You are here
Home > QB Subjectwise > Part 055 – SSC Reasoning Previous Year Questions

Part 055 – SSC Reasoning Previous Year Questions

Part 055 – SSC Reasoning Previous Year Questions

Q1. (a) July (b) November
(c) December (d) October

Ans: (b)

Q2. (a) 5061 (b) 4025
(c) 7202 (d) 6023

Ans: (a)

Q3. Find the odd letters from the given alternatives.
(a) AOU (b) EOI
(c) UIE (d) ALO
Ans: (d)

Q4. A series is given, with one term missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series.
LMA, NOB, PQC, ?, STE

(a) TUV (b) RSD
(c) DOA (d) BRD
Ans: (b)

Q5. From the given alternatives, select the word which can be formed using the letters of the given word.
IMMEASURABLE
(a) BAILABLE (b) BLUE
(c) MEAT (d) BIBLE
Ans: (b)

Q6. Arrange the following words as per order in the dictionary
1. Maternity 2. Matriarchy
3. Matchbox 4. Matricide

(a) 3, 1, 2, 4 (b) 4, 3, 1, 2
(c) 3, 4, 1, 2 (d) 1, 3, 4, 2
Ans: (a)

Q7. Doctor : Stethoscope :: Sculptor : ?
(a) Anvil (b) Chopper
(c)Chisel (d) Trowel
Ans: (c)

Q8. Exercise : Gym : : Eating : ?
(a) Restaurant (b) Food
(c) Dieting (d) Fitness
Ans: (a)

Q9. 7 : 42 : : 8 : ?
(a) 50 (b) 49
(c) 57 (d) 48
Ans: (d)

Q10. Select the related letters from the given alternatives.
EJOT : ? :: YDIN : VAFK

(a) LQGB (b) BGLQ
(c) QBGL (d) BGQL
Ans: (b)

Q11. (a) Liver (b) Lungs
(c) Kidney (d) Ear

Ans: (d)

Q12. (a) Caprice (b) Quirk
(c) Whim (d) Foible

Ans: (b)

Q13. (a) 166 (b) 131
(c) 137 (d) 163

Ans: (a)

Q14. Find the odd letters from the given alternatives :
(a) FIHG (b) CGEF
(c) JMLK (d) VYXW
Ans: (b)

Q15. EFFICIENT
(a) EFFACE (b) FEINT
(c) FENCE (d) NICE
Ans: (a)

Q16. a. Heel b. Shoulder
c. Skull d. Neck
e. Knee f. Chest
g. Thigh h. Stomach
i. Face j. Hand

(a) c, d, g, i, b, e, h, j, f, a
(b) c, i, d, b, j, f, h, g, e, a
(c) b, d, g, j, a, e, h, i, f, c
(d) d, g, j, a, i, f, c, b, e, h
Ans: (b)

Q17. Arrange the following words as per order in the dictionary :
1. Sinister 2. Sinuous
3. Sinhalese 4. Sinusitis
5. Sinecure

(a) 5, 3, 2, 4, 1
(b) 5, 2, 4, 3, 1
(c) 5, 2, 1, 3, 4
(d) 5, 3, 1, 2, 4
Ans: (d)

Q18. Love : Hate : : Proud : ?
(a) Sorrowful (b) Miserable
(c)Humble (d) Conceited
Ans: (c)

Q19. Select the related word from the given alternatives.
Farmer : Field : : Engineer : ?

(a) College (b) Cite
(c) Cabin (d) Site
Ans: (d)

Q20. Select the related number from the given alternatives.
18 : 30 :: 36 : ?

(a) 78 (b) 64
(c) 66 (d) 68
Ans: (c)

Q21. Select the related letters from the given alternatives :
OFFICIAL : QHHKEKCN : : LANGUAGE : ?

(a) NCPWICIG (b) NCPIWCIG
(c) NCPIWICG (d) NCPIWCGI
Ans: (b)

Q22. (A) Fashion – style
(B) Fond – affectionate
(C) Old – ancient
(D) Master – servant

Ans: (d)

Q23. Select the odd word from the given alternatives.
(a) Abstract (b) Colonialism
(c) Surrealism (d) Futurism
Ans: (b)

Q24. Select the odd number from the given alternatives.
(a) 18 (b) 40
(c) 82 (d) 180
Ans: (c)

Q25. (a) 1, 2, 4, 8 (b) 2, 6, 10, 14
(c) 3, 9, 15, 21 (d) 7, 21, 35, 49

Ans: (a)

Top
error: Content is protected !!