You are here
Home > QB Subjectwise > Part 057 – SSC Reasoning Previous Year Questions

Part 057 – SSC Reasoning Previous Year Questions

Part 057 – SSC Reasoning Previous Year Questions

Q1. If ‘+’ means ‘divided by’, ‘–’ means ‘multiplied by’, ‘×’ means ‘minus’ and ‘÷’ means ‘plus’, which of the following will be the value of the expression :
16 ÷ 8 – 4 + 2 × 4 = ?

(a) 16 (b) 28
(c) 32 (d) 44
Ans: (b)

Q2. (a) Mother-Daughter
(b) Uncle-Nephew
(c) Father-Son
(d) Brother-Sister

Ans: (d)

Q3. (a) 27 (b) 64
(c) 125 (d) 144

Ans: (d)

Q4. (a) ACDF (b) TUOP
(c) HIVW (d) FGKL

Ans: (a)

Q5. A, D, H, M, ?, Z
(a) B (b) G
(c) S (d) N
Ans: (c)

Q6. REASONABLE
(a) NOBLE (b) BONES
(c) BRAIN (d) ARSON
Ans: (c)

Q7. (a) Sowing
(b) Manuring (c) Ploughing
(d) Harvesting (e) Watering

(a) (c), (a), (e), (b), (d)
(b) (a), (c), (b), (d), (e)
(c) (a), (b), (d), (c), (e)
(d) (a), (e), (b), (d), (c)
Ans: (a)

Q8. Fast : Hunger : : Race : ?
(a)Smartness (b) Strength
(c) Horse (d) Fatigue
Ans: (d)

Q9. 6 : 222 : : 7 : ?
(a) 350 (b) 343
(c) 336 (d) 210
Ans: (a)

Q10. YWUS : BDFH : : WUSQ : ?
(a) DFHJ (b) FHJL
(c) JLNP (d) RTVX
Ans: (a)

Q11. If A means +, B means ×, C means ÷, D means –, then the value of given equation will be 9A2B6D4C2
(a) 16 (b) 19
(c) 27 (d) 30
Ans: (b)

Q12. (a) Iron (b) Mercury
(c) Silver (d)Gold

Ans: (b)

Q13. (a) 125 (b) 789
(c) 236 (d) 347

Ans: (a)

Q14. (a) TSRQ (b) PONM
(c)DCBA (d) MRVX

Ans: (d)

Q15. DEF, HIJ, MNO, ?
(a) IKJ (b) STU
(c) OPQ (d) XYZ
Ans: (b)

Q16. CONSTITUTIONAL
(a) CONSULT (b) TUITION
(c) TALENT (d) LOCATION
Ans: (c)

Q17. Which one of the given responses would be a meaningful order of the following in ascending order ?
(A) Brahmaputra
(B) Atlantic
(C) Chilka
(D) Bay of Bengal

(a) (A), (D), (C), (B)
(b) (B), (D), (C), (A)
(c) (C), (A), (D), (B)
(d) (C), (D), (B), (A)
Ans: (c)

Q18. Today : Day before yesterday : :
January : ?

(a) December (b) February
(c) November (d) March
Ans: (c)

Q19. 2 : 7 : : 6 : ?
(a) 40 (b) 39
(c) 50 (d) 72
Ans: (b)

Q20. RUX : TRP : : BEH : ?
(a) SQN (b) QON
(c)QOM (d) QNL
Ans: (c)

Q21. If 1 + 4 = 9, 2 + 8 = 18, 3 + 6 = 15 then 7 + 8 = ?
(a) 41 (b) 23
(c) 30 (d) 32
Ans: (b)

Q22. (a) Graph (b) Chart
(c) Model (d) Drawing

Ans: (c)

Q23. (a) 36 (b) 24
(c) 48 (d) 72

Ans: (a)

Q24. (a) ADF (b) BEG
(c) LOQ (d) SUW

Ans: (d)

Q25. B, D, F, I, L, P, ?
(a) U (b) R
(c) S (d) T
Ans: (d)

Top
error: Content is protected !!