You are here
Home > QB Subjectwise > Part 051 – Sentence Improvement Previous Year Questions

Part 051 – Sentence Improvement Previous Year Questions

Q1. If I am the P.M. I would ban all processions.
(a) will be (b) were
(c) am (d) No improvement
Ans: (b) Subjunctive Mood →expresses a wish Use of ifclauses →expresses an unreal or imaginary condition. The Past Tense of the Subjunctive uses the Verbwere. Hence, were is the right usage.

Q2. Mrs. Madhuri has great respect and unlimited faith in her Director.
(a) respect and unlimited faith for
(b) respect for and unlimited faith for
(c) respect for and unlimited faith in
(d) respect in and unlimited faith for
Ans: (c) respect (Noun) agrees with Prep. (for) faith (Noun) agrees with Prep. (in) Hence, respect for and unlimited faith in is the right usage.

Q3. He is addicted to smoke.
(a) addicted to smoking
(b) used to smoke
(c) addicted of smoking
(d) addicted with smoking
Ans: (a) addicted (Adj.): unable to stop doing something as a habit an Adj. + to →Gerund (Verb + ing) will be used. Hence, addicted to smoking is the right usage.

Q4. Write down the address lest you may forget.
(a) you may not forget
(b) you cannot forget
(c) you will forget
(d) you should forget
Ans: (d) lest (Conj.): in case ; for fear that should (Mod.V) is used with lest Hence, you should forget is the right usage.

Q5. We used to get up early in the morning, have breakfast and then went out to play.
(a) go out to play
(b) gone out to play
(c) had gone out to play
(d) played Directions (56–60): In the followiing questions, a part of the sentence is in bold. Below are given alternatives to the bold part at 1, 2 and 3 which may improve the sentence. Choose the correct alter native. In case no improvement is needed, your answer is (d).
Ans: (a) Here, go out to play (Inf.) is the right usage.

Q6. Can this machine be adopted in farm work.
(a) by (b) into
(c) for (d) No improvement
Ans:
(c) for (Prep.) is used for showing purpose or function Hence, for (Prep.) is the right usage.

Q7. The driver was dazzled by the bright light of approaching car.
(a) twinkled (b) flashed
(c) glowed (d) No improvement
Ans: (d) No improvement dazzled (Verb.): dim the vision with very bright light or moving lights

Q8. What does it matter most is the quality of the goods that we require.
(a) What it matters more
(b) What does it matter more
(c) What matters most
(d) No improvement
Ans: (c) Here, What matters most is the right usage.

Q9. You called on me when I was not at home, don’t you ?
(a) did you ? (b) didn’t you ?
(c) didn’t I ? (d) No improvement
Ans: (b) Positive Sentence (withoutAuxiliary) →Negative Tag Tag structure →do/did/does + not Hence, didn’t you ? (Past Tense) is the right usage.

Q10. He paid the caretaker for his board and lodging.
(a) room (b) furniture
(c) boarding (d) No improvement
Ans:
(d) No improvement board (Noun): a long, thin, flat piece of wood boarding (Verb): to furnish with meals, or with meals and lodging, for a payment board (Noun): a person’s food/meals, provided regularly for money used in Phr. like full board, board and lodging

Q11. It’s high time that you go home.
(a) have gone(b) should go
(c) went (d) No improvement
Ans: (c) The sentence structure is as follows: It’s high time + Subject (you) + Past Verb (went) →Refers to the present moment Hence, went is the right usage.

Q12. It is proposed to construct a bath for males 99-feet long.
(a) a 99-feet long bath for males
(b) a 99-feet long males bath
(c) a males bath 99-feet long
(d) No improvement
Ans: (a) Here, a 99-feet long bath for males is the right usage.

Q13. Corrupt officials have siphoned off more than five hundred crore rupees over the last decade from welfare funds.
(a) away (b) up
(c) in (d) No improvement
Ans: (d) No improvement siphon something + off (Prep.): to remove money from one place and move it to another, especially dishonestly or illegally ; divert

Q14. They are migratory workers from another country.
(a) immigrant(b) itinerant
(c) emigrant (d) No improvement
Ans: (c) emigrant (Noun): a person who leaves a country to live in another migratory (Adj.): wandering from one place to another at different times of the year immigrant (Noun): a person who comes to a country to live there itinerant (Noun): travelling from place to place, especially looking for a job Here, emigrant is the right usage.

Q15. Neither I nor my friend live here.
(a) neither I do nor does my friend
(b) neither do I nor does my friend
(c) neither I live nor does my friend
(d) No improvement
Ans: (b) Neither do I nor does my friend is the right usage.

Q16. He is the poorest of the two workers.
(a) the poorer of
(b) the poorest between
(c) poorest of
(d) No improvement
Ans: (a) Here, the poorer of is the right usage. There is a comparison between two workers.

Q17. The help given to us was more adequate for our purpose.
(a) much adequate
(b) enough adequate
(c) more than adequate
(d) No improvement
Ans: (c) than (Conj., Prep.) is used for indicating the second part of a comparison Hence, more than enough is the right usage.

Q18. Quite the most remarkable article we ever remember to have read.
(a) ever remarkable article we remember to have read.
(b) remarkable article we remember ever to have read.
(c) remarkable ever article we remember to have read.
(d) No improvement
Ans: (d) No improvement

Q19. You won’t tell them what has happened, wouldn’t you ?
(a) won’t you ?
(b) isn’t it ?
(c) will you ?
(d) No improvement
Ans: (c) Negative Sentence →Positive Tag Tag Structure →First Auxiliary (will) Hence, will you is the right usage.

Q20. She doesn’t mind to be disturbed.
(a) being disturbed
(b) to being disturbed
(c) being disturbing
(d) No improvement Directions (71–80): In the following questions, a part of the sentence is in bold. Below are given alternatives to the bold part at (a), (b) and (c) which may improve the sentence. Choose the correct alternative. In case no improvement is needed, your answer is (d).
Ans: (a) The sentence is in Passive Voice, Present Continuous Tense. Hence, being disturbed is the right usage.

Q21. By this time tomorrow, I will reach my home.
(a) will be reaching
(b) shall have reached
(c) can reach
(d) No improvement
Ans: (d) No improvement. Structure of sentence in Simple Future Tense is as follows: Subject + Auxiliary Verb + Main Verb I will reach

Q22. He was so afraid that his knees knocked one another.
(a) one against
(b) each other
(c) both
(d) No improvement
Ans: (b) each other (Pro.) shows that each member of a group does something to or for the other member They looked at each other and laughed. (A looked at B and B looked at A) one another (Pro.) is used when you are saying that each member of a group does something to or for the other people in the group We all try and help one another. Hence, each other is the right usage.

Q23. They only work when they have no money.
(a) when they have no money, they only work
(b) when they only work they have no money
(c) they work only when they have no money.
(d) No improvement.
Ans: (c) they only work: they do only work nothing else work only when: never work, except when Call me only when your cold is unbearable. Here, They work only when they have no money is the right sentence.

Q24. When we saw him last, he ran to catch a bus.
(a) has run
(b) was running
(c) had run
(d) No improvement
Ans: (b) The structure of the sentence in the Past Continuous Tense is as following: Subject + Auxiliary Verb (be) + Main Verb + ing he was running (Simple Past) Hence, was running is the right usage.

Q25. He suddenly struck a note of discord in his otherwise harmonious presentation.
(a) unhappiness
(b) regret
(c) anger
(d) No improvement
Ans: (d) No improvement discord (Noun): lack of agreement among persons, groups or things A note of discord surfaced during the proceedings.

Top
error: Content is protected !!