You are here
Home > QB Subjectwise > Part 047 – Grammar Error Previous Year Questions

Part 047 – Grammar Error Previous Year Questions

Q1. She does not listen to me (a)/ because she is (b)/ senior than me. (c)/ No error (d)
Ans: (c) It is a preposition related error. Hence, senior to me …. should be used.

Q2. The man is (a)/the most tallest
(b)/ of the group. (c)/ No error
(d)
Ans: (b) It is double superlatives related error. Hence, the tallest …. should be used here.

Q3. The boy (a)/ which money (b)/ was lost felt sorry. (c)/No error
(d)
Ans:
(b) Whose is used to say which person or thing you mean. Look at the sentence: He is a man whose opinion I respect. Which is used to be exact about the thing you mean. Look at the sentence: Houses which overlook the lake cost more. Hence, whose money …. should be used.

Q4. The King Juan Carlos of Spain
(a)/arrived in London today (b)/ for a three day visit. (c)/No error (d)
Ans: (a) The structure of subject will be: Juan Carlos, the king of Spain.

Q5. Many people die (a)/ with cholera (b)/ every year. (c)/ No error (d)
Ans: (b) It is a preposition related error. Hence, of cholera …. should be used.

Q6. I was (a)/ at loss (b)/ and did not know what to do. (c)/No error (d)
Ans:
(b) At a loss = puzzled or uncertain what to think, say or do; baffled. Hence, at a loss …. should be used.

Q7. Some of the richest (a)/ business magnate (b)/ live in Mumbai. (c)/ No error (d)
Ans: (b) Magnate = a person who is rich, powerful and successful especially in business. Here, subject (some) is plural. Hence, business magnates …. should be used.

Q8. This is an urgent (a)/ matter which may admit (b)/ of few delays. (c)/ No error (d)
Ans: (c) As the sense suggests, of no delays (negative) …. should be used.

Q9. Outside, the rain beats down
(a)/ in floods and the sea gives forth (b)/ a sound like an alarm bells. (c)/ No error (d)
Ans:
(c) Alarm bells = If something sets alarm bells ringing, you mean that it makes people feel worried or concerned about something. Hence, a sound of alarm bells …. should be used.

Q10. Computers give us (a)/ the easier access (b)/ to information. (c)/ No error (d)
Ans: (b) Here, an easier access …. should be used. In comparative degree, use of ‘the’ is not proper.

Q11. I don’t have (a)/ any money to
(b)/ spend for luxuries. (c)/ No error (d)
Ans: (c) It is preposition related error. Hence, spend on luxuries …. should be used.

Q12. I was first (a)/to reach the school (b)/ today. (c)/No error
(d)
Ans:
(a) ‘The’ is used with ordinal number. Hence, I was the first …. should be used.

Q13. Too great a (a)/ variety of studies (b)/ distract the mind.
(c)/ No error (d)
Ans: (c) Look at the sentence: There is a wide variety of patterns to choose from. Hence, singular verb i.e. distracts the mind …. should be used here.

Q14. The severe cyclonic storm (a)/ has left behind (b)/ a trial of miser. (c)/ No error (d)
Ans: (c) Trial (Noun) = a formal examination of evidence in court; test. Trail = a long series of marks that is left by something. Hence, a trail of misery …. should be used here.

Q15. My sister has been (a)/ interested in medicine (b)/ ever since she was a child. (c)/ No error (d)
Ans:
(d) No Error

Q16. My brother’s (a)/ability of acting (b)/ was recognized at a very young age. (c)/ No error
(d)
Ans: (b) Ability = the fact that somebody is able to do something. A gentle form of exercise will increase your ability to relax. Hence, ability to act (infinitive) … should be used.

Q17. I admit that (a)/ I have some doubts (b)/ about your honesty.
(c)/ No error (d)
Ans: (b) Doubt = a feeling of being uncertain about something. There is some doubt about the best way to do it. Hence, I have some doubt … should be used.

Q18. They persisted (a)/ on their going (b)/ inspite of rain. (c)/ No error (d)
Ans:
(b) Persist = to continue to do something despite difficulties or opposition. Why do you persist in blaming yourself for what happened? Hence, in their going…. should be used.

Q19. Shahjahan was (a)/ an heir at
(b)/ the Mughal throne,, (c)/ No error (d)
Ans: (b) Heir (to something) = a person who has the legal right to receive somebody’s property or title when that person dies. Hence, an heir to … should be used.

Q20. Even if he was (a)/ a God, (b)/ would not trust him. (c)/ No error (d)
Ans: (a) The sentence shows subjunctive mood of verb. Hence, plural verb i.e. even if he were … should be used.

Q21. Indian women (a)/are good (b)/ in cooking. (c)/ No error (d)
Ans: (c) Good (at) = able to do something well.

Q22. In the following question, some part of the sentence may have errors. Find out which part of the sentence has an error and select the appropriate option. If a sentence is free from error, select ‘No error’. I had invited (a)/ all my sisterin laws (b)/ to my son’s birthday party. (c)/ No error (d)
Ans: (b) Sisterinlaw Sistersinlaw (Plural) Hence, all my sistersinlaw should be used here.

Q23. In the following question, some part of the sentence may have errors. Find out which part of the sentence has an error and select the appropriate option. If a sentence is free from error, select ‘No error’. Due to me being new (a)/ to the city, I had (b)/ difficulty in finding a job. (c)/ No error (d)
Ans:
(a) Before a gerund, possessive case i.e. Due to my being new ….. should be used.

Q24. My younger sister (a)/is much smarter (b)/then me. (c)/No error (d)
Ans: (c) In comparative degree, than I ….. should be used.

Q25. Those sort of people (a)/are always nice (b)/to you on your face. (c)/No error (d)
Ans:
(d) No error

Top
error: Content is protected !!