You are here
Home > QB Subjectwise > Part 056 – SSC Reasoning Previous Year Questions

Part 056 – SSC Reasoning Previous Year Questions

Part 056 – SSC Reasoning Previous Year Questions

Q1. REPUBLICAN
(a) CLIP (b) PURE
(c) ANKLE (d) BANE
Ans: (c)

Q2. (A) Rain (B) Vaporisation
(C) Water (D) Condensation
(E) Cloud

(a) A, C, B, D, E
(b) E, C, D, A, B
(c) C, B, E, D, A
(d) B, C, E, D, A
Ans: (c)

Q3. Book : Library : : Animal : ?
(a) Domestic (b) Hunter
(c) Wild (d) Zoo
Ans: (d)

Q4. Select the related word from the given alternatives :
Aviator : Aviates :: Senator : ?

(a) Diagnosis (b) Legislates
(c) Checks (d) Commands
Ans: (b)

Q5. Select the related numbers from the given alternatives :
42 : 20 : : 64 : ?

(a) 31 (b) 32
(c) 33 (d) 34
Ans: (a)

Q6. If ‘+’ means ‘÷’, ‘÷’ means ‘–’, ‘–’ means ‘×’, ‘×’ means ‘+’, then 12 + 6 ÷ 3 – 2 × 8 = ?
(a) – 2 (b) 4
(c) 2 (d) 8
Ans: (b)

Q7. (a) Prod (b) Sap
(c) Jab (d) Thrust

Ans: (b)

Q8. Find the odd word from the given alternatives.
(a) Temple (b) Worship
(c) Mosque (d) Church
Ans: (b)

Q9. Find the odd number from the given alternatives :
(a) 64 (b) 125
(c) 225 (d) 216
Ans: (c)

Q10. If day before yesterday was Thursday, what day will be four days after tomorrow?
(a) Monday (b) Thursday
(c) Sunday (d)Wednesday
Ans: (b)

Q11. INTELLIGENCE
(a) NEGLECT (b) GENTLE
(c) TINGLE (d) TILLAGE
Ans: (d)

Q12. a. Windows b. Walls
c. Floor d. Foundation
e. Roof f. Room

(a) d, e, c, b, a, f
(b) d, b, a, e, c, f
(c) d, a, e, f, b, c
(d) d, c, e, f, b, a
Ans: (b)

Q13. Monday : Moon : : Tuesday : ?
(a) Mercury (b) Mars
(c) Pluto (d) Jupiter
Ans: (b)

Q14. Select the related word from the given alternatives.
Yesterday : Tomorrow : : March : ?

(a) April (b) May
(c) January (d) June
Ans: (b)

Q15. CAD : FDG : : XZW : ?
(a) IQJ (b) CAD
(c) ZBY (d) UWT
Ans: (d)

Q16. If P denotes ‘÷’, Q denotes ‘×’, R denotes ‘+’ and S denotes ‘–’, then 16Q12P6R5S4 = ?
(a) 31 (b) 32
(c) 33 (d) 30
Ans: (c)

Q17. (a) Bottle (b) Milk
(c) Water (d) Oil

Ans: (a)

Q18. Find the odd word from the given alternatives :
(a) Square (b) Sphere
(c) Rectangle (d) Circle
Ans: (b)

Q19. (a) ywus (b) zxyv
(c) geca (d) bzxv

Ans: (b)

Q20. If 8th of April falls on Monday, what would be the 30th day of that month ?
(a) Sunday (b) Monday
(c) Tuesday (d) Wednesday
Ans: (c)

Q21. COLLABORATION
(a) ACTION (b) BILL
(c) BORN (d) CRITERION
Ans: (d)

Q22. (a) Plant (b) Food
(c) Seed (d) Leaf
(e) fruit

(a) (e), (d), (c), (b), (a)
(b) (c), (b), (d), (e), (a)
(c) (c), (a), (d), (e), (b)
(d) (a), (c), (e), (d), (b)
Ans: (c)

Q23. Goldsmith : Gold : : ?
(a) Carpenter : Wood
(b) Cobbler : Shoes
(c) Jeweller : Jewellery
(d) Barber : Shave
Ans: (a)

Q24. Given set : (1, 8, 27)
(a) (5, 12, 32)
(b) (32, 39, 59)
(c) (60, 79, 86)
(d) (64, 125, 216)
Ans: (d)

Q25. EGIK : FILO : : FHJL 😕
(a) JGMP (b) JGPM
(c) GJPM (d) GJMP
Ans: (d)

Top
error: Content is protected !!