You are here
Home > QB Subjectwise > Part 057 – Sentence Improvement Previous Year Questions

Part 057 – Sentence Improvement Previous Year Questions

Q1. The man whom I thought was thoroughly honest proved to be a swindler.
(a) The man whom I thought was thoroughly honest proved a swindler.
(b) The man who I thought was thoroughly honest proved to be a swindler.
(c) The man to whom I thought was thoroughly honest proved to be a swindler,
(d) No improvement
Ans: (d) No improvement

Q2. No sooner had the dividend been declared, the notices were sent out.
(a) The company had hardly declared the dividend till the notices were sent for mailing.
(b) They had no sooner declared the dividend then the notices were sent out.
(c) Hardly had the dividend been declared when the notices were sent out.
(d) No improvement
Ans: (c) hardly (Adv.): used for saying that something has just begun, happened etc. Hardly — when are the right pair of Correlatives. Hardly had the dividend been declared than the notices were sent out. — is the right option

Q3. Riding upon his horse, the tiger jumped at him.
(a) Riding upon the tiger, the horse jumped at him.
(b) The tiger jumped at him while he was riding upon his horse.
(c) The tiger rode at him while he was jumping upon his horse.
(d) No improvement
Ans: (b) The tiger jumped at him while he was riding upon his horse is the right option

Q4. I, in black and white must have your terms down.
(a) I must have in black and white your terms down.
(b) I must have your terms in black and white down.
(c) I must have your terms down, in black and white.
(d) No improvement
Ans: (c) in black and white (Idiom): in writing or printing I must have your terms down, in black and white is the right option

Q5. When we came out of the restaurant it was half past eleven.
(a) When we had come out of the restaurant
(b) After we came out of the restaurant
(c) When we have come out of the restaurant
(d) No improvement
Ans:
(d) No improvement

Q6. What do you for go to school ?
(a) For what do you go to school?
(b) What do you go for to school?
(c) What do you go to school for?
(d) No improvement
Ans: (c) Questions beginning with what will end with a preposition. What music are you listening to (Prep.) ? What do you go to school for ? — is the right option

Q7. He pleased the directors and this completed his report in good time.
(a) He pleased the directors in good time and this completed his report.
(b) He completed his report in good time and this pleased the directors.
(c) He pleased the directors and completed his report and this in good time.
(d) No improvement
Ans: (b) in good time (Idiom): early ; with enough time so that you may not be in a hurry He completed his report in good time and this pleased the directors is the right option

Q8. The courtiers used to tell the King how efficient an administrator he was all day long.
(a) The courtiers all day long used to tell the King how efficient an administrator he was.
(b) The courtiers used all day long to tell the King how efficient an administrator he was.
(c) The courtiers used to tell the King all day long how efficient an administrator he was.
(d) No improvement
Ans: (c) all day long (Idioms): throughout the day The courtiers used to tell the king all day long how efficient an administrator he was is the right option

Q9. Every Saturday I go out for shopping.
(a) for shops.
(b) to shopping
(c) for shop
(d) No improvement
Ans: (d) No improvement shopping is a Gerund.

Q10. We had a grand party and we enjoyed very much.
(a) We had a grand party and enjoyed very much.
(b) We had a grand party to enjoy very much.
(c) We had a grand party and we enjoyed ourselves very much.
(d) No improvement
Ans:
(c) ourselves (Ref.Pro.): used when you are affected by an action. party affect →enjoy yourself/ oneself/ourself →Singular yourselves/ourselves →Plural (you) (we) we had a grand party and we enjoyed ourselves very much. — is the right option

Q11. He has for good left India.
(a) He has left for good India.
(b) He has left India for good.
(c) Good he has left India.
(d) No improvement
Ans: (b) For good (Idiom): permanently This time she’s leaving for good (she will never return) He has left India for good. — is the right option.

Q12. We are credibly informed that the murderer has given himself up.
(a) We are informed that the murderer has credibly given himself up.
(b) We are informed that the murderer has given credibly himself up.
(c) We are informed that credibly the murderer has given up himself.
(d) No improvement
Ans: (d) No improvement credibly (Adv.): in a way that is easy or possible to believe give somebody up (Idiom): to offer somebody to be captured (caught)

Q13. We generally select one of the most intelligent student of the school for this award.
(a) one of the most intelligent students of the school
(b) one of the intelligent most students of the school
(c) one of the intelligent most student of the school
(d) No improvement
Ans: (a) student will be used in Plural (students) one of is followed by Plu. N. one of the most intelligent students of the school — is the right option.

Q14. My friend lives in a nearby street whose name I have forgotten.
(a) the name of which
(b) which name
(c) of which name
(d) No improvement
Ans: (a) whose (Pro., Det.): used for saying which person or thing you mean which (Pro., Det.): used to be exact about the thing It was a crisis for which she was totally unprepared. Here, the name of which is the right usage.

Q15. He both won a medal and a scholarship.
(a) He won a medal and a scholarship both.
(b) Both he won a medal and a scholarship.
(c) He won both a medal and a scholarship.
(d) No improvement
Ans:
(c) He won both a medal and a scholarship is the right option

Q16. A taller Sikh rushed forward than any of his comrades.
(a) A Sikh, taller than any of his comrades, rushed forward
(b) A Sikh rushed forward taller than any of his comrades
(c) A Sikh rushed forward than any of his comrades taller
(d) No improvement
Ans: (a) A sikh, taller than any of his comrades, rushed forward is the right option

Q17. An author in the reign of Queen Anne who was famous lived in a cottage.
(a) An author in the reign, who was famous, of Queen Anne lived in a cottage
(b) In the reign of Queen Anne, an author lived in a cottage, who was famous
(c) An author who was famous in the reign of Queen Anne, lived in a cottage
(d) No improvement
Ans: (c) An author who was famous in the reign of Queen Anne, lived in a cottage is the right option

Q18. In the absence of your support, he would have lost the election.
(a) Lacking your support, he would have lost the election
(b) But for your support, he would have lost the election
(c) He would have lost the election if you had not supported him.
(d) No improvement
Ans: (c) He would have lost the election if you had not supported him is the right option

Q19. My uncle is enough rich to buy a car.
(a) My uncle is rich enough to buy a car
(b) My uncle is richer enough to by a car
(c) My uncle is enough richer to buy a car
(d) No improvement
Ans: (a) My uncle is rich enough to buy a car is the right option.

Q20. Walking along the road, an old man ran over the lorry.
(a) Walking along the road, an old man ran behind the lorry
(b) Running along the road, the lorry ran over an old man
(c) The lorry ran over an old man walking along the road
(d) No improvement
Ans:
(c) The lorry ran over an old man walking along the road is the right option

Q21. With these extra people you can work easily with this job.
(a) deal (b) improve
(c) cope (d) No improvement
Ans: (c) cope (Verb): manage; to deal successfully with something difficult work (Verb): to do something deal (Verb): to do business with somebody improve (Verb): to become better than before Here, cope is the right usage.

Q22. I visited my aunt just before a week.
(a) a week before
(b) a week earlier
(c) a week ago
(d) No improvement
Ans: (c) ago (Adv.): used in expressions of time with the Simple Past Tense to show how far in the past something happened before (Adv.): at an earlier time ; in the past the week before (the previous week) long before (a long time earlier) earlier (Adv.): near the beginning of a period of time, an event, a piece of work, etc. early in the week /year/season/morning Here, a week ago is the right usage.

Q23. Foreigners often come across with serious difficulties in studying English.
(a) have to come across with
(b) come cross with
(c) come across
(d) No improvement
Ans: (c) come across (with something) (Phr.V.) % to provide or supply something when you need it. come across (Phr.V.): to meet or find somebody/ something by chance; to face I hoped she would come across with some more information. Here, come across is the right usage.

Q24. He work hard will succeed.
(a) who will work hard
(b) who will be working hard
(c) who works hard
(d) No improvement
Ans: (c) Who (Rel.Pro.) is used after he (Subject) and before work (Verb) He ____ work hard (Adjective Clause) Hence, who will be used. Verb (work) will be in Plural (works) →Simple Present Tense Hence, who works hard is the right usage.

Q25. It is high time you started revising your lessons.
(a) start (b) had started
(c) will start (d) No improvement
Ans:
(d) No improvement The sentence structure is as follows: It’s high time + Subject (you) + Past Verb (started) →Refers to the present moment

Top
error: Content is protected !!