You are here
Home > QB Subjectwise > Part 048 – SSC Reasoning Previous Year Questions

Part 048 – SSC Reasoning Previous Year Questions

Part 048 – SSC Reasoning Previous Year Questions

Q1. BCDA : STUR : : KLMJ : ?
(a) VWXU (b) EFHG
(c) SRTU (d) QSRP
Ans: (a)

Q2. Some equations are solved on the basis of a certain system. Find the correct answer for the unsolved equation on that basis.
7 – 4 – 1 = 714, 9 – 2 – 3 = 932 8 – 0 – 4 = ?

(a) 804 (b) 840
(c) 408 (d) 480
Ans: (b)

Q3. (a) Tangent (b) Arc
(c) Radius (d) Diagonal

Ans: (d)

Q4. (a) 46-23 (b) 34-62
(c) 61-44 (d) 62-42

Ans: (a)

Q5. (a)MONJK (b) ACAZV
(c)GMRGS (d) METEI

Ans: (a)

Q6. Q, N, K, H, E, ?
(a) R (b) B
(c) C (d) A
Ans: (b)

Q7. From the given alternatives select the word which cannot be formed using the letters of the given word.
SHIPMENT
(a) SENT (b) STENT
(c) SPENT (d) HIPS
Ans: (b)

Q8. Which one of the given responses would be a meaningful order of the following ?
1. Apartment 2. Town
3. Street 4. Building
5. Complex

(a) 1, 5, 4, 3, 2 (b) 4, 5, 3, 2, 1
(c) 2, 1, 3, 4, 5 (d) 1, 4, 5, 3, 2
Ans: (d)

Q9. Temple : Ear ; Shoulder : Hand ; Gum : ?
(a) Lip (b) Tongue
(c) Vein (d) Tooth
Ans: (d)

Q10. 49 : 81 : : 64 : ?
(a) 36 (b) 100
(c) 121 (d) 144
Ans: (b)

Q11. VXZ : JLN : : GIK : ?
(a)QSO (b) QRS
(c)OQS (d) LMO
Ans: (c)

Q12. Given equations are solved on the basis of a certain system. Find the correct answer for the unsolved equation on that basis :
2 + 4 + 6 = 48 and 3 + 2 + 8 = 48, then 2 + 5 + 7 = ?

(a) 48 (b) 70
(c) 14 (d) 59
Ans: (b)

Q13. (a) Cub (b) Duckling
(c) Puppy (d) Kitten

Ans: (b)

Q14. (a) 432 (b) 583
(c) 693 (d) 671

Ans: (a)

Q15. (a) U (b) V
(c) W (d) X

Ans: (a)

Q16. XUROLI ? ?
(a) HG (b) HE
(c) FC (d) GE
Ans: (c)

Q17. From the given alternative words, select the word which cannot be formed using the letters of the given word:
ADMISSION

(a) MISSION (b) DISMISS
(c) MASONS (d) NOMADS
Ans: (b)

Q18. (a) Live (b) Litter
(c) Little (d) Literary
(e) Living

(a) d, c, e, b, a (b) d, b, c, a, e
(c) c, d, b, a, e (d) c, b, d, e, a
Ans: (b)

Q19. Axe : Chop : : Needle : ? .
(a) trim (b) draw
(c) plough (d) knit
Ans: (d)

Q20. 83 : 25 : : 29 : ?
(a) 25 (b) 16
(c) 49 (d) 36
Ans: (c)

Q21. BCDZ : CDEV : : DEFT : ?
(a) FFGQ (b) EGFR
(c) EFGP (d) EFGS
Ans: (c)

Q22. 65 * 40 * 11 * 36
(a) – and + (b) × and ÷
(c) ÷ and + (d) + and ×
Ans: (a)

Q23. (a) Giddy (b) Defeat
(c) Mother (d) Father

Ans: (a)

Q24. (a) 60 (b) 37
(c) 43 (d) 51

Ans: (a)

Q25. (a) BADC (b) XWZY
(c) VUST (d) NMPO

Ans: (c)

Top
error: Content is protected !!