You are here
Home > QB Subjectwise > Part 058 – World Geography Previous Year Questions

Part 058 – World Geography Previous Year Questions

Q1. The region famous for many kinds of wine and champagne is
(a) Eastern Europe
(b) Western Europe
(c) Mediterranean
(d) Glassland
Ans: (c) The Mediterranean region is known for its finest selection of wine and champagne. This is because the Mediterranean region has the ideal yearly temperature distribution, humidity, and sun-exposure for grape growing.

Q2. Which is the hottest place on Earth ?

(a) Death Valley – California
(b) El Azizia – Libya
(c) Jacobabad – Pakistan
(d) Atacama – Peru
Ans: (b) El Azizia had the distinction of having recorded a high temperature of 57.8 °C in 1922 which was long considered the highest temperature ever measured on Earth. However, the World Meteorological Organization, in September 2012, announced that the world record for hottest temperature is now 56.7 °C recorded on 10 July 1913 at Greenland Ranch in Death Valley, California, USA.

Q3. The cyclone that brought devastation in Bangladesh was named as

(a) Shary (b) Sidr
(c) Wendy (d) Erin
Ans: (b) Cyclone Sidr was a tropical cyclone that resulted in one of the worst natural disasters in Bangladesh on 15 November 2007. 3,447 deaths were blamed on this Category-5 cyclone on the Saffir-Simpson Scale.

Q4. Which is the longest mountain chain on Earth?

(a) Andes mountains
(b) Mid-Atlantic ridge
(c) Western Cordillera
(d) Himalayan range
Ans: (a) The world’s longest mountain chain is the Andes, about 7,000 km long. The chain stretches from north to south through seven countries in South America, along the west coast of the continent: Venezuela, Colombia, Ecuador, Peru, Bolivia, Chile, and Argentina.

Q5. Sunda Trench is in

(a) Indian Ocean
(b) Pacific Ocean
(c) Atlantic Ocean
(d) Gulf of Mexico
Ans: (a) The Sunda Trench, earlier known as the Java Trench, is located in the northeastern Indian Ocean, with a length of 2,600 kilometres. It is the deepest point in the Indian Ocean.

Q6. Select the correct direction of Sirocco storm.

(a) Sahara to Mediterranean Sea
(b) North from U.S.A.
(c) West from Sahara
(d) Adriatic Sea to Italy
Ans: (a) Sirocco originates in the Sahara and blows across the Mediterranean Sea into southern Europe. It arises from a warm, dry, tropical airmass in the Arabian or Sahara deserts that is pulled northward by lowpressure cells moving eastward across the Mediterranean Sea.

Q7. Which among the following is an abiotic factor ?

(a) Mites (b) Moisture
(c) Insects (d) Rodents
Ans: (b) Abiotic factors are those non-living chemical and physical parts of the environment that affect living organisms and the functioning of ecosystems. Abiotic factors may be classified via “SWATS” (Soil, Water, Air, Temperature, Sunlight).

Q8. Lake formed by Aswan Dam in Africa is

(a) Chad (b) Victoria
(c) Nassar (d) Tanganyika
Ans: (c) Lake Nasser was created by the construction of the Aswan High Dam in Southern Egypt across the waters of the Nile between 1958 and 1971. The largest man-made lake in the world, Lake Nasser has a major role in Egypt’s fishing industry.

Q9. The temperate grasslands of North America are known as

(a) Pampas (b) Downs
(c) Steppes (d) Prairies
Ans: (d) Temperate grasslands are known as Prairies in North America, Pampas in South America, Veldt in Southern Africa and Steppe in Asia. Temperate grasslands are located north of the Tropic of Cancer (23.50 North) and south of the Tropic of Capricorn (23.50 South).

Q10. The Panama Canal is different from the Suez Canal as it has

(a) Lock system
(b) Shorter route
(c) Busy route
(d) Less busy route
Ans: (a) The major difference between the Panama and Suez canals are that the later has no lock system. Ships can sail right through. The Panama Canal has locks which raise the ship to cross the isthmus and then lower it on the other side.

Q11. Llanos are the grasslands of

(a) Guyana Highlands
(b) Brazillian Highlands
(c) Argentina
(d) Chile
Ans: (d) Los Llanos is a vast tropical grassland plain situated to the east of the Andes in Colombia and Venezuela, in northwestern South America. It also refers to the flatland area encompassing the Chilean Central Valley between Valdivia and Osorno.

Q12. About how much of the world’s land area is tropical rainforest ?

(a) 2 percent (b) 7 percent
(c) 10 percent (d) 15 percent
Ans: (b) Tropical rainforests cover only about 7% of the Earth’s surface. They are located in a band around the equator, mostly in the area between the Tropic of Cancer (23.5° N latitude) and the Tropic of Capricorn (23.5° S latitude). They are home to approximately 50% of all living things on earth.

Q13. Which one of the following is the world’s largest desert ?

(a) Arabian (b) Kalahari
(c) Sahara (d) Thar
Ans: (c) The Sahara is the largest subtropical hot desert and third largest desert after Antarctica and the Arctic. At over 9,400,000 square kilometres, it covers most of North Africa, making it almost as large as China or the United States. In terms of area, the Arabian and the Kalahari Deserts come at second and third places among subtropical deserts.

Q14. Which one of the following continents lies in Northern-Southern and Eastern-Western hemispheres of the earth?

(a) Australia (b) Africa
(c) Europe (d) South America
Ans: (b) Africa is located in the Northern, Southern, Eastern, and Western Hemispheres. The equator (divides the earth into the Northern and Southern Hemispheres) and the Prime Meridian (divides the earth into the Eastern and Western Hemispheres) pass through Africa.

Q15. Sahara is located in which part of Africa ?

(a) Eastern (b) Western
(c) Northern (d) Southern
Ans: (c) The Sahara covers most of North Africa and extends over Algeria, Chad, Egypt, Libya, Mali, Mauritania, Morocco, Niger, Western Sahara, Sudan and Tunisia. It covers about 1D 4 of the African continent.

Q16. Which one of the following pairs is not correctly matched?

(a) Hevea Tree – Barazil
(b) Sumatra – Malaysia
(c) Kajan River – Borneo
(d) Dekke Toba fish – Brazil
Ans: (d) Dekke Toba is an Indonesian fish found in the Lake Toba which is a volcanic lake in the middle of the northern part of the Sumatra island. It is the largest lake in Indonesia and the largest volcanic lake in the world.

Q17. The longest river in the world is

(a) Ganga (b) Nile
(c) Brahmaputra (d) Amazon
Ans: (b) The Nile, a major north-flowing river in northeastern Africa, is generally regarded as the longest river in the world. It is 6,853 km long. The Amazon (South America) and Yangtze of China are at second and third positions with a length of 6400 km and 6300 km respectively.

Q18. Which of the following cities is the capital of the desert country Mali ?

(a) Damascus (b) Bamako
(c) Adra (d) Ankara
Ans: (b) Bamako is the capital and largest city of Mali. In 2006, it was estimated to be the fastest growing city in Africa and sixth-fastest in the world. It is the seventh- largest West African urban center after Lagos, Abidjan, Kano, Ibadan, Dakar, and Accra. It is located on the Niger River.

Q19. Which of the following country has the longest overland tunnel?

(a) Germany (b) Switzerland
(c) Spain (d) France
Ans: (b) The Lötschberg Base Tunnel in Switzerland is currently the world’s longest land tunnel (except for some metro tunnels) and accommodates passenger and freight trains. It runs between Frutigen, Berne and Raron, Valais. It is the third longest tunnel overall.

Q20. More than 50% of the world’s coal deposits are held by

(a) USA, Russia and China
(b) China, India and Russia
(c) India, Russia and USA
(d) China, India and USA
Ans: (a) The United States of America (22.6%), Russia (14.4%) and China (12.6%) together account for about 50 percent of the global coal deposits. Australia (8.9%) and India (7.0%) come next. In terms of coal production, China, USA and India are the world’s top most countries.

Q21. Which of the following is the only volcanic peak in Antarctica?

(a) Mt. Blanc (b) Mt. Erebus
(c) Mt. Elbrus (d) Mt. Cook
Ans: (b) Mount Erebus is the second highest volcano in Antarctica (after Mount Sidley) and the southernmost active volcano on earth. It is located on Ross Island, which is also home to three inactive volcanoes, Mount Terror, Mount Bird, and Mount Terra Nova. Mount Erebus has been active since c. 1.3 million years ago.

Q22. Which of the following is called the ‘land of one thousand lakes’?

(a) Sweden (b) Greenland
(c) U.S.A. (d) Finland
Ans: (d) Finland is often referred to as “the land of the thousand lakes”. This is because the lakes and rivers account for around 10 percent of the country’s land.There are nearly 200,000 lakes in Finland. It has more lakes in relation to a country’s size than any other. Finland has one lake for every 26 people.

Q23. Which of the following deserts have been named after the phrase ‘The Great Thirst’ ?

(a) Namib Desert
(b) Mojave Desert
(c) Kalahari Desert
(d) Sahara Desert
Ans: (c) Kalahari Desert of southern Africa is named after the Tswana word Kgala, meaning “the great thirst”, or Kgalagadi, meaning “a waterless place”. It has vast areas covered by red sand without any permanent surface water. It extends 900,000 km2 covering much of Botswana, parts of Namibia and regions of South Africa.

Q24. Among the world oceans, which ocean is having the widest continental shelf ?

(a) Antarctic Ocean
(b) Arctic Ocean
(c) Indian Ocean
(d) Atlantic Ocean
Ans: (b) The Arctic Ocean has the widest continental shelf of all the oceans; it extends 1,210 km seaward from Siberia. From the shelf rise numerous islands, including the Arctic Archipelago, Novaya Zemlya, the New Siberian Islands, and Wrangle Island. Continental shelves are an extension of coastal plains and are characterized by broadly-sloping submerged plains.

Q25. Match List I and List II and mark the correct answer.
List I List II
(Climate type) (Station)
a. Taiga 1. Jacobabad
b. monsoon 2. India
c. Alpine 3. Veckhoyansk
d. Desert 4. La Paz

(a) a = 3, b = 2, c = 4, d = 1
(b) a = 4, b = 2, c = 1, d = 3
(c) a = 2, b = 4, c = 3, d = 1
(d) a = 3, b = 4, c = 1, d = 2
Ans: (a) Taiga: Verkhoyansk (Siberia); Monsoon: India; Alpine: La Paz (Bolivia); Desert: Jacobabad (Sindh, Pakistan).

Top
error: Content is protected !!