You are here
Home > QB Subjectwise > Part 056 – Sentence Improvement Previous Year Questions

Part 056 – Sentence Improvement Previous Year Questions

Q1. To get into the building I’ll disguise as a reporter.
(a) disguise to be
(b) disguise as one
(c) disguise myself
(d) No improvement
Ans: (c) Reflexive Pronounmyself will be used. Hence, disguise myself is the right usage.

Q2. He denied that he had not forged my signature.
(a) would not forge
(b) had forged
(c) did not forge
(d) No improvement
Ans: (b) deny (Verb): to refuse to admit or accept something It gives a negative sense. Hence, had forged (Past Perfect Tense) is the right usage.

Q3. If I had played well, I would have won the match.
(a) I played well
(b) I play well
(c) I am playing will
(d) No improvement
Ans: (d) No improvement

Q4. Since the records are missing, the possibility of paying more than one compensation for the same piece of land cannot be ruled aside.
(a) out (b) off
(c) away (d) No improvement
Ans: (a) rule out (Phr.V.): to state that something is not possible or that something is not suitable. rule off (Phr.V.): to separate something from the next section of writing by drawing a line underneath it Here, out is the right usage.

Q5. A callous system generates nothing but a misanthrope.
(a) develops (b) induces
(c) produces
(d) No improvement
Ans:
(c) callous (Adj.): cruel ; not caring about people’s feelings or suffering generates (verb): to produce or create something misanthrope (Noun): a person who hates and avoids other people Here, produces is the right usage.

Q6. Who you said was coming to see me this morning ?
(a) you did say
(b) did you say
(c) did you say that
(d) No improvement
Ans: (b) Here, did you say is the right usage.

Q7. He is not only known for his wealth but also for his learning.
(a) not only known for his learning
(b) only known for his wealth
(c) known not only for his wealth
(d) No improvement
Ans: (c) Here, known not only for his wealth is the right usage.

Q8. Owing to the close affinity of the architect and the builder, the project was completed ahead of schedule.
(a) termination
(b) cooperation
(c) collaboration
(d) No improvement
Ans: (b) cooperation (Noun): the fact of doing something together or of working towards a shared aim affinity (Noun): a strong feeling that you understand somebody or something and like them or it. collaboration (Noun): the act of working with another person or group of people to create or produce something Here, cooperation is the right usage.

Q9. The servant was disturbed as her son was now out of sight due to bad company.
(a) out of bounds
(b) out of control
(c) out of reach
(d) No improvement
Ans: (b) out of control (Idiom): to be or become impossible to manage or to control out of sight (Idiom): the area or distance within which somebody can’t see or something can’t be seen out of bounds (Idiom): not acceptable ; not allowed to go to a place out of reach (Idiom): out of bounds Here, out of control is the right usage.

Q10. Whenever I doubt about the meaning of a word, I look up my dictionary.
(a) Whenever I have a doubt
(b) Whenever I am in doubt
(c) The moment I doubt
(d) No improvement
Ans:
(a) Here whenever I have a doubt is the right usage. whenever (Conj.): everytime, at anytime

Q11. He behaves like coward.
(a) cowardly
(b) in a cowardly manner
(c) as if he was a coward
(d) No improvement
Ans: (b) coward (Noun): a person who is not brave or who does not have the courage to do things that other people do not think are, especially difficult. Here, in a cowardly manner is the right usage.

Q12. Neither of them went to the cinema.
(a) Both of them did not go
(b) Both did not go
(c) Neither went
(d) No improvement
Ans: (d) No improvement

Q13. I used to have very thick hair.
(a) use to have
(b) used to having
(c) used to had
(d) No improvement
Ans: (d) No improvement used to (have) (Mod.V): something that you had in the past but no longer have it now (in the present)

Q14. They reached at Calcutta on Monday last.
(a) reached to Calcutta
(b) reached on Calcutta
(c) reached Calcutta
(d) No improvement
Ans: (c) Use of any Prep. is superfluous. Hence, reached Calcutta is the right usage.

Q15. I did not saw my cousin in Madras.
(a) not seen
(b) did not see
(c) did not seen
(d) No improvement
Ans:
(b) The structure of the negative sentence is as follows: Subject (I) + did + not Verb (see) .. Hence, did not see is the right usage.

Q16. Several disciples follow the footsteps of their guru.
(a) follow in
(b) follow on
(c) are following
(d) No improvement
Ans: (a) follow in somebody’s footsteps (Idiom): to do the same job, have the same style of life, etc. as somebody else. Hence, follow in is the right usage.

Q17. I did not see him since he wrote last.
(a) I could not see him
(b) I shall not see him
(c) I have not seen him
(d) No improvement
Ans: (c) Here, I have not seen him (Present Perfect Tense) is the right usage. The basic structure is as follows: Subject (I) + have + not + Past Participle (seen) …

Q18. Who will provide relief to the poor in this country ?
(a) money (b) succour
(c) shelter (d) No improvement
Ans: (b) succour (Noun): help that you give to somebody who is suffering or having problems relief (Noun): the feeling of happiness that you have when something unpleasant stops or does not happen Here, succour is the right usage.

Q19. Most of the nonWestern countries have been subject either to total colonial rule or varying degrees of economic control and their native population has either been destroyed or Westernised.
(a) has been subject to either
(b) either have been subject to
(c) have been either subjected to
(d) No improvement
Ans: (c) either (Conj.) comes before the Verb (Subject), as the actions mentioned are different. Hence, have been either subjected to is the right usage.

Q20. Strenuous as it was, they went on with their task.
(a) since it was
(b) because it was
(c) although it was
(d) No improvement
Ans:
(c) although (Conj.): in spite of the fact that ; even though ; though strenuous (Adj.): needing great effort and energy ‘although’ is used to show contrasts in situation. Here, although it was is the right usage.

Q21. The strong breeze blew his hat away.
(a) The strong air
(b) The strong breath
(c) The strong wind
(d) No improvement
Ans: (c) breeze (Noun) % a light wind wind (Noun): air that moves quickly as a result of natural forces wind can be strong and not the breeze. Hence, The strong wind is the right usage.

Q22. The Japanese are hardly working people.
(a) a hard working people
(b) a hardly working people
(c) hard working people
(d) No improvement
Ans: (c) hardly (Adv.): almost no ; almost not ; almost none hard (Adj.): (of people) putting a lot of effort or energy into an activity Hence, hard working people is the right usage.

Q23. The monkey was seated at the foot of a tree.
(a) bottom (b) end
(c) root (d) No improvement
Ans: (d) No improvement

Q24. My father lives on Delhi.
(a) in Delhi
(b) at Delhi
(c) inside Delhi
(d) No improvement
Ans: (a) Prep. (in): used for indicating a place Hence, in Delhi is the right usage.

Q25. He will come instantaneously.
(a) just now (b) presently
(c) instantly (d) No improvement
Ans:
(a) just now (Idiom): at this moment instantaneously (Adv.): immediately presently (Adv.): now ; currently instantly (Adv.): immediately Here, just now is the right usage.

Top
error: Content is protected !!