You are here
Home > QB Subjectwise > Part 062 – SSC Reasoning Previous Year Questions

Part 062 – SSC Reasoning Previous Year Questions

Part 062 – SSC Reasoning Previous Year Questions

Q1. (a)deba (b) hgfa
(c) pqrs (d) rqpo

Ans: (c)

Q2. BMO, EOQ, HQS, __ ? __
(a) SOW (b) LMN
(c) KSU (d) SOV
Ans: (c)

Q3. IMPOSSIONABLE
(a) IMPOSSIBLE (b) POSSIBLE
(c) IMPOSE (d)IMPASSIVE
Ans: (d)

Q4. (a) Study (b) Employment
(c) Pass (d) Admission
(e) Examination

(a) (d), (a), (e), (c), (b)
(b) (a), (c), (d), (e), (b)
(c) (d), (a), (b), (e), (c)
(d) (d), (e), (c), (a), (b)
Ans: (a)

Q5. Antonym : Synonym : : Analysis : ?
(a) Synthesis (b) Synchronize
(c) Simplify (d) Summarise
Ans: (a)

Q6. 5 : 124 : : 7 : ?
(a) 342 (b) 343
(c) 248 (d) 125
Ans: (a)

Q7. ADCB : KNML : : EHGF : ?
(a)DGFE (b) RUST
(c)QRST (d) ZYXW
Ans: (a)

Q8. If D stands for ×, S stands for +, A stands for – and M stands for ÷, what is the value of the given expression 28 D 6 S 34 M 2 A 8 D 6 ?
(a) 558 (b) 3312
(c) 137 (d) 31
Ans: (c)

Q9. (a) January (b) June
(c) July (d) August

Ans: (b)

Q10. (a) 162 (b) 405
(c) 567 (d) 644

Ans: (d)

Q11. (a)BCD (b)QRS
(c) KMN (d)WXY

Ans: (c)

Q12. WV, PO, IH, BA, ?
(a) ST (b) RS
(c) UT (d) UV
Ans: (c)

Q13. MANUSCRIPT
(a) MASTER (b) PRIMUS
(c) SMART (d) RUSTIC
Ans: (a)

Q14. Which one of the given responses would be a meaningful order of the following ?
1. Farmer
2. Seed
3. Food
4. Cultivation

(a) 1, 2, 4, 3 (b) 2, 1, 3, 4
(c) 4, 2, 3, 1 (d) 3, 1, 4, 2
Ans: (a)

Q15. Man : House : : ?
(a) Cat : Mouse (b) Beast : Den
(c) Tree : Plant (d) Cage : Rat
Ans: (b)

Q16. 24 : 27 = ? : : 81
(a) 8 (b) 62
(c) 72 (d) 82
Ans: (c)

Q17. XZY : WVU : : CAB : ?
(a)UVW (b) ABC
(c) FED (d) DEF
Ans: (d)

Q18. Some equations are solved on the basis of a certain system. Find the correct answer for the unsolved equation on that basis.
4 × 5 = 42, 5 × 6 = 56, 6 × 7 = 72, 7 × 8 = ?

(a) 84 (b) 90
(c) 92 (d) 102
Ans: (b)

Q19. (a) Peak (b) Mountain
(c) Hillock (d) Valley

Ans: (d)

Q20. (a) 25 and 55 (b) 36 and 44
(c) 33 and 48 (d) 19 and 61

Ans: (d)

Q21. (a) HIXW (b) BAQP
(c) SRVU (d) UTYX

Ans: (a)

Q22. C, E, I, K, O, Q, ?
(a) R (b) S
(c) T (d) U
Ans: (d)

Q23. MANAGEMENT
(a) MAGNET (b) GAMET
(c) ENGAGE (d) MANAGE
Ans: (c)

Q24. Which one of the given responses would be a meaningful order of the following ?
1. Epilogue
2. Chapter 3. Index
4. Prologue 5. Cover

(a) 3, 4, 2, 1, 5 (b) 5, 3, 4, 2, 1
(c) 1, 5, 2, 4, 3 (d) 1, 3, 4, 2, 5
Ans: (b)

Q25. Teacher: Student: : Pontiff : ?
(a) Disciple (b) Follower
(c) Priest (d) Deity
Ans: (a)

Top
error: Content is protected !!