You are here
Home > QB Subjectwise > Part 063 – Sentence Improvement Previous Year Questions

Part 063 – Sentence Improvement Previous Year Questions

Q1. Try to understand the confidence of your opponents before you take any step against them.
(a) motivation
(b) inspiration
(c) motive
(d) No improvement
Ans: (c) motive (Noun): intention ; a reason for doing something Here, motive is the right usage.

Q2. A lot depends on your early brought up in the family.
(a) bringing
(b) bring up
(c) upbringing
(d) No improvement
Ans: (c) upbringing (Noun): the way a child is brought up bring up (Phr.V.): to care for a child, teaching him/ her how to behave, etc. ; raise ; upbringing Here, upbringing is the right usage.

Q3. The dictator declared an emergency in the country.
(a) proposed
(b) decreed
(c) ordered
(d) No improvement
Ans: (d) No improvement declared (Verb): Stated in an open way so that people may know about it ; to say something officially/publicly proposed (V.): declare a plan for the future decreed (V.): decide with authority by order/command order (V.): impose regulations on

Q4. She is loving chocolate ice cream
(a) has loving
(b) has been loved
(c) loves
(d) No improvement
Ans: (c) Stative Verbs →describe a state rather than an actionlike, understand, seem, love, hate, have, own, etc. They are not used in Progressive Tenses. Hence, loves is the right usage.

Q5. James had been teaching at the university since June.
(a) has been teaching
(b) have been teaching
(c) is teaching
(d) No improvement
Ans:
(a) Present Perfect Continuous Tensehas been teaching is the right usage.

Q6. He has been growing weaker and his life now hangs with a thread.
(a) on (b) to
(c) by (d) No improvement
Ans: (c) hang by a thread (Idiom) ; to be in great danger Hence, by (Prep.) is the right usage.

Q7. The passengers were afraid, but the captain consoled them that there was no danger.
(a) guaranteed
(b) assured
(c) confided
(d) No improvement
Ans: (b) assured (Verb): to tell somebody that something is definitely true or is definitely going to happen, especially when he has doubts about it consoled (Verb): to give comfort/sympathy to somebody who is unhappy or disappointed ; comfort guaranteed (Verb): to promise to do something confided (Verb): to tell somebody secrets and personal information that you do not want other people to know Here, assured is the right usage.

Q8. Would you like some water ?
(a) Can (b) Do
(c) Shall (d) No improvement
Ans: (d) No improvement would (Mod.V.): used in polite offers or invitations.

Q9. The injured man had been shot from his back.
(a) in the back
(b) to the back
(c) by his back
(d) No improvement
Ans: (a) in the back is the right usage.

Q10. Luckily we’ve got the few minutes to spare.
(a) quite few(b) a little
(c) a few (d) No improvement
Ans:
(c) a few (Det ; Adj.): a small number ; some few (Det ; Adj.): not many Hence, a few is the right usage.

Q11. I am working here from 2008.
(a) have been working here since
(b) have worked here from
(c) have been working here from
(d) No improvement
Ans: (a) Present Perfect Continuous Tensehave been working here since is the right usage. since (Prep.): from a point in the past until now We’ve been living here since 2006.

Q12. Myself Rajesh Mehta.
(a) Myselves
(b) Myself is
(c) I am
(d) No improvement
Ans: (c) myself (Pro.): the Reflexive form of I I (Pro.): used as the Subject Hence, I am is the right usage.

Q13. The qualities which have supported Tilak and given him his hardearned success have been rare in Indian politics.
(a) gave
(b) had given
(c) have given
(d) No improvement
Ans: (a) Simple Past Tensegave is the right usage.

Q14. Have you taken your breakfast?
(a) had (b) eaten
(c) done (d) No improvement
Ans: (d) No improvement have/had is used with food and drink (a meal, breakfast, lunch, dinner, a snack, a cup of tea) [British Council – Learn English]

Q15. You can’t get good marks unless you don’t work hard.
(a) till you don’t
(b) unless you
(c) until you don’t
(d) No improvement
Ans: (b) unless (Conj.) →used in a negative sense. Hence, an Affirmative Sentence will be used. Hence, unless you is the right usage.

Q16. I am having two sisters.
(a) have had
(b) have
(c) had
(d) No improvement
Ans: (b) have (Stative Verb) →expresses a state/condition rather than action →will not be used in Progressive Tense Hence, have is the right usage.

Q17. They will arrive today night.
(a) at night
(b) tonight
(c) at night today
(d) No improvement
Ans:
(b) tonight (Adverb): today’s night; on or during the evening or night of today Hence, tonight is the right usage.

Q18. The offer is very good so it just can’t be true.
(a) so good to
(b) rather good to
(c) too good to
(d) No improvement
Ans: (c) too (Adv.): used before Adjectives and Adverbs to say that something is more than is good, necessary, possible, etc. Sentence structure will be as follows: Subject + Verb + too + Adj. + Inf. The offer is too good to He’s very scared. He can’t move. He’s too scared to move. Adj./Adv. denotes cause Inf. denotes effect Hence, too good to is the right usage.

Q19. Sujata was junior to me in college.
(a) junior than
(b) junior most to
(c) junior of
(d) No improvement
Ans: (d) No improvement to (Prep.): used for showing a relationship between one person/thing and another Sujata →junior →me (shows the relationship between Sujata and me)

Q20. My friend went abroad last week.
(a) has gone
(b) went to
(c) had gone
(d) No improvement
Ans: (d) No improvement

Q21. One of my teacher has received the Sahitya Akademi award.
(a) the teacher
(b) my teachers
(c) teacher
(d) No improvement
Ans: (b) one of (Pro.): a person or thing belonging to a particular group It’s a present for one of my children. one of is followed by a Plural Noun/Pronoun. Hence, my teachers is the right usage.

Q22. If I had gone to Mumbai, I would surely bring your books.
(a) would have surely brought
(b) could have surely brought
(c) might have brought
(d) No improvement
Ans: (a) Past Perfect Tense (would have surely brought) will be used with this Conditional Sentence (that starts with an if) The sentence structure will be as follows: If + Past Perfect (had gone) …. would + have + Past Participlebrought

Q23. The bell was ringing and ringing but no one picked up the phone.
(a) rang and rang
(b) rang repeatedly
(c) was ringing repeatedly
(d) No improvement
Ans: (c) ringing and ringing: ringing again and again ; ringing repeatedly repeatedly (Adv.): many times ; happening again and again Hence, was ringing repeatedly is the right usage.

Q24. Sachin Tendulkar has completed hundred centuries, hasn’t he ?
(a) has he ?
(b) isn’t it ?
(c) didn’t he ?
(d) No improvement
Ans:
(d) No improvement Positive Statement →Negative Tag (with Auxiliary) Tag structure →First Auxiliary (has) + not (hasn’t) he ?

Q25. The one factor that governs the progress of a nation is education.
(a) Single factor
(b) Primary factor
(c) One of the factors
(d) No improvement
Ans: (c) Here, One of the factors is the right usage.

Top
error: Content is protected !!