You are here
Home > QB Subjectwise > Part 054 – Sentence Improvement Previous Year Questions

Part 054 – Sentence Improvement Previous Year Questions

Q1. I had my ears bored, so I could wear my diamond earrings.
(a) holed (b) pricked
(c) pierced (d) No improvement
Ans: (c) pierced (Verb): had a small hole made in your ears/nose, etc. so that you may wear jewellery there bored (Verb): made a long deep hole with a tool or by digging holed (Verb): made a hole pricked (Verb): made a hole in something with a sharp point Here, pierced is the right usage.

Q2. It is interesting to correspond the history of the 19th century with its literature.
(a) corroborate
(b) correlate
(c) command
(d) No improvement
Ans: (b) correlate (Verb): to have a close connection with something correspond (Verb): to be the same as something corroborate (Verb): to provide information that supports a statement, theory, etc. Here, correlate is the right usage.

Q3. Didn’t Mr. Sharma come to the office yet ?
(a) Hadn’t (b) Hasn’t
(c) Isn’t (d) No improvement
Ans: (b) Present Perfect Tense (Hasn’t) will be used as yet has been used.

Q4. He can’t read this, nor can I.
(a) no, I never can
(b) no, I can’t
(c) no, I don’t
(d) No improvement
Ans: (d) No improvement

Q5. I bought four dozen mangoes.
(a) dozens of mango
(b) dozens of mangoes
(c) dozens mangoes
(d) No improvement
Ans: (d) No improvement dozen (Noun, Det.): a group of twelve of the same thing – two dozen eggs dozens (Noun, Det.): a lot of people or things – in dozens →in large numbers dozen is always used in the Singular form after numerals

Q6. The master was good at using pleasant names for unpleasant things in order to hoodwink the labourers.
(a) euphemisms
(b) euphoria
(c) pleasantries
(d) No improvement
Ans: (a) euphemisms (Noun): an indirect word or phrase that people often use to refer to something embarrassing or unpleasant, sometimes to make it seem more acceptable than it really is hoodwink (Verb): to trick somebody Pass away is the euphemism for ‘die’ euphoria (Noun): a feeling or state of intense excitement and happiness pleasantries (Noun): friendly remarks made in order to be polite Here, euphemisms is the right usage.

Q7. They had to put off until later the openair performance because of heavy rain.
(a) postpone (b) delay
(c) adjourn (d) No improvement
Ans: (a) put off (Phr.V.): postpone adjourn (Verb): break off a meeting/ a legal case/ game with the intention of resuming it later Here, postpone is the right usage.

Q8. Dozens of phrases can be offered to describe style but perhaps the best one is: “Style – it is the man.
(a) but the best one is: “Style – it is the man.”
(b) but perhaps the best one is: “Style is the man.”
(c) but the best one is: “Style is the man.”
(d) No improvement
Ans: (a) but the best one is: “Style – it is the man.”is the right usage.

Q9. They have bought a new car, isn’t it ?
(a) haven’t they ?
(b) don’t they ?
(c) have they ?
(d) No improvement
Ans: (a) Positive Statement →Negative Tag Tag structure →First Auxiliary (have) + not (haven’t) Hence, haven’t they ? is the right usage.

Q10. Only a few persons can stand on entreaties.
(a) against (b) with
(c) in (d) No improvement
Ans:
(d) No improvement entreaties (Noun): earnest (serious) and humble (emotional) requests

Q11. I sent him a letter to return the car by registered post.
(a) I sent him a letter by registered post asking him to return the car.
(b) I sent by registered post him a letter to return the car.
(c) I sent him a letter by registered post to return the car.
(d) No improvement
Ans: (a) I sent him a letter by registered post asking him to return the car is the best option.

Q12. Covered with grease, the water did not seem unduly cold to the swimmer.
(a) As he was covered with grease, the water did not seem unduly cold to the swimmer.
(b) As it was covered with grease, the water did not seem unduly cold to the swimmer.
(c) As it was covered with water, the grease did not seem unduly cold to the swimmer.
(d) No improvement
Ans: (a) As he was covered with grease, the water did not seem unduly cold to the swimmer’ is the best option.

Q13. The old woman gave her dog biscuits.
(a) The old woman gave biscuits to her dog.
(b) The old woman was given biscuits by her dog.
(c) She gave the old woman dog biscuits.
(d) No improvement
Ans: (a) The old woman gave biscuits to her dog is the best option.

Q14. They take their children for a drive in the charming countryside around Bangalore always.
(a) They take their children for a drive always in the charming countryside around Bangalore.
(b) They take their children always for a drive in the charming countryside around Bangalore.
(c) They always take their children for a drive in the charming countryside around Bangalore.
(d) No improvement
Ans: (c) They always take their children for a drive in the charming countryside around Bangalore is the best option.

Q15. To prevent head colds, use a nebulizer to spray into your nose until it drops down into your throat.
(a) To prevent head colds, use a nebulizer to spray into your nose until the drug drops down into your throat.
(b) To prevent head colds, use a nebulizer to spray into your throat until it drops down into your nose.
(c) To prevent head colds, use a nebulizer to spray into your nose until your throat drops down into it.
(d) No improvement
Ans:
(a) To prevent head colds, use a nebulizer to spray into your nose until the drug drops down into your throat is the best option.

Q16. He declined all the allegations against him.
(a) spurned (b) refused
(c) refuted (d) No improvement
Ans: (b) refused (Verb): indicated or showed that one is not willing to do something declined (Verb): became smaller, fewer, or less ; decreased spurned (Verb): rejected with contempt (disregard) refuted (Verb): proved (a statement or theory) to be wrong or false Here, refused is the right usage.

Q17. It is time we leave.
(a) left
(b) have to leave
(c) would leave
(d) No improvement
Ans: (a) The sentence structure will be as follows: It is time + Subject (we) + Past Verb (left) →Refers to the present moment Hence, left is the right usage.

Q18. We spent an hour discussing about his character.
(a) his character
(b) on his character
(c) upon his character
(d) No Improvement
Ans: (a) Use of about (Prep.) is super– fluous (unnecessary) Hence, his character is the right usage.

Q19. After the letter reached me, I shall know the result.
(a) After the letter reaches
(b) After the letter will reach
(c) After the letter has reached
(d) No improvement
Ans: (a) Simple Present Tensereaches will be used. The clause has started with after. In such cases, Simple Present Tense is used. Hence, After the letter reaches is the right usage.

Q20. I have returned the library books yesterday.
(a) had returned
(b) have had returned
(c) returned
(d) No improvement
Ans: (c) Simple Past Tensereturned is the right usage.

Q21. How long are you working here ?
(a) have you been working here ?
(b) you are working here ?
(c) were you working ?
(d) No improvement
Ans: (a) As the action has started in the Past and is still continuing, Present Perfect Continuous Tense will be used. The sentence structure will be as follows: … have + Subject (you) + been + Verb + ing (working) ….. ? Hence, have you been working here ? is the right usage.

Q22. The officer asked his secretary to remember him about the meeting.
(a) recall (b) remind
(c) recollect (d) No improvement
Ans: (b) remind (Verb): cause (someone) to remember someone/or something Here, remind is the right usage.

Q23. I acquainted him about the facts of the case.
(a) with (b) on
(c) to (d) No improvement
Ans: (a) acquaint (Verb) agrees with with (Prep.) Hence, with (Prep.) is the right usage.

Q24. He denied to be party to the deal.
(a) refused
(b) disagreed
(c) rejected
(d) No improvement
Ans: (d) No improvement denied (Verb): refused to admit the truth or existence of. refused (Verb): showed that one is not willing to do something disagreed (Verb): had or expressed a different opinion rejected (Verb): dismissed as inadequate, unacceptable, or faulty

Q25. It is necessary to consider separately these problems, is indeed ?
(a) is that it? (b) isn’t it?
(c) are they? (d) No improvement
Ans:
(b) Positive Statement →Negative Tag Tag structure →First Auxiliary (is) + not (isn’t) Hence, isn’t it ? is the right usage.

Top
error: Content is protected !!