You are here
Home > QB Subjectwise > Part 061 – SSC Reasoning Previous Year Questions

Part 061 – SSC Reasoning Previous Year Questions

Part 061 – SSC Reasoning Previous Year Questions

Q1. Select the related word from the given alternatives :
Peacock : India : : Bear : ?

(a) Australia (b) America
(c) England (d) Russia
Ans: (d)

Q2. Select the related number from the given alternatives :
13 : 20 : : 17 : ?

(a) 25 (b) 26
(c) 27 (d) 28
Ans: (d)

Q3. If ‘+’ stands for ’×’, ‘–’ for ‘÷’ ‘×’ for ‘–’ and ‘÷’ for ‘+’, then find the value of the following equation 26 + 74 – 4 × 5 ÷ 2 = ?
(a) 220 (b) 376
(c) 478 (d) 488
Ans: (c)

Q4. (a) Ladder (b) Staircase
(c) Bridge (d) Escalator

Ans: (c)

Q5. Find the odd word pair from the given alternatives.
(a) Man : Garage
(b) Pig : Sty
(c) Horse : Stable
(d) Cow : Shed
Ans: (a)

Q6. Find the odd number pair from the given alternatives :
(a) 5,124 (b) 7, 342
(c) 3, 26 (d) 2, 15
Ans: (d)

Q7. If the day that will come two days after tomorrow is Thursday, what day of the week was three days before yesterday ?
(a) Monday (b) Tuesday
(c) Wednesday(d) Thursday

Ans: (d)

Q8. GOVERNMENT
(a) ENTER (b) MERGE
(c) VETERAN (d) GREET
Ans: (c)

Q9. a. Leaf b. Root
c. Branch d. Stem
e. Flower

(a) c, d, e, a, b (b) b, a, e, c, d
(c) a, b, c, a, e (d) e, a, d, c, b
Ans: (c)

Q10. Stable : Horse : : Sty : ?
(a)Cow (b) Buffalo
(c) Pig (d) Fly
Ans: (c)

Q11. Select the related word from the given alternatives :
Iron Man of India : Sardar Vallabhbhai Patel : : Father of the Nation : ?

(a) Lokmanya Tilak
(b) Rajeev Gandhi
(c) Jawahar Lal Nehru
(d) Mahatma Gandhi
Ans: (d)

Q12. N U M B in English R : U N B M R in English : :
GHOST : ?

(a) HOGST (b) HOGTS
(c) HGSOT (d) HGOST
Ans: (c)

Q13. If × stands for ÷, ÷ stands for +, + stands for –, and – stands for ×, then what is the value of (30 + 20) – 5(7 ÷ 3) × 25 = ?
(a) 100 (b) 10
(c) 20 (d) 25
Ans: (c)

Q14. (a) Bicycle (b) Scooter
(c) Moped (d) Motor-cycle

Ans: (a)

Q15. Find out the odd word from the given alternatives :
(a) Grief (b) Sorrow
(c) Smile (d) Weep
Ans: (c)

Q16. (a) MKGA (b) RPLF
(c) VTPJ (d) PNID

Ans: (d)

Q17. If two days back it was 9th November 2014 and it was a Sunday, then tomorrow will be
(a) 12th November 2014, Wednesday
(b) 12th November 2014, Thursday
(c) 13th November 2014, Wednesday
(d) 12th November 2014, Tuesday
(
Ans: (a)

Q18. HISTORICAL
(a) RICHES (b) CHARIOT
(c) CHART (d) CHAOS
Ans: (a)

Q19. (a) Gold (b) Silver
(c) Platinum (d) Diamond

(a) (d), (a), (b), (c)
(b) (c), (d), (a), (b)
(c) (b), (a), (c), (d)
(d) (a), (b), (c), (d)
Ans: (c)

Q20. Druggist : Pharmacy : : ?
(a) Chef : Restaurant
(b) Librarian : Catalogue
(c) Carpenter : Wood
(d) Physician : Patient
Ans: (b)

Q21. Given set : (21, 18, 12, 0)
(a) 36, 32, 28, 30
(b) 24, 22, 18, 9
(c) 32, 28, 20, 4
(d) 40, 38, 36, 28
Ans: (c)

Q22. DRIVE : EIDRV :: BEGUM 😕
(a) EUBGM (b) MGBEU
(c) BGMEU (d) UEBGM
Ans: (b)

Q23. Which of the following interchanges of numbers would make the given equation correct?
8 × 20 ÷ 3 + 9 – 5 = 38

(a) (8, 9) (b) (3, 5)
(c) (3, 9) (d) (3, 8)
Ans: (b)

Q24. (a) Nest (b) Burrow
(c) Roof (d) Den

Ans: (c)

Q25. (a) 52, 68 (b) 63, 77
(c) 64, 80 (d) 50, 66

Ans: (b)

Top
error: Content is protected !!