You are here
Home > QB Subjectwise > Part 058 – Sentence Improvement Previous Year Questions

Part 058 – Sentence Improvement Previous Year Questions

Q1. Officials were asked to examine the likelihood of providing banking facilities in the area.
(a) probability
(b) possibility
(c) profit
(d) No improvement
Ans: (c) likelihood (Noun): the chance of something happening ; probability There is very little likelihood of that happening. probability (Noun): how likely something is to happen ; likelihood possibility (Noun): the fact that something might exist or happen, but is not certain to Bankruptcy is a real possibility if sales don’t improve. profit (Noun): the advantage that you get from doing something Here, profit is the right usage.

Q2. The shortage of fuel has obstacled interstate transportation.
(a) facilitated
(b) hampered
(c) burdened
(d) No improvement
Ans: (b) hampered (Verb): to prevent somebody from easily doing or achieving something ; hindered obstacle (Noun): a situation, an event, etc. that makes it difficult for you to do or achieve something ; hindrance facilitated (Verb): to make an action or a process possible or easier burden (Verb): to give somebody a duty, responsibility, etc. that causes worry, difficulty or hard work. Here, hampered is the right usage.

Q3. Being a rainy day, we had to abandon the match.
(a) Having been a rainy day
(b) It being a rainy day
(c) It been a rainy day
(d) No improvement
Ans: (b) Subject (It) will be attached before being. It specifies the day. Hence, It being a rainy day is the right usage.

Q4. Rahul gave me an old scissor.
(a) an old scissors
(b) a pair of old scissors
(c) a pair of old scissor
(d) No improvement
Ans: (b) scissors (Noun) is used as Singular as well as Plural and the term a pair is used with it to specify a single piece (a pair of scissors – one pair of scissors) Hence, a pair of old scissors is the right usage.

Q5. The teacher was angry with Paul as he had not done the homework.
(a) at (b) on
(c) from (d) No improvement
Ans:
(d) No improvement angry (Adj.) agrees with Prep. (with)

Q6. A pair of shoes have been purchased by me.
(a) has been
(b) has being
(c) would been
(d) No improvement
Ans: (a) A pair of shoes signifies one. Hence, the Verb will be in Singularhas been Hence, has been is the right usage.

Q7. When I shall go to Agra, I shall visit the Taj Mahal.
(a) have gone
(b) shall travel
(c) go
(d) No improvement
Ans: (c) Simple Present Tensego will be used to express future time, after when (Conj.). Hence, go is the right usage.

Q8. You must apologise with him for this.
(a) to (b) of
(c) for (d) No improvement
Ans: (a) apologise (Verb) agrees with to (Prep.) Hence, to (Prep.) is the right usage.

Q9. Since he worked hard he failed to secure good grades.
(a) As (b) When
(c) Though (d) No improvement
Ans: (c) Though (Couj.): although, despite the fact that Since (Conj.): from a time in the past until a later past time, or until now ; because ; as As (Conj.): because When (Conj.): considering that Here, Though is the right usage.

Q10. The minister agreed will answer questions on television.
(a) to answer
(b) for answering
(c) with answering
(d) No improvement
Ans:
(a) to (Inf.) will be used after agree (Verb of ‘saying’): They agreed to try their luck at the fair (carnival) Hence, to answer is the right usage.

Q11. Your answer book will be answered with the help of a computer.
(a) judged (b) tested
(c) evaluated (d) seen
Ans: (c) evaluated (Verb): to form an opinion of the amount; value or quality of something after thinking about it carefully answered (Verb): replied judged (Verb): to decide the result of a competition tested (Verb): to find out how much somebody knows Here, evaluated is the right usage.

Q12. In the hot afternoon after a long walk, I rested under the shadow of a tree.
(a) shelter (b) shade
(c) cool (d) No improvement
Ans: (b) shade (Noun): an area that is dark and cool under or behind something. (tree, building, etc.) shadow (Noun): the dark shape that somebody/ something forms on a surface, when he/it is between the light and the surface. Here, shade is the right usage.

Q13. He throwed it out of the window.
(a) threw (b) throw
(c) thrown (d) No improvement
Ans: (a) throw (Verb) (Simple Present) →threw (Past) →thrown (Past Participle) Here, threw is the right usage.

Q14. Marconi assembled the radio.
(a) discovered
(b) made
(c) invented
(d) No improvement
Ans: (c) invent (Verb.): to produce or design something that has not existed before assemble (Verb): to bring things together as a group The shelves are easy to assemble. discover (Verb): to be the first person to become aware that a particular place or thing exists Scientists are working to discover a cure for AIDS. make (Verb.): to create/prepare something by putting parts together The steam engine was invented by James Watt. Here, invented is the right usage.

Q15. He showed great kind to his friend.
(a) kindness
(b) kind heart
(c) kind hearted
(d) No improvement
Ans:
(a) kindness (Noun) is the right usage.

Q16. He was released from the hospital yesterday
(a) let out
(b) discharged
(c) dismissed
(d) No improvement
Ans: (b) discharged (Verb): to give somebody official permission to leave (hospital) released (Verb): set somebody/something free (prisoner/ hostage) let out (Phr.V.): to come to an end, so that it may be time for people to leave (movie) dismissed (Verb): to officially remove somebody from his job Here, discharged is the right usage.

Q17. The colours softened as the sun went down.
(a) brightened
(b) deepened
(c) mellowed
(d) No improvement
Ans: (c) mellowed (Verb): to become or to make a colour become less bright, especially over a period of time. softened (Verb): to become or to make something softer. brightened (Verb): to become or to make something brighter in colour deepened (Verb): to become or to make something deeper/worse. Here, mellowed is the right usage.

Q18. The new manager is soft – spoken and is considerable to all.
(a) conceited
(b) considerate
(c) constricted
(d) No improvement
Ans: (b) considerate (Adj.): careful ; not to hurt or upset others ; thoughtful Tom was a kind and considerate young man. considerable (Adj.): great in amount, size, importance, etc. The project wasted a considerable amount of time and money. conceited (Adj.): having too much pride in yourself and what you do a very conceited person constricted (Adj.): tight/narrow ; limited/restricted Here, considerate is the right usage.

Q19. He hanged his portrait in the main hall.
(a) hang
(b) hung
(c) had hanged
(d) No improvement
Ans: (b) hang (Verb) Simple Present →hanged (Past Tense): kill somebody hang (Verb) simple Present →hung (Past Tense): to attach something at the top Kasab was hanged for being a terrorist. Ravi hung his coat on the hook. Here, hung is the right usage.

Q20. We were unable to call on you because of the rains.
(a) help (b) invite
(c) visit (d) No improvement
Ans:
(d) No improvement call on (Phr.V.) % to formally invite or ask somebody to speak, etc.

Q21. Both the motherinlaws welcomed the newly weds with garlands of flowers.
(a) mothersinlaws
(b) motherinlaw
(c) mothersinlaw
(d) No improvement
Ans: (c) motherinlaw (Noun, Singular) →mothersinlaw (Plural) Hence, mothersinlaw is the right usage.

Q22. The workers looked run down.
(a) happy (b) relaxed
(c) exhausted (d) No improvement
Ans: (c) exhausted (Adj.): very tired run down (Adj.): tired, especially after working hard Here, exhausted is the right usage.

Q23. The relatives comforted the old man whose wife had died.
(a) sympathized with
(b) pitied
(c) consoled
(d) No improvement
Ans: (d) No improvement comforted (Verb): to make somebody who is worried or unhappy feel better by being kind and sympahetic towards him; consoled sympathise with (Phr.V.): to feel sorry for somebody pitied (Verb): to feel sorry for somebody consoled (Verb): to give comfort or sympathy to somebody who is unhappy or disappointed; comforted.

Q24. They obtained the topsecret information by wrong means.
(a) clever (b) fraudulent
(c) bad (d) No improvement
Ans: (b) fraudulent (Adj.): intended to cheat somebody, usually in order to make money illegally wrong (Adj.): not honest ; unfair ; unjust means (Noun): a way of doing something Here, farudulent is the right usage.

Q25. His speech was broadcasted over the radio last Thursday.
(a) was broadcast
(b) had been broadcast
(c) has been broadcast
(d) No improvement
Ans:
(a) broadcast (Verb)(Simple Present) →broadcast (Simple Past) Here, was broadcast is the right usage.

Top
error: Content is protected !!