You are here
Home > QB Subjectwise > Part 050 – SSC Reasoning Previous Year Questions

Part 050 – SSC Reasoning Previous Year Questions

Part 050 – SSC Reasoning Previous Year Questions

Q1. 6 : 18 : : 4 : ?
(a) 2 (b) 6
(c) 8 (d) 16
Ans: (c)

Q2. CEGI : DHLP : : KSEA : ?
(a) LVJH (b) LSGF
(c) LTGI (d) LUIH
Ans: (a)

Q3. (a) Insurance
(b) Provident Fund
(c) Salary
(d) Shares

Ans: (c)

Q4. (a) Fingers (b) Ears
(c) Hands (d) Legs

Ans: (a)

Q5. (a) 144 (b) 125
(c) 343 (d) 64

Ans: (d)

Q6. Find the odd letters from the given alternatives.
(a) NSWX (b) KPSU
(c) HMQR (d) EJNO
Ans: (b)

Q7. A series is given, with one term missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series :
FED, IHG, LKJ, ONM, ?

(a) MKJ (b) VUT
(c) CBA (d) RQP
Ans: (d)

Q8. From the given alternative words, select the word which can be formed using the letters of the given word :
TRADITIONAL
(a) NATION (b) RADIO
(c) ANIMAL (d) DIRTY
Ans: (b)

Q9. Arrange the following words as per order in the dictionary
1. Weather 2. Weasand
3. Wealth 4. Weapon
5. Weekend

(a) 3, 2, 4, 1, 5 (b) 3, 2, 1, 4, 5
(c) 3, 4, 2, 1, 5 (d) 3, 4, 1, 2, 5
Ans: (c)

Q10. Physician : Treatment : : Judge : ?
(a) Punishment (b) Judgement
(c) Lawyer (d) Court
Ans: (b)

Q11. Perch : Fresh water : : ? : Salt water
(a) Snake (b) Crocodile
(c) Frog (d) Cod
Ans: (d)

Q12. 7 : 77 : : ?
(a) 6 : 24 (b) 8 : 64
(c) 11 : 143 (d) 3 : 81
Ans: (c)

Q13. Select the related letters from the given alternatives :
LNPR : TVXZ :: ? : NPRT

(a) FHJL (b) FLJH
(c) HFLJ (d) JLHF
Ans: (a)

Q14. (a) Tomato (b) Potato
(c) Carrot (d) Onion

Ans: (a)

Q15. (a) Thick (b) Fathom
(c) Plump (d) Solid

Ans: (b)

Q16. (a) 65 (b) 126
(c) 28 (d) 215

Ans: (d)

Q17. Find the odd letters from the given alternatives :
(a) DGI (b) JMO
(c) PRT (d) TWY
Ans: (c)

Q18. CONSTRUCTION
(a) NOTION (b) CAUTION
(c) COINS (d) SUCTION
Ans: (b)

Q19. a. Probation, b. Interview,
c. Selection, d. Appointment,
e. Advertisement,
f. Application

(a) e, f, c, b, d, a
(b) e, f, d, b, c, a
(c) f, e, d, b, c, a
(d) e, f, b, c, d, a
Ans: (d)

Q20. Arrange the following words as per order in the dictionary :
1. ASSIGN 2. ASSOCIATE
3. ASSIST 4. ASSISTANT
5. ASSIGNMENT

(a) 1, 5, 3, 4, 2
(b) 1, 3, 5, 4, 2
(c) 1, 3, 5, 2, 4
(d) 1, 5, 2, 4, 3
Ans: (a)

Q21. SORROW : CRY : : MIRTH : ?
(a) JOY (b) LAUGHTER
(c) FROWN (d) WEEP
Ans: (b)

Q22. Select the related words/numbers from the given alternatives Horse : Movement of horse ::
Lamb : ?

(a) Lumber (b) Flit
(c) Amble (d) Frisk
Ans: (d)

Q23. Select the related number from the given alternatives.
7 : 19 :: 10 : ?

(a) 25 (b) 30
(c) 21 (d) 23
Ans: (a)

Q24. Select the related letters from the given alternatives.
ABDF : GHJL : : MNPR : ?

(a) STVX (b) TVXZ
(c) UWXZ (d) TSXZ
Ans: (a)

Q25. (a) Jungle (b) Forest
(c) Woods (d) Animals

Ans: (d)

Top
error: Content is protected !!