You are here
Home > QB Subjectwise > Part 058 – SSC Reasoning Previous Year Questions

Part 058 – SSC Reasoning Previous Year Questions

Part 058 – SSC Reasoning Previous Year Questions

Q1. ADMINISTRATION
(a) STATION (b) RATION
(c) MINISTER (d) MIND
Ans: (c)

Q2. Which one of the given responses would be a meaningful order of the following ?
1. Rivulet 2. Ocean
3. Tributory 4. River
5. Sea 6. Rain

(a) 6 5 3 1 2 4 (b) 6 4 1 3 5 2
(c) 6 1 3 4 5 2 (d) 5 6 1 3 2 4
Ans: (c)

Q3. Manipuri : Manipur : :
Kathakali 😕

(a) Karnataka
(b) Tamil Nadu
(c) Kerala
(d) Andhra Pradesh
Ans: (c)

Q4. 9 : 80 : : 100 : ?
(a) 901 (b) 1009
(c) 9999 (d) 10999
Ans: (c)

Q5. UNDATED : ATEDUND :: CORRECT : ?
(a) PRECTOC (b) RECTROC
(c) ECTRORC (d) RECTCOR
Ans: (d)

Q6. If 5 × 4 × 0 = 405 3 × 2 × 8 = 283 then 1 × 7 × 6 = ?
(a) 617 (b) 716
(c) 167 (d) 761
Ans: (d)

Q7. (a) Lamb (b) Goat
(c) Ewe (d) Ram

Ans: (b)

Q8. 18, 34, 36, 48
(a) 48 (b) 36
(c) 18 (d) 34
Ans: (b)

Q9. (a) A B D G (b) C D F I
(c) in English F H K (d) G H J K

Ans: (d)

Q10. Y, S, N, J, G, ___?___
(a) F (b)E
(c) H (d) I
Ans: (b)

Q11. From the given alternative words, select the word which cannot be formed using the letters of the given words.
EFFORESCENT

(a) ORESTC (b) FOREST
(c) DECENT (d) SERTEO
Ans: (c)

Q12. Which of the given words will come third in the dictionary ?
Charm, Chasm, Chase, Chart

(a) Charm (b) Chasm
(c) Chase (d) Chart
Ans: (c)

Q13. Arousal : Need : : Effort : _?_
(a) Personality (b) Motive
(c) Success (d) Probability
Ans: (c)

Q14. 4 : 24 : : 17 : ?
(a) 37 (b) 47
(c) 57 (d) 67
Ans: (a)

Q15. QTU : ILM : : BEF : ?
(a) PSZ (b) CFH
(c)WZA (d) UXB
Ans: (c)

Q16. Select the correct combination of mathematical signs to replace * signs so as to balance the equation.
8 * 8 * 1 * 11 * 11

(a) + = ÷ – (b) × + = ÷
(c) ÷ × + = (d) – + = ÷
Ans: (d)

Q17. (a) Nepal (b) Myanmar
(c) Bangladesh (d) Sri Lanka

Ans: (d)

Q18. (a) 125 (b) 343
(c) 516 (d) 729

Ans: (c)

Q19. (a) XWVU (b) SRQP
(c) NMLK (d) EDCA

Ans: (d)

Q20. QAR, RAS, SAT, TAU, ?
(a) UAV (b) UAT
(c) TAS (d) TAT
Ans: (a)

Q21. From the given alternative words, select the word which cannot be formed using the letters of the given word.
ENCYCLOPEDIA

(a) OPEN (b) PLEASE
(c) CANOPY (d) PLEAD
Ans: (b)

Q22. a. Noble b. Nobilitary
c. Noblesse d. Nobility
e. Nobble

(a) a,d,c,b,e (b) c,d,a,b,e
(c) e,b,d,a,c (d) b,d,c,e,a
Ans: (c)

Q23. King : Throne : : Rider : ?
(a) Saddle (b) Chair
(c) Horse (d) Seat
Ans: (a)

Q24. 64 : 144 : : 256 : ?
(a) 16 (b) 32
(c) 400 (d) 336
Ans: (c)

Q25. BJCI : JBIC : : CXDW : ?
(a) JCDU (b) BCJU
(c) EVFU (d) XCWD
Ans: (d)

Top
error: Content is protected !!