You are here
Home > QB Subjectwise > Part 059 – SSC Reasoning Previous Year Questions

Part 059 – SSC Reasoning Previous Year Questions

Part 059 – SSC Reasoning Previous Year Questions

Q1. Insert the arithmetic operations in the following numerical figures :
13 * 3 * 4 * 3 = 4

(a) ÷ × + (b) – × +
(c) + × ÷ (d) + ÷ ×
Ans: (b)

Q2. (a) Teaching (b) Counselling
(c) Instruction (d) Guidance

Ans: (a)

Q3. (a) 3 7 (b) 7 2
(c) 4 13 (d) 3 16

Ans: (b)

Q4. (a) A (b) B
(c) U (d) E

Ans: (c)

Q5. X, Q, K, F, ? .
(a) C (b) D
(c) in English (d) B
Ans: (d)

Q6. From the given alternatives select the word which cannot be formed using the letters of the given word :
ORIENTAL

(a) TALENT (b) LATIN
(c) RIOT (d) RENT

Ans: (a)

Q7. Arrange the following words as per order in the dictionary.
1. Continuation
2. Contention
3. Contain
4. Continuous
5. Count

(a) 32415 (b) 32451
(c) 31245 (d) 32145
Ans: (d)

Q8. Embarrassed : Humiliated ::
Frightened : ?

(a) Terrified (b) Agitated
(c) Courageous (d) Reckless
Ans: (a)

Q9. 583 : 488 : : 293 : ?
(a) 378 (b) 487
(c) 581 (d) 291
Ans: (b)

Q10. DCBA : WXYZ : : IJKL : ?
(a) RQPO (b) QPON
(c) PONM (d) SRQP
Ans: (a)

Q11. Which interchange of signs will make the following equation correct?
30 – 6 ÷ 4 + 2 × 3 = 7

(a) + and × (b) – and +
(c) – and ÷ (d) + and –
Ans: (c)

Q12. (a) Autobiography
(b) Malayalam
(c) Intelligence
(d) Dictionary

Ans: (b)

Q13. (a) 41 – 72 (b) 12 – 30
(c) 51 – 42 (d) 11 – 20

Ans: (a)

Q14. (a) BDF (b) RTV
(c) XYZ (d) MOQ

Ans: (c)

Q15. K H in English B Y V S ? M
(a) R (b) P
(c) O (d) L
Ans: (b)

Q16. Two words are given. Using the letters contained in these two words, which one of the following words can be formed?
(A) LEADER (B) CLIMB

(a) MINUTE (b) BLEAK
(c) DEBATE (d) MIRACLE
Ans: (d)

Q17. Arrange the following words as per order in the dictionary.
1. Silt 2. Silicon
3. Silicate 4. Silken

(a) 1 4 3 2 (b) 3 2 4 1
(c) 4 1 3 2 (d) 2 1 4 3
Ans: (b)

Q18. Parliament : Great Britain : Congress : ?
(a) Japan (b) India
(c) USA (d) Netherlands
Ans: (c)

Q19. Cataract : Eye : : Pneumonia : ?
(a) Brain
(b) Ear
(c) Lungs
(d) Nerves and limbs
Ans: (c)

Q20. 13 : 169 : : ?
(a) 12 : 140 (b) 3 : 6
(c) 11 : 111 (d) 9 : 81
Ans: (d)

Q21. CIQY : DJRZ : : AGOW : ?
(a) BJPX (b) BHPX
(c) BHPU (d) BJRZ
Ans: (b)

Q22. (a) Amoeba (b) Bacteria
(c) Germs (d) Microbes

Ans: (a)

Q23. (a) Violet (b) Pink
(c) Blue (d) Orange

Ans: (b)

Q24. (a) 104 : 78 (b) 96 : 80
(c) 64 : 48 (d) 80 : 60

Ans: (b)

Q25. Find the odd letters from the given alternatives.
(a) JKLM (b) NOPQ
(c) RSTU (d) VWXZ
Ans: (d)

Top
error: Content is protected !!