(a) Machinery (b) Bombs
(c) Fireworks (d) Wool
Ans: (c)

Q21. 08 : 28 : : 15 : ?
(a) 63 (b) 65
(c) 126 (d) 124
Ans: (b)

Q22. AB : NO : : LM : ?
(a) OL (b) KP
(c) PK (d) YZ
Ans: (d)

Q23. Select the correct combination of mathematical signs to replace * signs and to balance the given equation.
2 * 4 * 3 * 4 * 9

(a) + × = – (b) × ÷ – =
(c) × – + = (d) + – = ÷
Ans: (c)

Q24. (a) HEAT (b) MEAT
(c) MEET (d) BEAT

Ans: (c)

Q25. (a) 1-5 (b) 4-20
(c) 5-65 (d) 7-35

Ans: (c)

Top
error: Content is protected !!