You are here
Home > QB Subjectwise > Part 054 – SSC Reasoning Previous Year Questions

Part 054 – SSC Reasoning Previous Year Questions

Part 054 – SSC Reasoning Previous Year Questions

Q1. Fish : Gills : : Human : ?
(a) Heart (b) Lungs
(c) Nose (d) Mouth
Ans: (c)

Q2. 6524 : 6465 : : 9638 : ?
(a) 9825 (b) 9736
(c) 9697 (d) 9579
Ans: (d)

Q3. A H O P : C K S U : : B J M F : ?
(a) D Q K M (b) C J W M
(c) in English Z U Q (d) D M Q K
Ans: (d)

Q4. Select the correct combination of mathematical signs to replace * signs and to balance the following equation :
8 * 8 * 1 * 7 = 8

(a) × ÷ + (b) + ÷ ×
(c) ÷ × + (d) + × ÷
Ans: (c)

Q5. (a) Heap (b) Head
(c) Heed (d) Led

Ans: (d)

Q6. (a) 240 (b) 304
(c) 272 (d) 210

Ans: (d)

Q7. (a) LPXOY (b) RQST
(c) FBDLX (d) MPONL

Ans: (b)

Q8. KJL, ONP, SRT, ?
(a) WVX (b) VWX
(c) WXV (d) VUW
Ans: (a)

Q9. From the given alternative words, select the word which cannot be formed using the letters of the given word :
INTELLIGENCE

(a) CANCEL (b) NEGLECT
(c) GENTLE (d) INCITE
Ans: (a)

Q10. Arrange the following words as per order in the dictionary.
1. Billian 2. Bifurcate
3. Bilateral 4. Bilirubin

(a) 2, 1, 3, 4 (b) 4, 3, 2, 1
(c) 2, 3, 4, 1 (d) 2, 3, 1, 4
Ans: (c)

Q11. Vigilant : Alert :: Viable : ?
(a) Beautiful (b) Useful
(c) Simple (d) Feasible
Ans: (d)

Q12. 125 : 5 : : 64 : ?
(a) 8 (b) 4
(c) 2 (d) 32
Ans: (b)

Q13. YAD : NUS : : ? : NOOM
(a) NTHIG (b) HIGIN
(c) GHTIN (d) THGIN
Ans: (d)

Q14. Which of the following interchange of signs or figures would make the given equation correct?
(5 + 2) × 2 – 10 = 16

(a) + and × (b) 5 and 10
(c) + and – (d) 5 and 2
Ans: (c)

Q15. (a) Yacht (b) Submarine
(c) Boat (d) Ship

Ans: (b)

Q16. (a) 222 (b) 10
(c) 68 (d) 125

Ans: (d)

Q17. (a) CGFJ (b) EIHL
(c) GKIN (d) IMNR

Ans: (c)

Q18. A C F K ?
(a) D (b) O
(c) R (d) I
Ans: (c)

Q19. From the given alternatives, select the one which can be formed using the letters of the given word :
URBANIZATION
(a) NATURAL (b) RATIONAL
(c) BAND (d) TURBAN
Ans: (d)

Q20. Arrange the following words as per the reverse order in a dictionary.
1. multitude 2. multinational
3. multiplier 4. multinomial
5. multilingual

(a) 1 3 4 2 5 (b) 5 4 3 2 1
(c) 1 3 2 4 5 (d) 4 5 3 2 1
Ans: (a)

Q21. Botany : Plants : : Entomology : ?
(a) Birds (b) Plants
(c) Insects (d) Snakes
Ans: (c)

Q22. Bihu % Assam % % Onam % _?__
(a) Karnataka
(b) Kerala
(c) Jammu & Kashmir
(d) Rajasthan
Ans: (b)

Q23. 7 : 56 : : 9 : ?
(a) 63 (b) 81
(c) 90 (d) 99
Ans: (c)

Q24. GHJM : QRTW : : CDFI : ?
(a) NOPR (b) MNPS
(c) XYZQ (d) GHIJ
Ans: (b)

Q25. (a) Mizoram (b) Sikkim
(c) Kohima (d) Manipur

Ans: (c)

Top
error: Content is protected !!