You are here
Home > QB Subjectwise > Part 052 – SSC Reasoning Previous Year Questions

Part 052 – SSC Reasoning Previous Year Questions

Part 052 – SSC Reasoning Previous Year Questions

Q1. Rat : Cat : : Worm 😕
(a) Silk (b) Bird
(c) Earth (d) Fishing
Ans: (b)

Q2. Given set : (1, 4, 9)?
(a) (3, 8, 20) (b) (5, 10, 22)
(c) (4, 10, 15) (d) (9, 16, 25)
Ans: (d)

Q3. LJH : KKI : : CIA : ?
(a)BJB (b) BBC
(c)DBB (d) CBZ
Ans: (a)

Q4. If ‘+’ means ‘/’, ‘/’ means ‘–’, ‘–’ means ‘×’, ‘×’ means ‘+’, then 24 + 8/26 × 6 = ?
(a) –10 (b) –3
(c) 12 (d) 21
Ans: (b)

Q5. (a) School (b) Principal
(c) Teacher (d) Student

Ans: (a)

Q6. (a) 22, 4, 5 (b) 34, 4, 8
(c) 37, 4, 9 (d) 54, 4, 13

Ans: (c)

Q7. (a) ZXVT (b) YWUS
(c) PNLJ (d) IHGF

Ans: (d)

Q8. ADG, GJM, MPS, ?
(a) SVW (b) SVY
(c) SUW (d) SWY
Ans: (b)

Q9. TEACHER
(a) REACH (b) EATER
(c) EARTH (d) TRACTOR
Ans: (d)

Q10. (a) Infancy (b) Childhood
(c) Adulthood (d) Babyhood
(e) Adolescence

(a) a,d,b,e,c (b) a,c,e,b,d
(c) a,b,c,d,e (d) a,d,e,b,c
Ans: (a)

Q11. Sleep : Rest : : Play : ?
(a) Enjoyment (b) Learning
(c) Injury (d) Champion
Ans: (a)

Q12. 24 : 60 : : 210 : ?
(a) 504 (b) 343
(c) 336 (d) 330
Ans: (c)

Q13. LOCKER : KMNPBDJLDFQS : :
LEFT : ?

(a) KNCDSGSU (b) KMDFEGSU
(c)KMDFEGUS (d) KMDEFGUS
Ans: (b)

Q14. If P denotes ÷, Q denotes ×, R denotes + and S denotes – then what is the value of 18Q12P4R5S6 ?
(a) 64 (b) 53
(c) 81 (d) 24
Ans: (b)

Q15. (a) Carbon (b) Graphite
(c)Diamond (d)Gold

Ans: (d)

Q16. (a) 16–18 (b) 56–63
(c) 96–108 (d) 86–99

Ans: (d)

Q17. (a) YWU (b) PRT
(c) DFH (d) IKM

Ans: (a)

Q18. WORLD, XPSME, ?, ZRUOG
(a) YQTNF (b) YRTNF
(c) YTQNF (d) YQNTF
Ans: (a)

Q19. SEGREGATION
(a) SEATING (b) NATION
(c) GREAT (d) GREETINGS
Ans: (b)

Q20. (i) Infancy (ii) Adult
(iii) Puberty (iv) Childhood

(a) (i), (ii), (iii), (iv)
(b) (i), (iv), (ii), (iii)
(c) (i), (iii), (iv), (ii)
(d) (i), (iv), (iii), (ii)
Ans: (d)

Q21. Yes : No : : Alive : ?
(a) Life (b) Live
(b) Dead (d) Funeral
Ans: (c)

Q22. 24 : 126 : : 48 : ?
(a) 433 (b) 192
(c) 240 (d) 344
Ans: (d)

Q23. EIGHTY : GIEYTH : : OUTPUT : ?
(a) UTOPTU (b) UOTUPT
(c) TUOUTP (d) TUOTUP
Ans: (d)

Q24. Some equations are solved on the basis of a certain system. Find the correct answer for the unsolved equation on that basis.
678 = 366, 567 = 255, 946 = ?

(a) 334 (b) 499
(c) 699 (d) 634
Ans: (d)

Q25. (a) Pen (b) Marker
(c) Paper (d) Pencil

Ans: (c)

Top
error: Content is protected !!