You are here
Home > QB Subjectwise > Part 049 – SSC Reasoning Previous Year Questions

Part 049 – SSC Reasoning Previous Year Questions

Part 049 – SSC Reasoning Previous Year Questions

Q1. ALN, DNR, GPR, ?
(a) KLM (b) JRT
(c) RNU (d) RNV
Ans: (b)

Q2. From the given alternative words, select the word which cannot be formed using the letters of the given word :
ADMINISTRATION

(a) STRAIN (b) TRADITION
(c) SITUATION (d) RATION
Ans: (c)

Q3. a. Inhabit b. Ingenious
c. Inherit d. Influence
e. Infatuation

(a) a,b,c,d,e (b) e,d,a,b,c
(c) d,e,b,a,c (d) e,d,b,a,c
Ans: (d)

Q4. Defer : Put off : : Deduce : ?
(a) Infer (b) Protect
(c) Delate (d) Oppose
Ans: (a)

Q5. 4, 16, 4 : 2, 4, 2 : : ? : 3, 9, 3
(a) 6, 9, 6 (b) 9, 81, 9
(c) 9, 27, 9 (d) 9, 18, 9
Ans: (b)

Q6. FILM: ADGH :: MILK: ?
(a) HDGE (b) HDGF
(c) HEGF (d) ADGF
Ans: (b)

Q7. Select the correct combination of mathematical signs to replace * signs and to balance the following equation :
6 * 4 * 12 * 12

(a) ÷ – = (b) + – ÷
(c) = – ÷ (d) × – =
Ans: (d)

Q8. (a) Raisin (b) Rain
(c) Shower (d) Sleet

Ans: (a)

Q9. (a) 3 – 9 (b) 4 – 8
(c) 9 – 3 (d) 7 – 6

Ans: (d)

Q10. (a) FEDC (b) STUV
(c) LKJI (d) RQPO

Ans: (b)

Q11. AFI, JOR, MRU, ?
(a) RJL (b) GJN
(c) HMP (d) PMO
Ans: (c)

Q12. From the given alternative words, select the word which cannot be formed using the letters of the given word :
FOUNDATION

(a) DONATION(b) DATE
(c) FOOD (d) FOUND
Ans: (b)

Q13. Which of the following words will appear fourth in the dictionary ?
(a) Sanctity (b) Sanatorium
(c) Sanskrit (d) Sanction ) East Zone (IInd Sitting)
Ans: (c)

Q14. Amnesia : Memory :: Paralysis : ?
(a) Legs (b)Movement
(c) Limbs (d) Handicapped
Ans: (b)

Q15. 8 : 62 : : 9 : ?
(a) 64 (b) 79
(c) 18 (d) 81
Ans: (b)

Q16. BDG : HJM : : NPS : _?__
(a) TVY (b) UVY
(c) WXZ (d) TWZ
Ans: (a)

Q17. Which of the following interchanges of signs would make the given equation correct?
24 + 6 × 3 ÷ 3 – 1 = 14

(a) + and × (b) × and –
(c) ÷ and + (d) – and ÷
Ans: (c)

Q18. (a) Square
(b) Trapezium
(c) Cylinder
(d) Parallelogram

Ans: (c)

Q19. (a) 3 : 30 (b) 5 : 128
(c) 8 : 515 (d) 9 : 731

Ans: (d)

Q20. (a) NKM (b) DAC
(c) UTV (d) IFH

Ans: (c)

Q21. ADG, GJM, ?
(a) MOQ (b) MPS
(c) NOT (d) WTO
Ans: (b)

Q22. Two words are given. Using the letters contained in these two words, which one of the following can be formed?
(A) Phrase (B) Elate

(a) Respect (b) Pastry
(c) Asphalt (d) Elevate
Ans: (c)

Q23. 1.Smoulder 2. Smother
3. Smuggle 4. Smudge

(a) 1, 2, 3, 4 (b) 1, 4, 3, 2
(c) 4, 3, 2, 1 (d) 2, 1, 4, 3
Ans: (d)

Q24. Thunder : Rain : : ? : Night
(a) Day (b) Dusk
(c) Dark (d) Evening
Ans: (b)

Q25. Frame % Picture % % _?__
(a) Box % Lid
(b) Chair % Cushion
(c) Cover % Book
(d) Window % Screen
Ans: (c)

Top
error: Content is protected !!