You are here
Home > QB Subjectwise > Part 047 – SSC Reasoning Previous Year Questions

Part 047 – SSC Reasoning Previous Year Questions

Part 047 – SSC Reasoning Previous Year Questions

Q1. If the 2nd of a month falls on Sunday, what day will the 31st of that month be?
(a) Tuesday (b) Saturday
(c) Friday (d) Monday
Ans: (d)

Q2. HONESTY
(a) Nest (b) Honed
(c) Host (d) Honey
Ans: (b)

Q3. A. Lung B. Nostrils
C. Windpipe D. Blood

(a) A, B, C, D (b) B, C, A, D
(c) A, C, D, B (d) D, C, B, A
Ans: (b)

Q4. Hand : Wrist : : ?
(a) Muscle : Bone
(b) Skull : Brain
(c) Ear : Hair
(d) Foot : Ankle
Ans: (d)

Q5. Given set: (9, 81, 729)
(a) (3, 9, 30)
(b) (7, 49, 343)
(c) (12, 144, 221)
(d) (6, 36, 92)
Ans: (b)

Q6. KITCAT : CATTIK : : PENTOP : ?
(a) TOPPEN (b) TOPNEP
(c) POPTEN (d) POPNET
Ans: (b)

Q7. If ‘+’ means ‘÷’ , ‘–’ means ‘×’ , ‘÷’ means ‘+’ and ‘×’ means ‘–’, then 36 × 12 + 4 ÷ 6 + 2 – 3 = ?
(a) 2 (b) 6 1 2
(c) 18 (d) 42
Ans: (d)

Q8. (a) Sea (b) Lake
(c) Ocean (d) River

Ans: (b)

Q9. (a) 117, 13 (b) 162, 18
(c) 171, 19 (d) 304, 16

Ans: (d)

Q10. (a) ADGJ (b) NQTV
(c) PSVX (d) CFIK

Ans: (a)

Q11. T, R, P, N, L, ?, ?
(a) J, G (b) K, I
(c) J, H (d) K, H
Ans: (c)

Q12. EXAMINATION
(a) ANIMATION (b) ANIMAL
(c) EXAM (d) NATION )
Ans: (b)

Q13. (a) Feedback (b) Teach
(c) Reteach (d) Plan
(e) Replan

(a) d, b, a, e, c (b) a,d,b,e,c
(c) c, e, b, d, a (d) b,d,a,e,c
Ans: (a)

Q14. Brick : Mason : : Colour : ?
(a)Child (b) Teacher
(c) Painter (d) Potter
Ans: (c)

Q15. 122 : 170 :: 290 : ?
(a)362 (b)299
(c)315 (d)341
Ans: (a)

Q16. PNLJ : IGEC: : VTRP : ?
(a) OMKI (b) RSTU
(c)QSRC (d) RPOM
Ans: (a)

Q17. If P denotes +, Q denotes –, R denotes ‘÷’, and S denotes ×, then: 18S36R12Q6P7 = ?
(a) 115 (b) 65
(c) 55 (d) 25
Ans: (c)

Q18. (a) September (b) April
(c) November (d) January

Ans: (d)

Q19. (a) 626 (b) 841
(c) 962 (d) 1090

Ans: (b)

Q20. (a) PQO (b) VWU
(c) AZY (d) TUS

Ans: (c)

Q21. BMRG, DLTF, FKVE, HJXD, ___?___
(a) JIZC (b) JZIB
(c) GIFB (d) MOLC
Ans: (a)

Q22. UNEQUIVOCAL
(a) EQUAL (b) VOCAL
(c) QUAINT (d) NAIVE
Ans: (c)

Q23. (i) Fruit (ii) Pollen
(iii) Corolla (iv) Stamen

(a) (ii), (iv), (iii), (i)
(b) (ii), (iii), (iv), (i)
(c) (iii), (i), (iv), (ii)
(d) (ii), (i), (iii), (iv)
Ans: (a)

Q24. Oxygen : Burn : :
Carbondioxide : ?

(a) Isolate (b) Foam
(c) Extinguishes (d) Explode
Ans: (c)

Q25. 1 : 8 : : 27 : ?
(a) 37 (b) 47
(c) 57 (d) 64
Ans: (d)

Top
error: Content is protected !!