You are here
Home > QB Subjectwise > Part 048 – Grammar Error Previous Year Questions

Part 048 – Grammar Error Previous Year Questions

Q1. They will (a)/ leave the office at six and (b)/ reach at home by seven. (c)/ No error (d)
Ans: (c) Reach (Verb) = to arrive at Look at the sentence: They did not reach the border until after dark. It is not proper to use preposition ‘at’ with reach here.

Q2. The new lecturer (a)/ seems to be very popular with (b)/ most of the class. (c)/ No error (d)

Q3. The museum’s revolving doors
(a)/ stopped the crooks (b)/ as they jam half way round. (c)/ No error (d)
Ans: (c) The sentence shows past time. Hence, Past simple i.e. as they jammed half way round …… should be used here.

Q4. He had no (a)/ accuse for attacking
(b)/ that old man. (c)/ No error (d)
Ans: (b) Accuse (verb) = to say that somebody has done something wrong or is guilty of something. Excuse (Noun) = a reason, either true or invented that you give to explain or defend your behaviour. Hence, excuse (Noun) for attacking … should be used here.

Q5. Mothers keep on (a)/ to encouraging their children (b)/ to study. (c)/ No error (d)
Ans: (b) Keep on doing something = continue doing something. It is superfluous to use preposition ‘to’. Don’t keep on interrupting me Keep on (at somebody) about something = to speak to somebody often. I will do it – just don’t keep on at me about it.

Q6. Mohan wishes (a)/ he will be
(b)/ richer. (c)/ No error (d)
Ans: (b) May/might is used when showing wishes and hopes. Hence, he may (might) be ……. should be used here.

Q7. I am not familiar with (a)/ all the important places in this town
(b)/ although I had been living here for two years. (c)/ No error
(d)
Ans: (c) The work continued in the past and still goes on. Hence, Present perfect continuous i.e. although I have been living here for two years ….. should be used here.

Q8. The receptionist gave us (a)/ much informations (b)/ which we needed. (c)/ No error (d)
Ans: (b) Information (Uncountable Noun) = facts or details about somebody/something. e.g. a piece of information; pieces of information. It is incorrect to use informations as the plural of information. Hence, much information/ many pieces of information …… should be used here.

Q9. Everyday we hear about (a)/ senior citizens being robbed (b)/ and even kill in cold blood. (c)/ No error (d)
Ans: (c) Being is followed by past participle i.e. and even killed in cold blood.

Q10. Ravi Shankar’s performance was given (a)/ a standing ovation by the (b)/ people who has come to hear him. (c)/ No error
(d)
Ans: (c) The sentence shows past time. Hence, Past perfect i.e. people who had come to hear him …… should be used here.

Q11. People are wanting (a)/ to see the home team (b)/ win the game. (c)/ No error (d)
Ans: (a) Want (not usually used in the progressive tenses) = to have a desire or a wish for something. Look at the sentence: All I want is the truth. Hence, Present simple i.e. People want should be used here. The sentence shows a general wish/ desire.

Q12. He was elected (a)/ as chairman
(b)/ of the college. (c)/ No error
(d)
Ans: (b) Look at the sentence He was elected (as) MP for Oxford East. Hence, it is not proper to use ‘as’ here.

Q13. Candidates present in the examination hall (a)/ should make use (b)/ with such opportunities. (c)/ No error (d)
Ans: (c) Make use of somebody/something = to use something/ somebody, especially in order to get an advantage. Hence, of such opportunities …… should be used here.

Q14. He said that it was the first time
(a)/ that such a trick (b)/ is discovered. (c)/ No error (d)
Ans: (c) The sentence is in indirect speech and reporting verb is in past tense. Hence, past tense i.e. was discovered ….. should be used here.

Q15. I saw his (a)/ unbelievably really quite (b)/ delightful cottage. (c)/ No error (d)
Ans: (b) It is an error of triple adverbs. Hence, unbelievable and really/really unbelievable and quite …… should be used here.

Q16. I was shocked (a)/ to see how much my grand mother had aged (b)/ since the last time we visited her. (c)/ No error (d)
Ans: (d) No Error

Q17. My heart (a)/ is so full (b)/ for words. (c)/ No error (d)
Ans: (b) My heart is too full for words = My heart is so full that I am out of words. Too is used before adjectives and adverbs to say that something is more than is good, necessary etc.

Q18. It is not (a)/ such a pretty place
(b)/ that I had expected. (c)/ No error (d)
Ans: (c) Here Past Simple i.e. that I expected ….. should be used.

Q19. The Management Committee
(a)/ was divided (b)/ in their opinion. (c)/ No error (d)
Ans: (b) According to their in the term in their opinion, plural verb i.e. were divided …… should be used.

Q20. Speech was given (a)/ to man to (b)/ conseal his thoughts.
(c)/ No error (d)
Ans:
(c) Speech was given to man to disguise his thoughts. – Charles Maurice de Talleyrand Quotes Hence, conceal (hide)/disguise his thoughts …… should be used here.

Q21. While I was driving home, (a)/ I heard some shocking news
(b)/ at the radio. (c)/ No error
(d)
Ans: (c) It is preposition related error. Hence, on the radio ……. should be used here. Did you hear the interview with you on the radio ?

Q22. The old man (a)/ is too weak
(b)/ to walk. (c)/ No error (d)
Ans: (c) No error

Q23. Everyone of us has to be (a)/ very vigilant to safeguard (b)/ our hardly won liberty. (c)/ No error (d)
Ans: (c) Hardly (Adverb) = almost no ; almost not ; none. There is hardly any tea left. Hard (Adverb) = with great effort ; with difficulty He was still breathing hard after his run. Hence, our hard won liberty should be used here.

Q24. Yesterday, I met a man (a)/ who was blind (b)/ with the right eye. (c)/ No error (d)
Ans: (a) Here, antecedent of who is man. Hence, definite article i.e. yesterday, I met the man ….. should be used.

Q25. The two first chapters of the book (a)/are very interesting,
(b)/the remaining ones are boring. (c)/No error (d)
Ans: (a) It is order related error. Ordinal will come before numeral. Hence, The first two ….. should be used.

Top
error: Content is protected !!