You are here
Home > QB Subjectwise > Part 060 – SSC Reasoning Previous Year Questions

Part 060 – SSC Reasoning Previous Year Questions

Part 060 – SSC Reasoning Previous Year Questions

Q1. A series is given, with one term missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series.
ZXV, USQ, PNL, ?

(a) MJH (b) JHF
(c) KIG (d) KJI
Ans: (c)

Q2. A group of alphabets are given with each being assigned a number. These have to be unscrambled into a meaningful word and correct order of letters may be indicated from the given responses.
T M H R in English O 5 4 3 2 1 0

(a) 025314 (b) 315402
(c) 405312 (d) 504231
Ans: (c)

Q3. Arrange the following words as per order in the dictionary and choose the one that comes first :
1. Temple 2. Tenant
3. Terminate 4. Temperature

(a) Temple (b) Tenant
(c) Terminate (d) Temperature
Ans: (d)

Q4. Study : Knowledge : : Work 😕
(a) Experiment(b)Service
(c) Experience (d) Appointment
Ans: (c)

Q5. School : Teacher : : Bank : ?
(a) Peon (b) Banker
(c) Manager (d) Cashier
Ans: (b)

Q6. 42 : 20 : : 64 : ?
(a) 32 (b) 33
(c) 34 (d) 31
Ans: (d)

Q7. Select the related letters from the given alternatives.
GDM : ROX : : AOP : ?

(a) MZA (b) LAB
(c) LZA (d) MBA
Ans: (c)

Q8. (a) Terrylene (b) Nylon
(c) Cotton (d) Polyester

Ans: (c)

Q9. (a) Engine (b) Horn
(c) Fuel (d) Gear

Ans: (c)

Q10. (a) 8 : 25 (b) 15 : 46
(c) 6 : 22 (d) 13 : 40

Ans: (c)

Q11. Find the odd letters from the given alternatives :
(a) BCE (b) WXZ
(c) MNP (d) GHK
Ans: (d)

Q12. NECESSARY
(a) NICE (b) ESSAY
(c) EASY (d) RACE
Ans: (a)

Q13. (A) Infant (B) Old
(C)Adult (D) Adolescent
(E)Child

(a) E, D, C, B, A
(b) C, D, B, A, E
(c) A, E, D, C, B
(d) B, C, D, E, A
Ans: (c)

Q14. Arrange the following words as per order in the dictionary :
1. Ambitions 2. Ambiguous
3. Ambiguity 4. Animation
5. Animal

(a) 3 ,2 , 4 , 1 , 5
(b) 3 , 2 , 5 , 4 , 1
(c) 3 , 2 , 1 , 5 , 4
(d) 3 , 2 , 4 , 5 , 1
Ans: (c)

Q15. Light : Darkness : : Knowledge : ?
(a) Ignorance (b) Intelligence
(c) Brightness (d) Greative
Ans: (a)

Q16. Select the related word from the given alternatives.
Alluring : Beautiful :: Playful : ?

(a) Whimsical (b) Tragic
(c) Vicious (d) Uncanny
Ans: (a)

Q17. Select the related number from the given alternatives:
24 : 60 : : 210 : ?

(a) 348 (b) 336
(c) 340 (d) 326
Ans: (b)

Q18. Select the related letters from the given alternatives :
SPINSTER : ROHMRSDQ : : SEMESTER : ?

(a) RDDLRSDQ
(b) RDLDSRDQ
(c) RDLDRSDQ
(d) RDLDRDSQ
Ans: (c)

Q19. (A) Dinosaur (b) Sphinx
(c) Unicorn (d) Mermaid

Ans: (b)

Q20. Select the odd word from the given alternatives.
(a) Bajra (b) Mustard
(c) Rice (d) Wheat
Ans: (b)

Q21. Select the odd number from the given alternatives.
(a) 18981 (b) 64354
(c) 93892 (d) 56138
Ans: (a)

Q22. Find the wrong number in the series :
30, 27, 36, 45, 72

(a) 30 (b) 27
(c) 36 (d) 72
Ans: (a)

Q23. ESTRANGE
(a) GENERATE (b) SERGEANT
(c) REAGENTS (d) GREAT
Ans: (a)

Q24. (A) Travel (B) Destination
(C) Payment (D) Reservation
(E) Availability of berth/ Seat for reservation

(a) A, B, C, D, E
(b) B, C, E, D, A
(c) B, A, E, C, D
(d) B, E, C, D, A
Ans: (d)

Q25. Health : Sickness : : Happiness 😕
(a) Medicine (b) Treatment
(c) Misery (d) Cheerfulness
Ans: (c)

Top
error: Content is protected !!