You are here
Home > QB Subjectwise > Part 052 – Sentence Improvement Previous Year Questions

Part 052 – Sentence Improvement Previous Year Questions

Q1. If I dyed my hair green, everybody will laugh at me.
(a) would (b) did
(c) may (d) No improvement
Ans: (a) The structure of the sentence is as follows: if + Simple Past, Main clause with would + Infinitive if I dyed would laugh Hence, would is the right usage.

Q2. The students often play truant, didn’t they ?
(a) can they ?
(b) is indeed ?
(c) don’t they ?
(d) No improvement
Ans: (c) truant (Verb): (of a child) to stay away from school without permission Positive Statement →Negative Tag The sentence structure is as follows: Subject + Auxiliary Verb + Main Verb; Auxiliary + The students X play do not + Personal Pronoun same as subject not they do not →don’t Hence, don’t they ? is the right usage.

Q3. He is adequately provided for the necessities of life.
(a) by (b) to
(c) with (d) No improvement
Ans: (c) provide (someone) with (something) (Phr.V.) They provided him with money to buy new clothes. We are here to provide the public with a service. provide (something) for (someone) (Phr.V.) The animals provide food for their young. Hence, with (Prep.) is the right usage.

Q4. The T.V. news is doctored by nonprofessionals and whetted by political higherups.
(a) wetted (b) vetted
(c) written (d) No improvement
Ans: (b) vetted (Verb): checked the contents, quality, etc. of something carefully doctored (Verb): altered or modified whetted (Verb): increased your desire for or interest in something Here, vetted is the right usage.

Q5. Will you type these letters now ?
(a) Could (b) Can
(c) Shall (d) No improvement
Ans:
(a) Can (Mod.V.) →less polite Could (Mod.V) →more polite than Can The sentence structure is as follows: Could + Subject + Verb Could you type …. Hence, Could is the right usage.

Q6. The traveller commanded of the peasant he would tell him the way to the nearest village.
(a) exclaimed of the peasant if he would
(b) enquired of the peasant if he could
(c) repl ied of the peasant whether he will
(d) No improvement
Ans: (b) In Indirect Speech, the Reporting Verb changes to asked, enquired, etc. and if is used. Hence, enquired of the peasant if he could is the right usage.

Q7. As I was new to the place, I felt like a fish in water.
(a) felt like a fish in the water.
(b) felt like a fish with water.
(c) felt like a fish out of water.
(d) No improvement
Ans: (c) feel like a fish out of water (Idiom): someone who is uncomfortable in a particular situation Hence, fell like a fish out of water is the right usage.

Q8. The floodaffected people are looking forward with the visit of the Governor.
(a) looking forward to
(b) looking forward on
(c) looking forward for
(d) No improvement
Ans: (a) look forward to (Idiom): to anticipate something with pleasure Hence, looking forward to is the right usage.

Q9. He is fond of saving money.
(a) hoarding
(b) not spending
(c) spending carefully
(d) No improvement
Ans: (d) No improvement

Q10. He comes often to our house.
(a) come often
(b) often comes
(c) often come
(d) No improvement
Ans:
(b) As there is no Aux.V. in the sentence, often will come before the Verbcomes. Hence, often comes is the right usage.

Q11. Most of the participating members at the fair, which was organised by the students, were Mathematics teacher’s.
(a) Mathematic teachers
(b) Mathematics teachers
(c) Teacher in mathematics
(d) No improvement
Ans: (b) The Subject (participating members) is Plural. So, teacher will be used. Hence, Mathematics teachers is the right usage.

Q12. Americans do not object my calling them by their first names.
(a) my calling the
(b) to my calling them
(c) been called
(d) No improvement
Ans: (b) Object (Verb) agrees with ‘to’ and – ing form will be used after object to. Hence, to my calling them is the right usage.

Q13. The NYC building at New York City is as high as every other building in the United States of America.
(a) high than every other building
(b) as high as every other building
(c) higher than any other one
(d) No improvement
Ans: (c) Comparative Degree (higher than) and any other one will be used. Hence, higher than any other one is the right usage.

Q14. But here again, there are allegations of indiscriminate reclamations and acquisition to the farmland by the Adanis.
(a) reclamations and also acquisition by the farmland
(b) reclamation as well as acquisition of farmland
(c) reclamation and acquisition of farmland
(d) No improvement
Ans: (c) reclamation (Noun): reformation ; restoration to use (Singular) acquisition (Noun): the act of acquiring (Singular) Here, reclamation and acquisition of farmland is the right usage.

Q15. It is a threeyears degree course.
(a) an threeyears degree course
(b) a threeyear degree course
(c) a three years degree course
(d) No improvement
Ans: (b) Sentence structure in Compound Adjectives is as follows: Number (in words) + Hyphen + time period (Singular) three _ year Hence, a threeyear degree course is the right usage.

Q16. As soon as winter sets in, the number of tourists start increasing suddenly.
(a) the number of tourists are increased
(b) the amount of tourists start increasing
(c) the number of tourists increases
(d) No improvement
Ans: (c) When the Main clause is in the Simple Present Tense, a Simple Present Tense will be used in the Subordinate Clause. Hence, the number of tourists increases is the right usage.

Q17. Is respect really preferable than money ?
(a) preferable to money ?
(b) preferred, or money ?
(c) preferable than money ?
(d) No improvement
Ans: (a) Preferable (Adj.) agrees with to (Prep.) Hence, preferable to money ? is the right usage.

Q18. His speech was marked by disagreement and scorn for his opponent’s position.
(a) is being marked with disagreement and scorn for his opponent’s position.
(b) was marked with disagreement and scorn for his opponent’s position.
(c) was marked by disagreement and scorn for this opponents positions.
(d) No improvement
Ans: (b) mark (Verb) agrees with with (Prep.) Hence, was marked with disagreement and scorn for his opponent’s position is the right usage.

Q19. Changu is as tall if not, taller than Chanchu.
(a) as tall, if not, taller than
(b) as tall as, if not taller to
(c) as tall as, if not taller than
(d) No improvement
Ans: (c) as + Adj. + as will be used. tall Hence, as tall as, if not taller than is the right usage.

Q20. The bigger dilemma facing these mega stores is how to retain customers after the novelty wear thin.
(a) wears thin.
(b) cools down.
(c) wears off.
(d) No improvement
Ans:
(a) wears thin (Idiom): begins to become weaker or less acceptable cools down (Phr.V.): becomes calm, less excited or less enthusiastic wears off (Phr.V.): gradually disappears or stops. Here, wears thin is the right usage.

Q21. She has slept for eight hours last night.
(a) slept
(b) had slept
(c) has been sleeping
(d) No improvement
Ans: (a) Simple Past Tenseslept is the right usage.

Q22. I have seen the film and she also has .
(a) has also (b) has too
(c) too has (d) No improvement
Ans: (b) too (Adv.) is used at the end of the sentence. Hence, has too is the right usage.

Q23. He is in want of a reliable servant.
(a) refused (b) needs
(c) declined (d) No improvement
Ans: (b) needs (Verb): requires something/somebody because it/he is essential or very important is in want of (Idiom): needing something Here, needs is the right usage.

Q24. He was rejected because he was too young.
(a) so (b) hence
(c) though (d) No improvement
Ans: (d) No improvement

Q25. I hope that I shall get a First Class.
(a) I feel that
(b) I hope
(c) I am doing
(d) No improvement
Ans:
(b) that will not be used. Here, I hope is the right usage.

Top
error: Content is protected !!