You are here
Home > QB Subjectwise > Part 053 – SSC Reasoning Previous Year Questions

Part 053 – SSC Reasoning Previous Year Questions

Part 053 – SSC Reasoning Previous Year Questions

Q1. (a) 9 (b) 42
(c) 21 (d) 20

Ans: (a)

Q2. (a) XV (b) ZW
(c) YV (d) WT

Ans: (a)

Q3. C, A, F, D, I, ?, L
(a) G (b) H
(c) J (d) K
Ans: (a)

Q4. CHARACTER
(a) TRACER (b) CRATE
(c) CHARTER (d) HEARTY
Ans: (d)

Q5. Which one of the given responses would be a meaningful order of the following words ?
1. Window 2. Foundation
3. Floor 4. Ventilator
5. Roof

(a) 3, 2, 1, 4, 5
(b) 2, 3, 1, 4, 5
(c) 1, 2, 3, 4, 5
(d) 3, 1, 2, 4, 5
Ans: (b)

Q6. Pea-hen : Pea-cock : : Bitch : ?
(a) He-elephant(b) Mongoose
(c) Dog (d) Wolf
Ans: (c)

Q7. 27 : 9 : : 64 : ?
(a) 8 (b) 12
(c) 16 (d) 20
Ans: (c)

Q8. ABZY : CDXW : : EFVU : ?
(a) IJRQ (b) KLPO
(c)MNST (d) GHTS
Ans: (d)

Q9. Some equations are solved on the basis of a certain system. On the same basis, find out the correct answer from amongst the four alternatives to the unsolved equation.
1 × 2 × 3 = 231 3 × 4 × 5 = 453 5 × 6 × 7 = ?

(a) 657 (b) 675
(c) 756 (d) 765
Ans: (b)

Q10. (a) Chennai (b) Mumbai
(c) Delhi
(d) Vishakhapatnam

Ans: (c)

Q11. (a) 14 – 49 (b) 16 – 64
(c) 20 – 100 (d) 24 – 121

Ans: (d)

Q12. (a) BEH (b) CFI
(c) DGJ (d) EHL

Ans: (d)

Q13. ASY, BRX, CQW, __?__
(a) DVP (b) DPV
(c) PDV (d) PQD
Ans: (b)

Q14. From the given words, select the word which cannot be formed using the letters of the given word.
DISSERTATION

(a) SISTER (b) STATION
(c) DIRECTION(d) RATION
Ans: (c)

Q15. Which of the given words will come fourth in the dictionary ?
Minister, Mineralogy, Minnow, Miniature, Mink

(a) Mink (b) Miniature
(c) Minnow (d) Mineralogy
Ans: (a)

Q16. Bird : Feather : : Fish : ?
(a) Gill (b) Scale
(c) Tail (d) Fin
Ans: (b)

Q17. 6 : 35 : : 7 : ?
(a) 48 (b) 42
(c) 34 (d) 13
Ans: (a)

Q18. LO : PK : : IR : ?
(a) GT (b) SH
(c)MN (d) FU
Ans: (c)

Q19. In the following equation, select correc combination of mathematical sings to replace * signs and to balance the equation 16 * 4 * 5 * 9 * 1
(a) + ÷ = × (b) ÷ + = ×
(c) × = + – (d) + × = ÷
Ans: (b)

Q20. (a) Aluminium (b) Iron
(c) Copper (d) Brass

Ans: (d)

Q21. (a) 65, 80 (b) 62, 78
(c) 50, 66 (d) 53, 69

Ans: (a)

Q22. (a) DCFG (b) FEHI
(c) JILM (d) HGJL

Ans: (d)

Q23. QPO, NML, KJI, ?, EDC
(a) HGF (b) CAB
(c) JKL (d) GHI
Ans: (a)

Q24. From the given alternative words, select the word which cannot be formed using the letters of the given word.
SPECULATION

(a) SPECIAL (b) TOPIC
(c) SECULAR (d) CAUTION
Ans: (c)

Q25. a. Dissident b. Dissolve
c. Dissent d. Dissolute
e. Dissolution

(a) c,a,d,e,b (b) c,b,a,d,e
(c) c,a,d,b,e (d) c,b,d,e,a
Ans: (a)

Top
error: Content is protected !!