You are here
Home > QB Subjectwise > Part 051 – SSC Reasoning Previous Year Questions

Part 051 – SSC Reasoning Previous Year Questions

Part 051 – SSC Reasoning Previous Year Questions

Q1. Find the odd word from the given alternatives.
(a) Affluent (b) Rich
(c) Prestigious (d) Well-to-do
Ans: (c)

Q2. Select the odd number from the given alternatives.
(a) 95 (b) 145
(c) 114 (d) 152
Ans: (b)

Q3. 17, 23, 31, 41, 53, 69
(a) 23 (b) 31
(c) 41 (d) 69
Ans: (d)

Q4. STCTRUIONMISCON
(a) STRICT
(b) CONSTRUCTION
(c) STATION
(d) MOTION
Ans: (c)

Q5. a. Electricity b. Dam
c. Lights d. River
e. Power House

(a) d, b, a, c, e (b) d, b, e, c, a
(c) d, b, c, a, e (d) d, b, e, a, c
Ans: (d)

Q6. Radio : Listener : : Film : ?
(a) Transmission(b) Criticism
(c) Hero (d) Audience
Ans: (d)

Q7. Select the related word from the given alternatives :
Sanitation : Illness : : Care : ?

(a) Rest (b) Ignore
(c) Accident (d) Suggestion
Ans: (c)

Q8. Select the related number from the given alternatives:
342 : 453 :: 831 : ?

(a) 720 (b) 740
(c) 922 (d) 942
Ans: (d)

Q9. If ‘×’ stands for minus, ‘+’ stands for multiplication, ‘–’ stands for plus, then which one of the following is correct?
6 + (3 × 1) + 5 = ?

(a) 58 (b) 64
(c) 60 (d) 12
Ans: (c)

Q10. (a) Flute (b) Violin
(c) Guitar (d) Sitar

Ans: (a)

Q11. Find the odd word from the given alternatives :
(a) Novel (b) Paper
(c) Pencil (d) Pen
Ans: (a)

Q12. Find the odd number pair from the given alternatives :
(a) 6 , 612 (b) 5 , 521
(c) 4 , 46 (d) 7 , 543
Ans: (d)

Q13. If three days after today will be Tuesday, what day was four days before yesterday?
(a) Tuesday (b) Sunday
(c) Monday (d) Wednesday
Ans: (c)

Q14. GRANDIOSE
(a) DURING (b) DRAGON
(c) DRAINS (d) DOSING
Ans: (a)

Q15. a. Foetus, b. Child,
c. Baby, d. Adult,
e. Youth

(a) e, d, b, c, a (b) a, b, d, c, e
(c) b, c, e, d, a (d) a, c, b, e, d
Ans: (d)

Q16. Meat : Vegetarian : : Liquor : ?
(a) Insane (b) Teetotaller
(c) Introvert (d) Alcoholic
Ans: (b)

Q17. Select the related word from the given alternatives.
Currency : Yen : : Nationality : ?

(a) Person (b) Nation
(c) Indian (d) Patriotism
Ans: (c)

Q18. DCHG : LKQP : : FEJI : ?
(a) MLSR (b) NMRQ
(c) ONTS (d) QPUT
Ans: (b)

Q19. If ‘–’ stands for addition, ‘+’ for multiplication, ‘÷’ for subtraction and ‘×’ for division, which one of the following equations is correct?
(a) 5 + 2 – 12 ÷ 6 × 2 = 13
(b) 5 + 2 – 12 × 6 ÷ 2 = 10
(c) 5 ÷ 2 + 12 × 6 – 2 = 4
(d) 5 – 2 + 12 × 6 ÷ 2 = 27
Ans: (b)

Q20. (a) Onion (b) Tomato
(c) Potato (d) Carrot

Ans: (b)

Q21. Find the odd word from the given alternatives :
(a) Metre (b) Kilometre
(c) Decimetre (d) Ammeter
Ans: (d)

Q22. (a) AEGC (b) HLNJ
(c) OSVQ (d) VZBX

Ans: (c)

Q23. Given that 25th February 2008 is Monday, what day is 2nd March of 2008 ?
(a) Tuesday (b) Saturday
(c) Sunday (d) Monday
Ans: (c)

Q24. EMBOSSMENT
(a) BOSS (b) TOMB
(c) STEM (d) MATS
Ans: (d)

Q25. A. House B. Street
C. Room D. Town
E. District

(a) C, B, A, D, E
(b) C, A, D, B, E
(c) C, A, B, D, E
(d) C, A, B, E, D
Ans: (c)

Top
error: Content is protected !!