You are here
Home > QB Subjectwise > Part 053 – Sentence Improvement Previous Year Questions

Part 053 – Sentence Improvement Previous Year Questions

Q1. While crossing the road, a snake was seen.
(a) a snake was moving.
(b) he saw a snake.
(c) a snake was observed.
(d) No improvement.
Ans: (b) The sentence is in Active Voice. Hence, Simple Past Tense (he saw a snake) is the right usage.

Q2. 1f you have studied hard, you would have got a first class.
(a) If you studied hard.
(b) If you had studied hard.
(c) If you would study hard.
(d) No improvement.
Ans: (b) Past Perfect Tense (had studied) is the right usage. The sentence shows an unfulfilled condition.

Q3. The new Sultan has been able to bear up all opposition.
(a) bear off
(b) bear down
(c) bear out
(d) No improvement.
Ans: (d) No improvement bear up (Phr.V.): to remain as cheerful as possible during a difficult time. bear down (Phr.V.): to move quickly towards somebody/ something in a determined or threatening way bear out (Phr. V.): to show that somebody is right or that something is true

Q4. The watchman was on alert all night.
(a) was on the alert
(b) was off the alert
(c) was alert
(d) No improvement.
Ans: (a) on the alert (Idiom): on guard against danger, attack, etc.; watchful ; ready the will be used. Hence, was on the alert is the right usage.

Q5. Rice is to the Japanese while potatoes are to many Europeans
(a) which (b) that
(c) what (d) No improvement.
Ans: (c) while (Conj.): on the contrary ; during the time that

Q6. It’s a long time since you didn’t come to see me.
(a) came to (b) came not
(c) come to (d) No improvement.
Ans: (a) Simple Past Tensecame to is the right usage.

Q7. He comes here often, don’t he?
(a) is he?
(b) does he?
(c) doesn’t he?
(d) No improvement.
Ans: (c) Positive Statement →Negative Tag The sentence structure is as follows: Subject Main.V. Aux.V. He comes does not Per.Pro. same as sub. not he does not →doesn’t Hence, doesn’t is the right usage.

Q8. She did not like the movie, nor I did.
(a) nor did I.
(b) nor I liked it.
(c) nor I like it.
(d) No improvement.
Ans: (a) The sentence structure will be as follows ; nor + Aux.V. + Subject nor did I nor did I: also not When a clause with nor is used after aNegative Clause, we invert the Subject and the Verb after nor. Hence, nor did I is the right usage.

Q9. The Victorian Era noted the end of human dependence on religion.
(a) marked (b) showed
(c) indicated (d) No improvement.
Ans: (a) marked (Verb): officially remembered an event that you considered to be important noted (Verb): noticed or paid careful attention to something showed (Verb): made something clear indicated (Verb): showed that something is true or exists Here, marked is the right usage.

Q10. The enemy, beaten at every point, fled from the field.
(a) having been beaten
(b) was beaten
(c) to be beaten
(d) No improvement
Ans:
(a) having been beaten suggests that the enemy was once beaten but is no longer (Passive Voice) (Past Participle) Hence, having been beaten is the right usage.

Q11. She teaches us grammar, isn’t it ?
(a) isn’t she ?
(b) doesn’t she ?
(c) doesn’t it ?
(d) No improvement
Ans: (b) Positive Statement →Negative Tag No Aux.V. →does + not (doesn’t) Hence, doesn’t she ? is the right usage.

Q12. The struggle for independence is gaining movement every day.
(a) motion
(b) movement
(c) momentum
(d) No improvement
Ans: (c) momentum (Noun): the ability to keep increasing or developing movement (Noun): an act of moving motion (Noun): the act of moving Here, momentum is the right usage.

Q13. She is quite without affection and has no false pride.
(a) admiration
(b) affliction
(c) affectation
(d) No improvement
Ans: (c) affectation (Noun): behaviour or an action that is not natural or sincere and that is often intended to impress other people affection (Noun): a tender feeling of fondness admiration (Noun): a feeling of pleasure, approval, respect or wonder affliction (None): a condition of pain, suffering, or distress Here, affectation is the right usage.

Q14. I complimented Raju for his promotion.
(a) with (b) on
(c) about (d) no improvement
Ans: (b) compliment (Verb) agrees with on (Prep.) Here, on Prep.) is the right usage.

Q15. The food tastes deliciously.
(a) delicacy (b) delicious
(c) badly (d) No improvement
Ans: (b) deliciously (Adv.) delicious (Adj.): highly pleasing to the senses, especially taste or smell. Here, delicious is the right usage.

Q16. I have seen much of the plays of Shakespeare acted.
(a) a few (b) many
(c) most (d) No improvement
Ans: (b) many →used with Plural Noun →many friends much →used with Singular Noun →much money Hence, many is the right usage. we can also use most.

Q17. I have bought this house in 1970 for Rs. two lakhs.
(a) had bought
(b) bought
(c) have been bought
(d) No improvement
Ans: (b) Simple Past Tense (bought) is the right usage.

Q18. The child died from jaundice.
(a) with (b) of
(c) by (d) No improvement
Ans: (b) died (Verb) agrees with of (Prep.) Here, use of, of (Prep.) is the right option.

Q19. I will phone you after I shall arrive.
(a) after I shall have arrived
(b) after I arrive
(c) after I arrived
(d) No improvement
Ans: (b) I will phone you (Independent Clause – Future Tense) I shall arrive (Dependent/Time Clause – Present Tense) Hence, after I arrive is the right usage.

Q20. It’s high time you come to a decision.
(a) came
(b) had come
(c) have come
(d) No improvement
Ans:
(a) The sentence structure is as follows: It’s high time + Subject (you) + Past Verb (came) →refers to the present moment Hence, came is the right usage.

Q21. Can this machine be adopted in farm work.
(a) by (b) into
(c) for (d) No improvement
Ans: (c) for (Prep.) is used for showing purpose or function Hence, for (Prep.) is the right usage.

Q22. The driver was dazzled by the bright light of approaching car.
(a) twinkled (b) flashed
(c) glowed (d) No improvement
Ans: (d) No improvement dazzled (Verb.): dim the vision with very bright light or moving lights

Q23. What does it matter most is the quality of the goods that we require.
(a) What it matters more
(b) What does it matter more
(c) What matters most
(d) No improvement
Ans: (c) Here, What matters most is the right usage.

Q24. You called on me when I was not at home, don’t you ?
(a) did you ? (b) didn’t you ?
(c) didn’t I ? (d) No improvement
Ans: (b) Positive Sentence (without Auxiliary) →Negative Tag Tag structure →do/did/does + not Hence, didn’t you ? (Past Tense) is the right usage.

Q25. He paid the caretaker for his board and lodging.
(a) Room (b) Furniture
(c) Boarding (d) No improvement
Ans:
(d) No improvement board (Noun): a long, thin, flat piece of wood boarding (Verb): to furnish with meals, or with meals and lodging, for a payment board (Noun): a person’s food/meals, provided regularly for money used in Phr. like full board, board and lodging

Top
error: Content is protected !!