You are here
Home > QB Subjectwise > Part 050 – Sentence Improvement Previous Year Questions

Part 050 – Sentence Improvement Previous Year Questions

Q1. TV sets have become costlier, thanks to the sudden rise in the prices of imported compounds.
(a) tubes (b) components
(c) things (d) No improvement
Ans: (b) components (Noun): one of several parts of which something is made compounds (Noun): a thing consisting of two or more separate things combined together Here, components is the right usage.

Q2. Because the enemy had a reputation for engaging in sneak attacks we were frequently on the alert.
(a) occasionally
(b) inevitably
(c) constantly
(d) No improvement
Ans: (c) constantly (Adv.): all the time ; repeatedly sneak (Verb): to go somewhere secretly, trying to avoid being seen frequently (Adv.): often occasionally (Adv.): sometimes but not often Here, constantly is the right usage.

Q3. Less people came to watch cricket matches this year, so the gate receipts were lesser than last year.
(a) Many (b) Fewer
(c) Lot of (d) No improvement
Ans: (b) fewer (Det., Pro.): not many →used for Countable Nouns less (Det., Pro.): a smaller amount of →used for Uncountable Nouns Here, Fewer is the right usage.

Q4. God has bestowed man unusual gifts.
(a) bestowed with man
(b) bestowed for man
(c) bestowed on man
(d) No improvement
Ans: (c) bestow something (on/upon somebody): to give something to somebody bestow is used with on/upon (Prep.) Hence, bestowed on man is the right usage.

Q5. Many workers were being held hostages.
(a) held to be hostages
(b) held as hostages
(c) held like hostages
(d) No improvement
Ans: (b) The sentence is in Passive Voice. Here, been will not be used. Hence, held as hostages is the right usage.

Q6. He told me that he was married four years.
(a) over four years
(b) four years ago
(c) about four years
(d) No improvement
Ans: (b) Here, four years ago is the right usage.

Q7. Chennai is by the way a cosmopolitan city.
(a) by the by
(b) by and large
(c) on the large
(d) No improvement
Ans: (b) by and large (Idiom): in general; mainly ; to a large extent by the way (Idiom): used for introducing a comment or question that is not directly related to what you have been talking about Here, by and large is the right usage.

Q8. For me, money is only the means to an end.
(a) only means
(b) only the mean
(c) only a means
(d) No improvement
Ans: (c) only (Adv.): just one (Adj.): alone in a class or category It was only a matter of time. (Adv.) That is the only possible right answer. (Adj.) Here, only a means is the right usage.

Q9. The bullet struck a wall and was diverted from its course.
(a) twisted (b) reflected
(c) deflected (d) No improvement
Ans: (c) deflected (Verb): changed direction after hitting something diverted (Verb): made somebody or something change direction Here, deflected is the right usage.

Q10. You should not boasting of your achievements.
(a) boast for (b) boast at
(c) boast of (d) No improvement
Ans: (c) boast about something: She is always boasting about her children. boast of something: He openly boasted of his skills. Here, boast of is the right usage.

Q11. Kannan asked me to go round with them, but I didn’t want.
(a) don’t want
(b) don’t want to
(c) didn’t want to
(d) No improvement
Ans: (c) Prepositions are used at the end of the sentence in Inf. structures, to make the sense clear. Hence, didn’t want to is the right usage.

Q12. We eat that we may live.
(a) might (b) shall
(c) should (d) No improvement
Ans: (d) No improvement may (Mod.v.): used for saying that something is possible might (Mod.v.): Past Tense of ‘may’ shall (Mod.v.): used with ‘I’ and ‘we’ for talking about or predicting the future should (Mod.v.): used for saying that something is the best thing or the right thing to do

Q13. He had his breakfast, when we visited him.
(a) He had taken his breakfast
(b) He wished to have his breakfast
(c) He avoided his breakfast
(d) No improvement
Ans: (a) Structure of sentence (Past Perfect Tense) will be as follows: Subject + had + Verb (Past Participle form) He had taken Hence, He had taken his breakfast is the right usage.

Q14. When the Inspector of Police said this, we knew whom he was eluding.
(a) intending (b) referring to
(c) hinting (d) No improvement
Ans: (b) referring to (Phr.v.): speaking about or mentioning about somebody/something eluding (Verb): managing to avoid or escaping from somebody/something especially in a clever way hinting (Verb): suggesting something in an indirect way Here, referring to is the right usage.

Q15. The doctor reassured that the operation was a routine one.
(a) is reassuming
(b) reassured me
(c) was reassuming
(d) No improvement
Ans:
(b) reassure (Verb): put somebody’s mind at ease They tried to reassure her, but she still felt anxious. reassume (Verb): to carry on ; to adopt again ; to resume Object (me) will be used after reassured Hence, reassured me is the right usage.

Q16. Let us go see her new house, shall we?
(a) do we ? (b) don’t we ?
(c) do they ? (d) No improvement
Ans: (d) No improvement After let us, (when there is a suggestion or proposal), the tag begins with shall.

Q17. It took a long time for him to realise, what was truth.
(a) what is truth.
(b) what was the truth.
(c) what the truth was.
(d) No improvement
Ans: (c) Here, what the truth was is the right usage. Structure of the sentence will be as follows: Subject + Verb + ______ the truth was

Q18. My mother is worried about my father’s health and also I.
(a) I also (b) also me
(c) so am I (d) also I am
Ans: (c) Here, so am I is the right usage.

Q19. Roads are wet, it must have rained last night.
(a) must had
(b) might have been
(c) must have been
(d) No improvement
Ans: (d) No improvement must haveexpresses an opinion about an earlier (Past) situation, based on evidence. Dinosaurs were very big; they must have eaten a lot.

Q20. He must know them in their most plausible form, isn’t it ?
(a) isn’t he ? (b) mustn’t he ?
(c) can’t he ? (d) No improvement
Ans: (b) Positive Sentences require Negative Tags. First Auxiliary (Must) + not (Mustn’t) Hence, mustn’t he ? is the right usage.

Q21. English opens the window upon the world’s knowledge.
(a) the English
(b) the English language
(c) the English land
(d) No improvement
Ans: (b) English (Noun): English language or literature as a subject of study The English (Noun): the people of England The English language (Adj.): relating to England, its people, or its language Here, The English language is the right usage.

Q22. If one works hard, you have got the reward.
(a) one gets
(b) one has got
(c) one will get
(d) No improvement
Ans: (c) Sentence Structure will be as follows: Ifclause (Simple Present Tense) →will (Simple Future) Hence, One will get is the right usage.

Q23. The U.N.O. insists on better understanding between the countries of the world.
(a) among the countries
(b) with the countries
(c) by the countries
(d) No improvement
Ans: (d) No improvement between (Prep.) →one member to another member (reciprocal) among (Pre.p) →with all members (collective)

Q24. He doesn’t smoke, nor I did.
(a) nor I smoke
(b) nor I do
(c) nor do I
(d) No improvement
Ans: (c) nor (Conj., Adv.): used before a Positive Verb to agree something Negative that has just been said. She doesn’t like them and nor does he. I’m not going and nor is he. Hence, nor do I is the right usage.

Q25. His reasons can be good, is it not ?
(a) can they ?
(b) isn’t he ?
(c) can’t they ?
(d) No improvement Directions (51 – 55): In the following questions, a part of the sentence is bold. Below are given alternatives to the bold part at (a), (b) and (c) which may improve the sentence. Choose the correct alternative. In case no improvement is needed, your answer is (d).
Ans: (c) Positive Sentence →Negative tag Tag structure →First Auxiliary (can) + not (can’t) Hence, can’t they ? is the right usage.

Top
error: Content is protected !!