You are here
Home > QB Subjectwise > Part 049 – Sentence Improvement Previous Year Questions

Part 049 – Sentence Improvement Previous Year Questions

Q1. On one occasion he persuaded me to accompany him on a shooting expedition he was planning.
(a) has planned
(b) had planned
(c) planned
(d) No improvement
Ans: (b) Past Perfect Tense (had planned) will be used. Sentence structure is as follows: Subject + Aux.V. + Main V. + Object + he had planned _____ Before we arrived at school the class had started Second action First action Hence, had planned is the right usage.

Q2. We have no less than a thousand students in our College.
(a) not less
(b) no less
(c) no fewer
(d) No improvement
Ans: (c) fewer (Det., Adj.): not many →used for Countable Nouns. Hence, no fewer is the right usage. less (Det., Pro.): a smaller amount of →used for Uncountable Nouns No less than (Idiom): used for emphasizing a large amount

Q3. When she regained consciousness she was stretched in the ditch out, soaked to the skin.
(a) out in the ditch stretched
(b) on the ditch outstretched
(c) outstretched in the ditch
(d) No improvement
Ans: (c) outstretched (Adj.): spread out as far as possible stretch out (Phr. V.): to lie down in order to relax or sleep Here, outstretched in the ditch is the right usage.

Q4. Too little is known by this time about possible sideeffects of the drug.
(a) presently
(b) in the end
(c) before hand
(d) No improvement
Ans: (a) presently (Adv.): now ; currently; at the time you are speaking by this time: a particular allotted time Here, presently is the right usage.

Q5. If you want to save money you must get rid of shopping.
(a) cut down on
(b) get on with
(c) put up with
(d) No improvement
Ans: (a) cut down on (Phr. V.): to reduce get rid of (Phr. V.): to make yourself free of something that is annoying or that you do not want or do not want to do Here, cut down on is the right usage.

Q6. The loud and incessant chatter worries your father who is trying to concentrate.
(a) aggravates
(b) annoys
(c) irritates
(d) No improvement
Ans: (c) irritates (Verb.): to annoy somebody, especially by something you continuously do or by something that continuously happens incessant (Adj.): never stopping ; constant annoys (Verb.): to make some body slightly angry ; irritates Here, irritates is the right usage.

Q7. Not only they went to see a film, but also had dinner out.
(a) Not only did they go
(b) They didn’t go not only
(c) They not only went
(d) No improvement
Ans: (a) Not only _____ but also are Correlative Conjunctions. Sentence structure is as follows: Not only + Aux. verb + Subject Not only + did + they Hence, Not only did they go is the right usage.

Q8. Birds sit on the boughs of trees in my garden and with their sweet notes fill the air with music.
(a) fill their sweet notes in the air
(b) by their sweet notes fill the air
(c) fill the air by their sweet notes
(d) No improvement
Ans: (c) The basic sentence structure is as follows: Subject →Verb →Object fill the sweet notes Hence, fill the air by their sweet notes is the right usage.

Q9. India will enter the league of major developed nations as a space giant within a short time.
(a) energy
(b) force
(c) power
(d) No improvement
Ans: (c) power (Noun): strength or influence in a particular area of activity giant (Noun): a very large and powerful organisation Here, power is the right usage.

Q10. Many a man would welcome the opportunity.
(a) Many man
(b) A many man
(c) Many a men
(d) No improvement
Ans:
(d) No improvement many a (Det., Pro.): a large number of used with a Singular Noun and Verb Many a good man has been destroyed by drink.

Q11. The greater the demand, higher the price.
(a) high
(b) the high
(c) the higher
(d) No improvement
Ans: (c) higher (Adv.) the (Indef. Art.) is used in the Comparative Degree with Adverbs. The structure is as follows: the+Comparative Expression + Subject + Verb + the greater demand + Comparative Expression _____ higher Hence, the higher is the right usage.

Q12. I prefer to ride than to walk.
(a) riding to walking
(b) ride to walk
(c) riding than walking
(d) No improvement
Ans: (a) prefer (Verb): to like one thing or person better than another A Prepositional Phrase with to will be used. Hence, riding to walking is the right usage.

Q13. The workers went on a strike asking for better pay and service condition
(a) requesting
(b) demanding
(c) needing
(d) No improvement
Ans: (b) demand (Verb): to ask for something firmly Here, demanding is the right usage.

Q14. The newspaper provides more International News than domestic News.
(a) National
(b) alien
(c) provincial
(d) No improvement
Ans: (a) International News is compared to National News. Hence, National is the right usage.

Q15. The teacher was very angry at his student.
(a) angry with
(b) angry against
(c) angry about
(d) No improvement
Ans: (a) be angry with someone: to feel or express displeasure be angry at something: to be irritated by angry at what somebody does angry with somebody about something or for doing something Here, angry with is the right usage.

Q16. He backed out of the agreement.
(a) gave his full support
(b) reconsidered the point
(c) withdrew his support from
(d) went through the back door
Ans: (c) back out (Phr.V.): to withdraw from something Here, withdrew his support from is the right usage.

Q17. Man is the only animal who can talk.
(a) which
(b) whom
(c) that
(d) No improvement
Ans: (d) No improvement who (Pro.): used for showing which person you mean

Q18. He did not know the answer, I did not neither.
(a) neither did I
(b) either did I
(c) neither have I
(d) No improvement
Ans: (a) neither (Adv.): used for introducing a further negative statement He didn’t remember, and neither did I Hence, neither did I is the right usage.

Q19. When the owner offered tea, the peon denied it.
(a) disliked
(b) declined
(c) disobeyed
(d) No improvement
Ans: (b) declined (Verb.): refused politely to accept or to do something denied (Verb.): said that something is not true Here, declined is the right usage.

Q20. “Do you remember his phone number? I don’t suspect so.”
(a) don’t think
(b) don’t thing
(c) may think
(d) No improvement
Ans:
(a) don’t think so (Idiom): used for saying very strongly that you do not agree to something, or that something is not possible suspect (Verb.): to be suspicious about something; not to trust something Here, don’t think is the right usage.

Q21. Please report to me when you return back from Delhi.
(a) you have returned back from
(b) you return from
(c) you returned back from
(d) No improvement
Ans: (b) return (Verb): to come or go back from one place to another return: turn back →We had to return to the old rules. Here, you return from is the right usage.

Q22. Ravi has been demanding a lot more marks, doesn’t he ?
(a) hasn’t he ?
(b) isn’t he ?
(c) isn’t it ?
(d) No improvement
Ans: (a) to make a tag, the first Auxiliary (has) will be used. Hence, hasn’t he ? is the right usage.

Q23. Exercise is benevolent to good health.
(a) beneficial
(b) beneficent
(c) bounteous
(d) No improvement
Ans: (a) beneficial (Adj.): favourable; advantageous ; helpful benevolent (Adj.): kind, helpful and generous beneficent (Adj.): giving help ; showing kindness ; generous bounteous (Adj.): giving very generously Here, beneficial is the right usage.

Q24. He parked his vehicle under the shade of a tree.
(a) on (b) in
(c) beneath (d) No improvement
Ans: (b) in (Prep.): at a point within an area or a space under (Prep.): below something Here, in. (Prep.) is the right usage.

Q25. In case if it rains, I shall not visit you.
(a) If so (b)In case of
(c) If/In case (d)No improvement
Ans: (c) in case (Conj.): in the event that something takes place ;as a precaution, if Here, If/In case is the right usage.

Top
error: Content is protected !!