You are here
Home > QB Subjectwise > Part 061 – Sentence Improvement Previous Year Questions

Part 061 – Sentence Improvement Previous Year Questions

Q1. The cheapest electronic good are manufactured in China.
(a) electronical good
(b) electrical good
(c) electronic goods
(d) No improvement
Ans: (c) good (Adj.): of high quality or an acceptable standard a good book/good food goods (Noun): things that are produced to be sold. Cheap/expensive goods/electrical goods Hence, electronic goods is the right usage.

Q2. I have been living in Delhi from 1989.
(a) eversince
(b) since
(c) in
(d) No improvement
Ans: (b) since (Prep.): from a time in the past until now →used with the Present Perfect Tense. Hence, since is the right usage.

Q3. He is a descendant from the Mughal royalty.
(a) of (b) in
(c) for (d) No improvement
Ans: (a) descendant (Noun): a person who has descended from a specific ancestor ; an offspring royalty (Noun): (uncountable) members of a royal family of (Prep.) will be used with descendant Hence, of (Prep.) is the right usage.

Q4. Mary would not go to the market unless I go with her.
(a) shall go (b) went
(c) would go(d) No improvement.
Ans: (b) unless (Conj.): if …. not I wouldn’t eat that food if I wasn’t really hungry. I wouldn’t eat that food unless I was really hungry. Hence, Simple Pastwent is the right usage.

Q5. Flowers embellishment the beauty of our surroundings.
(a) replenish
(b) enhance
(c) destroys
(d) No improvement
Ans:
(b) enhance (Verb): to increase the value or status of somebody/something embellishment (Noun): a decoration or other addition, to make something more beautiful or interesting. replenish (Verb): to make something full again by replacing what has been used Here, enhance is the right usage.

Q6. A large number of people have fallen victim to dengue fever.
(a) of (b) from
(c) with (d) No improvement
Ans: (d) No improvement victim (Noun) agrees with to (Prep.)

Q7. The stranger asked the little girl what is her name.
(a) what her name is
(b) what her name was
(c) what was her name
(d) No improvement
Ans: (b) In Indirect Speech, the Subject comes before the Verb. Hence, what her name was is the right usage.

Q8. She scoffed on the idea of revolution.
(a) for (b) at
(c) about (d) No improvement
Ans: (b) scoffed (Verb): to talk about somebody/something in a way that makes it clear that you think he/ it is stupid. It agrees with at (Prep.) Hence, at (Prep.) is the right usage.

Q9. Beside being a poet, he is also a famous singer.
(a) Besides being
(b) Besides becoming
(c) Beside becoming
(d) No improvement
Ans: (b) beside (Prep.): next to something/somebody besides (Prep.): in addition to something Here, Besides being is the right usage.

Q10. Work at the request of your conscience.
(a) behest (b) desires
(c) orders (d) No improvement
Ans:
(a) behest (Noun) at somebody’s behest (Idiom): because somebody has ordered or requested it at the King’s behest/at the behest of the King request (Noun): the action of asking for something formally and politely desires (Noun): a strong wish to have or do something orders (Noun): something that somebody is told to do by somebody in authority Here, behest is the right usage.

Q11. My foot is paining.
(a) aching (b) ailing.
(c) hurting (d) No improvement
Ans: (a) aching (Verb): to feel a continuous dull pain ; hurting paining (Verb): hurting ; to cause somebody pain or make him unhappy ailing (verb): ill/sick and not improving She looked after her ailing father. paining is not used in Progressive/Continuous Tenses. Here, aching is the right usage.

Q12. The light went out while I read,
(a) was reading
(b) am reading
(c) had read
(d) No improvement
Ans: (a) Past Continuous Tensewas reading is the right usage.

Q13. She said me about her holiday in Kerala.
(a) told about
(b) said about
(c) told me about
(d) No improvement
Ans: (c) In Indirect Speech,-said (Reporting Verb) changes to told. Hence, told me about is the right usage.

Q14. Why do you prefer the theatre than the cinema ?
(a) for (b) against
(c) to (d) No improvement
Ans: (c) to (Inf.) is used after Prefer (Verb) and not than. (Prep., Conj.) Hence, to (Prep.) is the right usage.

Q15. He is the only man I know who can laugh at himself.
(a) whose (b) whom
(c) which (d) No improvement
Ans:
(d) No improvement who (Rel.Pro.) is used for he (Per.Pro)

Q16. He said that he saw him last year, to discuss the documents.
(a) met (b) had seen
(c) seen (d) No improvement
Ans: (b) Past Perfect Tense had seen will be used. The Sentence is in Indirect Speech.

Q17. Them shoes are mine.
(a) Those (b) That
(c) Their (d) No improvement
Ans: (a) them →Objective case of they (Pro.) We saw them yesterday: those →Plural of that (pronoun) their →Possessive Case of they (Pro.) their house. Here, those is the right usage.

Q18. Unity in diversity is the most noticeable quality of India.
(a) popular
(b) remarkable
(c) famous
(d) No improvement
Ans: (b) noticeable (Adj.): capable of being noticed ; easy to see or notice Her scars are hardly noticeable now. popular (Adj.): liked or enjoyed by a large number of people This is one of our most popular designs. remarkable (Adj): unusual ; astonishing ; surprising in a way that causes people to take notice a remarkable achievement/talent Here, remarkable is the right usage.

Q19. He is addicted to alcohol and exerts a bad influence for his family.
(a) on (b) in
(c) about (d) No improvement
Ans: (a) exert (Verb): to use power or influence to affect somebody/something It agrees with on (Prep.) Here, on (Prep.) is the right usage.

Q20. Kalidasa is the Shakespeare of India.
(a) Shakespeare
(b) a Shakespeare
(c) like Shakespeare
(d) No improvement
Ans:
(d) No improvement Shakespeare is considered to be one of the greatest dramatists/writers, so, Kalidasa considered in India. Hence, to lay force, on the Superlative quality the (Def. Art) is used.

Q21. All the students have passed out of the final examination.
(a) passed on
(b) passed away
(c) passed
(d) No improvement
Ans: (c) pass out (of something) (Phr.V.): to leave a military college after finishing a course of training pass on (to somebody) (Phr.V.): to give something to somebody else pass away (Phr.V.): to die pass (Verb): to achieve the required standard in an exam, a test, etc. Here, passed is the right usage.

Q22. The greater part of the building has been destroyed.
(a) spoiled
(b) demolished
(c) disturbed
(d) No improvement
Ans: (b) demolished (Verb): to pull or knock down a building The factory will be demolished next year. destroyed (Verb): to damage something so badly that it no longer exists, works, etc. The building was completely destroyed by fire. Here, demolished is the right usage.

Q23. This is one of the best novels that have appeared this year.
(a) that (b) that has
(c) to have (d) No improvement
Ans: (d) No improvement novels (Noun) →Plural Hence, Plural Verbhave is used.

Q24. This course does not have any requirements.
(a) reason
(b) technique
(c) prerequisite
(d) No improvement
Ans: (c) prerequisite (Noun): precondition ; necessary as a precondition Competence is prerequisite to promotion. requirements (Noun): something that you need or want Our immediate requirement is extra staff. Here, pre requisite is the right usage.

Q25. You are abstained to speak ill of others.
(a) to speaking
(b) from speaking
(c) to speak to
(d) No improvement
Ans:
(b) abstain (Verb): to keep oneself from doing something It agrees with from (Prep.) and followed by Gerund (speaking) Hence, from speaking is the right usage.

Top
error: Content is protected !!